Gniazdko typu Gosund SP111, ale z ESP32

myszektbg

Nie wiem dlaczego tak się stało, sam się zdziwiłem, bo wcześniejszego Sonoffa S60 musiałem kalibrować, a jak tu wsadziłem z SGW-01 to pokazuje wszystko jak należy. Myślałem, że coś jest w sofcie i .... no ale jak by to robiło kalibracje :shock:
Nie powiem za mało się znam, a na programowaniu totalnie jestem noga :D
Ale czekaj, na GG Bulderze generując soft trzeba używać CSE7766, a w S60 siedzi już nowsza wersja której nie trzeba kalibrować ?
Znalazłem że tam jest CSE7759B
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
veeroos
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times

Ech kolejna osoba wgrywa do S60 soft z SGW 🤔. Ale wracając do pytania, to dlaczego pomiary są takie? Pewnie Krystian ustawił w defaulcie nne ratio (power, voltage, current), niż jest to w sofcie od Zamela.
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more

https://github.com/v33r005
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

veeroos wrote: Wed Apr 15, 2026 5:03 pm Ech kolejna osoba wgrywa do S60 soft z SGW 🤔. Ale wracając do pytania, to dlaczego pomiary są takie? Pewnie Krystian ustawił w defaulcie nne ratio (power, voltage, current), niż jest to w sofcie od Zamela.
Nie wiem czy tak jest dokładnie ale kiedyś już o tym pisałem że w GG wszystkie liczniki trzeba kalibrować, jest tak od początku.
W jednym sofcie dla jednego urządzenia można przyjąć stałe wartości i będzie działać bez kalibracji.

Temat tego dlaczego SGW-01 nie trzeba kalibrować a soft z GG wymaga kalibracji uważam za zbędny, GG to duże narzędzie które obsługuje kilka czy kilkanaście różnych urządzeń.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
myszektbg

veeroos wrote: Wed Apr 15, 2026 5:03 pm Ech kolejna osoba wgrywa do S60 soft z SGW 🤔. Ale wracając do pytania, to dlaczego pomiary są takie? Pewnie Krystian ustawił w defaulcie nne ratio (power, voltage, current), niż jest to w sofcie od Zamela.
Wgrane nie dla korzyści czy dalszych planów. Chciałem poeksperymentować. Pierwszego Sonoffa S60 "zmęczyłem" nie technicznie, ale miałem problem z programowaniem, nie chciał wstać, dziwnie się zachowywał podczas konfiguracji ale po bojach ruszył. Drugiego chciałem też zrobić na GG i zrobiłem, ale byłem ciekaw co się stanie na sofcie SGW-01 bo ktoś pisał że to identyczne rozwiązanie.
Beholder
Has thanked: 6 times
Been thanked: 2 times

robertklepacki94 wrote: Wed Apr 15, 2026 5:18 pm
Nie wiem czy tak jest dokładnie ale kiedyś już o tym pisałem że w GG wszystkie liczniki trzeba kalibrować, jest tak od początku.
W jednym sofcie dla jednego urządzenia można przyjąć stałe wartości i będzie działać bez kalibracji.

Temat tego dlaczego SGW-01 nie trzeba kalibrować a soft z GG wymaga kalibracji uważam za zbędny, GG to duże narzędzie które obsługuje kilka czy kilkanaście różnych urządzeń.
Dokładnie tak jest prawdopodobnie dla konkretnego urządzenia w GG są wprowadzone domyślne mnożniki np. napięcie 2.37. W przypadku S60 ustawienie na 1.0 powoduje, że pomiary są bardziej zbliżone do rzeczywistych.

Return to “Ogólna dyskusja”