Samo włączające się światło

Instal

mafialoso wrote: Sat Mar 28, 2026 11:36 am Nie ma ma takiego przepisu że musze lub jest obowiazek montażu urządzeń zgodnych z CE. Instalacja ma spełnić normy i być bezpieczna w użytkowaniu. Czy to sterownik z Chin czy z UE to na dzień dzisiejszy obojętnie bo wszystko z Chin przychodzi. A urządzenia montowane bez CE w rozdzielni głównej odpowiednio zabezpieczone nie zrobi nikomu krzywdy. Wiele razy montowałem różne ustrojstwa na życzenie klienta. I niestety tak trzeba robić bo klient płaci. A jeśli się komuś cos stanie czy to wina elektryka? Nie do końca. Elektryk odpowiada za poprawne podłączenie i montaż a nie za to czy klient użytkuję odpowiednio sprzęt.
Ty montujesz, Ty ponosisz odpowiedzialność. A jak w takim razie zrobisz obowiązkowy przegląd instalacji?
Ja wiem, że papier wszystko przyjmie, ale Ja bym go nie podpisał.
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

Nie wolno wprowadzać do obrotu urządzeń bez CE. Jeśli komuś montujesz urządzenie, które też sprzedajesz, to masz obowiązek sprzedawania urządzeń z CE.
Modyfikowane urządzenia nie mają CE.
Możesz montować takie urządzenia, jeśli klient je sam zakupił/przerobił - wtedy przyzwoitość wymaga, aby poinformować klienta o ewentualnych ryzykach
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
mafialoso

Instal wrote: Sat Mar 28, 2026 12:34 pm
mafialoso wrote: Sat Mar 28, 2026 11:36 am Nie ma ma takiego przepisu że musze lub jest obowiazek montażu urządzeń zgodnych z CE. Instalacja ma spełnić normy i być bezpieczna w użytkowaniu. Czy to sterownik z Chin czy z UE to na dzień dzisiejszy obojętnie bo wszystko z Chin przychodzi. A urządzenia montowane bez CE w rozdzielni głównej odpowiednio zabezpieczone nie zrobi nikomu krzywdy. Wiele razy montowałem różne ustrojstwa na życzenie klienta. I niestety tak trzeba robić bo klient płaci. A jeśli się komuś cos stanie czy to wina elektryka? Nie do końca. Elektryk odpowiada za poprawne podłączenie i montaż a nie za to czy klient użytkuję odpowiednio sprzęt.
Ty montujesz, Ty ponosisz odpowiedzialność. A jak w takim razie zrobisz obowiązkowy przegląd instalacji?
Ja wiem, że papier wszystko przyjmie, ale Ja bym go nie podpisał.
Dokładnie tak jak piszesz. Przegląd czy pomiary robisz instalacji a nie odbiorników. Protokół wystawiasz na instalacje a nie na odbiorniki.
mafialoso

klew wrote: Sat Mar 28, 2026 12:55 pm Nie wolno wprowadzać do obrotu urządzeń bez CE. Jeśli komuś montujesz urządzenie, które też sprzedajesz, to masz obowiązek sprzedawania urządzeń z CE.
Modyfikowane urządzenia nie mają CE.
Możesz montować takie urządzenia, jeśli klient je sam zakupił/przerobił - wtedy przyzwoitość wymaga, aby poinformować klienta o ewentualnych ryzykach
No tu akurat informacji nie dałem. Klient przyniósł do montażu i ma działać, na razie się z tym bujam. Wystarczyło kupić gotowego zamela i problem z glowy.

Return to “Pomoc”