ZAMEL - ZAPROSZENIE DO TESTÓW mROW-02 :)

klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

bulek68 wrote: Wed Jul 28, 2021 11:38 am Zabezpieczenie działała prawidłowo, przekaźnik odcina zasilanie po przekroczeniu progu, lecz brakuje komunikatu w aplikacko jak było w założeniach działania.
Serwer publiczny czy prywatny? Jeśli prywatny, to czy masz najnowszą wersję?
Czy masz najnowszą wersję apki na telefonie?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
jaku2k
Has thanked: 1 time

Witam,
Po instalacji i dniu korzystania mam kilka uwag (jeszcze nie aktualizowałem firmware'u - mam 2.8.12).
  • Po zapisaniu i zrestartowaniu moduł się rozłączył i - zamiast przywrócić diodę do normalnego świecenia - zaczął nią mrugać z nienaturalnie wysoką częstotliwością (na ten błąd trafiłem 2/8 razy).
  • Jak mam zapisaną stronę konfiguracyjną (192.168.4.1) w przeglądarce na Androidzie 10 (Chrome) z poprzedniej "sesji" i na nią wejdę i odświeżę ją (po potwierdzeniu ponownego przesłania formularza), to urządzenie zachowuje się tak, jakbym wcisnął "Save&Restart". W GUI Genericu tak się nie dzieje - stąd zwróciłem na to uwagę.
  • Po wkręceniu śrub w uchwytach mocujących, obudowa trochę pręży. Z (niewielkiego) doświadczenia wiem, że zastosowane w mROW-02 złącza mają to do siebie, że po solidnym dokręceniu (niezbędnym porze korzystaniu z przewodów typu linka) trochę się rotują. We wcześniejszych postach czytałem, że obudowa dla testerów jest trochę luźniejsza od docelowej - po prostu wolę napisać.
  • U mnie jest TP-link AX10 i połączenie jest stabilne.
  • Jeszcze jedna, mała sugestia. Myślę, że fajnie by było, gdyby docelowo można było w Cloudzie wybrać również funkcję włącznika światła.
  • Co oznacza wykrzyknik w lewym dolnym rogu na stronie konfiguracyjnej? Widziałem, że to pytanie zostało już zadane, ale odpowiedzi nie dostrzegłem.
Na razie tyle - jak uzbiera mi się więcej uwag/pytań, to nie omieszkam się nimi podzielić.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Jakub
lukfud
Has thanked: 13 times
Been thanked: 11 times

lukfud wrote: Mon Jul 26, 2021 6:09 pm
klew wrote: Mon Jul 26, 2021 6:04 pm @lukfud, resety całkowicie zniknęły? A połączenie się trzyma?
25 min czasu pracy, połączenie z serwerem zrywa na 5 min.
Wszystkie inne moduły: czas połączenia ponad jeden dzień (od wczorajszego restartu serwera)
2 mikrotiki na capsmanie.
Adres statyczny i zablokowanie dostępu wszystkim urządzeniom (oprócz mROWa) niczego nie zmieniło.
Połączenie zrywane jest co 5 min.
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
https://smartnerzeczy.pl
kris.sg
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

U mnie zrywania połączenia nie zuważyłem, mam ubi z wydzieloną siecią 2,4 dla IoT.
Jedynie jest problem z zerowaniem danych jak urządzenie zostanie odłączone z zasilania i ponownie wpięte.
Mojego mROW-a nie aktualizowałem.
■Rpi4(m.2) Supla Cloud, Scripts ■Rpi3(sd) SD: 6x MI ATC, 1x W.S.
ROLETY_V3 x12 ■SWITCH_DUAL x4 ■GATE_MODULE_V3 x1 ■SOCKET_SSR x1 ■SMOKE_MODULE x1
SONOFF_TOUCH x4 ■YUNSCHAN x1 ■STAITCASE_DIMMER x1 ■MEW-01 x2 ■mROW-02 x1 ■LEW-01 x1
POW_R2 x2 ■SP111 x3
klew

lukfud wrote: Wed Jul 28, 2021 12:21 pm
lukfud wrote: Mon Jul 26, 2021 6:09 pm
klew wrote: Mon Jul 26, 2021 6:04 pm @lukfud, resety całkowicie zniknęły? A połączenie się trzyma?
25 min czasu pracy, połączenie z serwerem zrywa na 5 min.
Wszystkie inne moduły: czas połączenia ponad jeden dzień (od wczorajszego restartu serwera)
2 mikrotiki na capsmanie.
Adres statyczny i zablokowanie dostępu wszystkim urządzeniom (oprócz mROWa) niczego nie zmieniło.
Połączenie zrywane jest co 5 min.
Nawet nie zauważyłem jak się wieczór zrobił ;)

