Sonoff sterowanie bramą.

emg

W skrócie nie widzi czujnika/zmieniającego się stanu. Jak czujnik otwarcia/zamknięcia zadziała to ikona się wtedy zmieni.
........._____.........______........______.........

supla: zamel x15, shelly x 16, wemos x4, sonoff
konkurencja: blebox, tuya, nuki
Kornel

Patryk wrote: Sun Jan 12, 2020 1:29 pm Na początku rozumiem, że zdajesz sobie sprawę, że używanie sonoff-a basic może być NIEBEZPIECZNE  do sterowania bramą.
Jeżeli tak to:
Kornel wrote: Sun Jan 12, 2020 12:38 pm
W cloudzie jeżeli w przekaźniku powiążę czujnik otwarcia z kanałem kontaktrona to w aplikacji supli na telefonie znika mi całkowicie czujnik i zostaje tylko przekanik.
Jest to prawidłowo, bo wtedy ikona zmienia, się w zależności czy brama jest zamknięta, czy otwarta.

Natomiast kontaktron podłącza się między gpio3 (RX),a GND, oraz trzeba zastosować rezystor pull up między gpio3 ( RX ), a +3,3V zgodnie z schematem:

https://github.com/Espablo/SUPLA_Firmwa ... /README.md

Kontaktronu Nie można używać z gpio1 (TX).
Osobiście NIE używam tego sonoffa oraz tego softu do sterowania bramą.
Są lepsze i bezpieczniejsze rozwiązania.
Polutowałem tak jak sugerowałeś ale niestety nic z tego nie działa nadal. Kontaktron jest ok, sprawdzałem go.

Tak jak wcześniej pisałem kiedy powiążę w Cloudzie czujnik z przekaźnikiem to czujnik znika w aplikacji całkiem jak na poniższym zdjęciu. Jak powiązanie ustawię jako brak to się pojawia.

Za pierwszym razem lutując sugerowałem się postami z tego linku: viewtopic.php?f=11&t=3843&hilit=multiboard&start=300

Może coś jednak jest nie tak z softem. Może ma ktoś sprawdzony flash? Chociaż na multiboardzie też chyba innym działa.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
wojtas567

Tych sonofów chyba się nie pozbędziemy do sterowania bramą.

Więc dla kolegi mam taką propozycję odlutuj te dwa czarne kable całkowicie, i połącz te dwa pady z których wylutowałeś te przewody przy przekaźniku, nie trzeba będzie stosować dodatkowego przekaźnika.
A teraz odnośnie aplikacji: już koledzy wyżej Ci pisali tam jest wszystko OK. tak ma być jak połączysz czujnik z przekaźnikiem.
Musisz uporać się z kontaktonem na płytce i teraz najważniejsze na jakim GPIO jest właśnie ten czujnik w sofcie który wgrałeś sprawdź w opisie bo może jeszcze być na GPIO14.
Pozdrawiam
Wojtek
Kornel

wojtas567 wrote: Sun Jan 12, 2020 5:59 pm Tych sonofów chyba się nie pozbędziemy do sterowania bramą.

Więc dla kolegi mam taką propozycję odlutuj te dwa czarne kable całkowicie, i połącz te dwa pady z których wylutowałeś te przewody przy przekaźniku, nie trzeba będzie stosować dodatkowego przekaźnika.
A teraz odnośnie aplikacji: już koledzy wyżej Ci pisali tam jest wszystko OK. tak ma być jak połączysz czujnik z przekaźnikiem.
Musisz uporać się z kontaktonem na płytce i teraz najważniejsze na jakim GPIO jest właśnie ten czujnik w sofcie który wgrałeś sprawdź w opisie bo może jeszcze być na GPIO14.
Może powiecie, że jestem zielony. Wiem że można kupić Yunshana z bezpiecznym napięciem zasilania. 230V na wyjściu i tak planowałem się pozbyć ale na początku chciałem uruchomić czujnik.

Soft mam wgrany ten w tej wersji: https://github.com/Espablo/SUPLA_Firmwa ... multiboard

Nie za bardzo wiem co masz na myśli żeby sprawdzić w opisie na jakim GPIO jest czujnik czy chodzi o ten opis z pliku readme:

https://github.com/Espablo/SUPLA_Firmwa ... /README.md
pzygmunt
Been thanked: 59 times

To jest Supla... wszyscy jesteśmy zieloni.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

pzygmunt wrote: Sun Jan 12, 2020 7:08 pm To jest Supla... wszyscy jesteśmy zieloni.
:mrgreen: :lol:
Coś w tym jest
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
bruno360

Wracając do mojego tematu .
Mam pytanie ? Na jakim systemie windowsa fleszujecie. Czy Windows 10 jest odpowiedni do programu flesh tools 1.2
Właśnie taki mam system zainstalowany siebie.Niby fleszuje ale kończy się zawsze niepowodzeniem .Szlak mnie już trafia.
Patryk

Spróbuj zmniejszyć BAUD z 115200 na mniej.
Ktoś już tu na forum miał podobny problem, ale nie mogę znaleźć tego wątku.
I daj znać.
bruno360

Chciałbym to zrobić,tylko jak?
Puuty u mnie nie działa chyba że jest jakiś inny sposób żeby to przestawić.
Patryk

Tu.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Pomoc”