Masakiera z tragedyją - tak opiszę moją dzisiejszą walkę z tym ustrojstwem a jak zwykle taka pierdołyja była tego przyczyną. Człowiek stary i ślepy, okularów 5 kompletów i dalej nie widziZibi_007 wrote: Sat Feb 28, 2026 7:45 pmRok temu miałem to samoQLQ wrote: Sat Feb 28, 2026 5:41 pmNie wiem co mi się ubzdurało, że czujnik jest po flashowaniu w trybie parowania.Robert Błaszczak wrote: Sat Feb 28, 2026 4:14 pm
Tak, wciskasz i trzymasz wciśnięty aż się zapali pomarańczowa LED obok tego przycisku. Chwilę wcześniej wprowadź też bramkę w tryb parowania. Ja to robię z poziomu Supla Cloud, bo tam ładnie widać, jak się urządzenie Zigbee dodaje do bramki, a następnie - po automatycznym restarcie bramki - pojawia się jako właściwe urządzenie podpięte pod bramkę.
Tak jak Łukasz (@vajera) napisał - parowanie musi być zawsze zainicjowane na urządzeniu wykonawczym / czujniku / itp. oraz na bramce Z2S.Sparowałem już ze 30 różnych urządzeń do 2 bramek bo jedną mam w domu a drugą w firmie. Właściwie to mam jeszcze trzecią do testów zanim coś podłączę do właściwej.vajera wrote: Parowanie zawsze wymaga uruchomienia procedury po obu stronach (bramki i czujnika).
Prawie 3 godziny męczyłem się z tym. Nawet przez myśl mi nie przeszło, że tam na XIAO są przyciski - wyglądały wczesniej jak rezystory , nawet nie przyjrzałem się fotce na której przecież je widać.
Dzięki chłopaki. Działa !Miłego wieczoru
![]()
viewtopic.php?p=204257#p204257
kolega @zzrr musi tam w tym pierwszym wątku napisać , że te XIAO ma takie maleńkie guziołki bo ja nawet na fotce tego nie zauważyłem. J/w pisałem potraktowałem to jako rezystory. Dla laików też trzeba dodać tam że BOOT na 5sek przytrzymać na tym XIAO. Ja spędziłem przez to ponad 2h ... no ale człowieki się zawsze uczy. A ja uparty jestem. Z 15 razy przeflashowałem bramka <=> czujnik tak na "suchym" nieuzbrojonym czujniku i Dev zamieniając je softami aby wykluczyć np uszkodzenie któregoś z nich.