Sprawdzałeś na hotspocie z telefonu?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

jaku2k wrote: Wed Jul 28, 2021 12:07 pm Po zapisaniu i zrestartowaniu moduł się rozłączył i - zamiast przywrócić diodę do normalnego świecenia - zaczął nią mrugać z nienaturalnie wysoką częstotliwością (na ten błąd trafiłem 2/8 razy).
Próbował pobrać niedostępny update.
jaku2k wrote: Wed Jul 28, 2021 12:07 pm Jak mam zapisaną stronę konfiguracyjną (192.168.4.1) w przeglądarce na Androidzie 10 (Chrome) z poprzedniej "sesji" i na nią wejdę i odświeżę ją (po potwierdzeniu ponownego przesłania formularza), to urządzenie zachowuje się tak, jakbym wcisnął "Save&Restart".
Wydaje mi się, że to bug, który jest poprawiony w kolejnej wersji.
jaku2k wrote: Wed Jul 28, 2021 12:07 pm Jeszcze jedna, mała sugestia. Myślę, że fajnie by było, gdyby docelowo można było w Cloudzie wybrać również funkcję włącznika światła.
Jest tam taka opcja.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Patryk

v2.8.17
Powróciły prawidłowe wskazania.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew

jaku2k wrote: Wed Jul 28, 2021 12:07 pm
  • Po zapisaniu i zrestartowaniu moduł się rozłączył i - zamiast przywrócić diodę do normalnego świecenia - zaczął nią mrugać z nienaturalnie wysoką częstotliwością (na ten błąd trafiłem 2/8 razy).
A nie masz przypadkiem ustawionego SW update na "YES"?
Takie szybkie miganie jest podczas wgrywania nowego softu.
  • Jak mam zapisaną stronę konfiguracyjną (192.168.4.1) w przeglądarce na Androidzie 10 (Chrome) z poprzedniej "sesji" i na nią wejdę i odświeżę ją (po potwierdzeniu ponownego przesłania formularza), to urządzenie zachowuje się tak, jakbym wcisnął "Save&Restart". W GUI Genericu tak się nie dzieje - stąd zwróciłem na to uwagę.
Jeśli poprzednio wysłany formularz zawierał "save&restart" to po odświeżeniu strony i wysłaniu formularza ponownie, raczej powinien się wykonać save&restart :).

• Jeszcze jedna, mała sugestia. Myślę, że fajnie by było, gdyby docelowo można było w Cloudzie wybrać również funkcję włącznika światła.
Są dostępne funkcje "włącznik zasilania" oraz "włącznik światła". Czy chodzi Tobie o "światło schodowe"?
  • Co oznacza wykrzyknik w lewym dolnym rogu na stronie konfiguracyjnej? Widziałem, że to pytanie zostało już zadane, ale odpowiedzi nie dostrzegłem.
Nic on nie oznacza. Jest na końcu generowanego html'a ;). Sam się zastnawiałem, po co on jest. Widzę dwie opcje:
1. Kiedyś przypadkiem wstawił się tam ! i tak pozostało
2. Wykrzyknik jest na końcu html'a, więc gdyby strona się nie generowała/wysyłała do końca, to można to zauważyć na przeglądarce (taka pomoc przy debugowaniu).
@pzygmunt, jak jest? ;)
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Wykrzyknik nie pamięta skąd tam się wziął (pewnie był to jakiś test). Usunięte.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Patryk

v2.8.17
Brak również "pływania" wskazań przy braku obciążenia. :D

Return to “ZAMEL mROW-02”