Jak podłączyć SBW-02 do sterownika Beninca

pzygmunt
Been thanked: 59 times

Zapewne ustawienia choć na pierwszy rzut oka w funkcjach nie widzę nic co by mogło wpłynąć na takie zachowanie.
Sugeruję kontakt z Beninca.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
kruper13

Dokładnie Logika i funkcje Phtc i Phos muszą być ustawione na OFF. Teraz wszystko działa. Dzięki za podpowiedź.
arnonim

schemat.png
opis.png
[/quote]
11 i 21 do COM czyli 14
14 doPP 17
24 do PED 18
A1 do 9
A2 do 8
IN1 możesz spróbować pod 10 lub 11 po przeprogramowaniu wejścia na czujnik otwarcia bramy jak nie to użyj kontaktronu.
[/quote]

Wyjście 10/11 można zaprogramować w funkcji SErl, który ma opcje: Włącza lub wyklucza funkcję oświetlenia pomocniczego na Wyjściu 10-11. On: przy każdym manewrze zestyk zostaje zwarty przez czas ustalony poprzez parametr ŁL5. W celu sterowania oświetleniem należy używać przekaźnika pomocniczego Off: Wyjście przyjmuje funkcję SCA - czujnika bramy otwartej: zestyk otwarty przy skrzydle zamkniętym, przerywany w fazie zamykania; zestyk zwarty w fazie otwierania i przy skrzydle otwartym.
Czyli ww.funkcja powinna być włączona czy wyłączona ażeby na Supli widzieć stan bramy otwarta/zamknięta?
Ksyrax

Witam,
U teścia chciałem podpiąć SBW ale po otwarciu bramy sterownik przechodzi w tryb offline (zielona dioda mruga), wszystkie suwaki na off, brama ma trochę starszą płytę niż w tym wątku. Podłączyłem
A1 - 11
A2 - 12
IN1 - 15
11 - 21
14 - 24
Pytanie czy źle podpiąłem czy cos jest nie tak ze sterownikiem?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Jak zielona dioda w SBW zaczyna migać to znaczy, że przy otwartej bramie traci zasięg.
Zamknij bramę i jak SBW wróci to dotknij ikonkę (i) w aplikacji i sprawdź siłę sygnału.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Ksyrax

To chyba raczej nie to, bo wraca dopiero po odłączeniu zasilania i jak jest brama otwarta to łapie sygnał, ale nie sprawdzałem jak mocny.
Edit: sygnał jest słaby bo 10%, ale po odcięciu przewodów i zostawieniu tylko zasilania problemu nie ma z przechodzenie w offline.
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Ksyrax wrote: Thu Jan 01, 2026 2:37 pm To chyba raczej nie to, bo wraca dopiero po odłączeniu zasilania i jak jest brama otwarta to łapie sygnał, ale nie sprawdzałem jak mocny.
Edit: sygnał jest słaby bo 10%, ale po odcięciu przewodów i zostawieniu tylko zasilania problemu nie ma z przechodzenie w offline.
10% i wszystko jasne. To ma bardzo małe szanse aby działać normalnie. Jeśli możesz zmień ustawienie (miejsce gdzie stoi) routera. Sygnał (moc) nie powinien spadać poniżej 30% aby to normalnie działało...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Ksyrax

Zmiana położenia możliwa ale bez przeróbek sie nie obejdzie, mam jeszcze sbw 02 z antena podmienię i zobaczę czy coś pomoże. Narazie dzięki za podpowiedzi.
Edit:
Zmiana na sterownik z antenką pomogła, siła sygnału wzrosła do 25% i narazie działa.
Dziękuję wszystkim za komentarze i pomoc.

Return to “ZAMEL SBW-02”