Dyskusja ogólna [bramka Zigbee]

Moderator: vajera

wojtas567

A może nie tworzyć bazy czujników tylko zrobić opcję dodania swojego czujnika coś na wzór DS jak podłączasz kilka na jedną szynę. Idealnie by było gdyby soft sam odczytywał i dopisywał sobie te ID peryferii zigbee.
Pozdrawiam
Wojtek
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

wojtas567 wrote: Tue Jan 28, 2025 6:10 pm A może nie tworzyć bazy czujników tylko zrobić opcję dodania swojego czujnika coś na wzór DS jak podłączasz kilka na jedną szynę. Idealnie by było gdyby soft sam odczytywał i dopisywał sobie te ID peryferii zigbee.
Problem jest taki, że na ryżowym polu nie ma żadnej standaryzacji, i np. niby takie same urządzenia nie wystawiają tych samych informacji, więc jeden powie że poda stan napięcia w gniazdku a drugi, że nie i wtedy już w Supli interpretacja będzie inna bo może to być tylko switch albo switch + licznik energii.

Mniej zaawansowany użytkownik tego nie rozróżni - patrz rozbierałem switcha i okazało się, że to tylko switch a kolega Zibi_007 miał niby to samo a z pomiarami.
krycha88
Been thanked: 5 times

[email protected] wrote: Tue Jan 28, 2025 6:32 pm
wojtas567 wrote: Tue Jan 28, 2025 6:10 pm A może nie tworzyć bazy czujników tylko zrobić opcję dodania swojego czujnika coś na wzór DS jak podłączasz kilka na jedną szynę. Idealnie by było gdyby soft sam odczytywał i dopisywał sobie te ID peryferii zigbee.
Problem jest taki, że na ryżowym polu nie ma żadnej standaryzacji, i np. niby takie same urządzenia nie wystawiają tych samych informacji, więc jeden powie że poda stan napięcia w gniazdku a drugi, że nie i wtedy już w Supli interpretacja będzie inna bo może to być tylko switch albo switch + licznik energii.

Mniej zaawansowany użytkownik tego nie rozróżni - patrz rozbierałem switcha i okazało się, że to tylko switch a kolega Zibi_007 miał niby to samo a z pomiarami.
Wg mnie nie ma to znaczenia co chińczyk sobie wymyślił. Przy parowaniu trzeba powiedzieć jaki tym urządzenia się paruje i zapisać wymagane parametry. Tak samo jak robi to ich bramka.
https://gui-generic-builder.supla.io/
wojtas567

krycha88 wrote: Tue Jan 28, 2025 7:15 pm Wg mnie nie ma to znaczenia co chińczyk sobie wymyślił. Przy parowaniu trzeba powiedzieć jaki tym urządzenia się paruje i zapisać wymagane parametry. Tak samo jak robi to ich bramka.
Dokładnie też tak uważam przecież ZHA potrafi rozróżnić te urządzenia może tam podejrzeć?
Pozdrawiam
Wojtek
[email protected]

krycha88 wrote: Tue Jan 28, 2025 7:15 pm

Wg mnie nie ma to znaczenia co chińczyk sobie wymyślił. Przy parowaniu trzeba powiedzieć jaki tym urządzenia się paruje i zapisać wymagane parametry. Tak samo jak robi to ich bramka.
Jakoś tego nie widzę żeby w czasie parowania grzebać po webserverze i wybierać na podstawie zgłoszonych clastrow typy kanałów.

ZIGBEE 2 MQTT też zawiera definicje jakie urządzenie wystawia jakie informacje
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

[email protected] wrote: Tue Jan 28, 2025 7:34 pm
krycha88 wrote: Tue Jan 28, 2025 7:15 pm

Jakoś tego nie widzę żeby w czasie parowania grzebać po webserverze i wybierać na podstawie zgłoszonych clastrow typy kanałów.

Też tego nie widzę, ale nie twierdzę, że to zły pomysł. Trzeba przemyśleć, jakby to rozwiązać, aby od strony użytkownika było jak najmniej kłopotliwe. Niestety często jest tak, jak Rafał pisze. A ostatnio, to byłem w szoku, bo czujnik ruchu na pierwszy rzut oka przedstawiał się jako... termostat. Są już bazy urządzeń Zigbee pod inne systemy i tak np. jedna, z której korzystam (zigbee2MQTT) ma w tej chwili 4073 urządzeń na 470 vendorach. Nie wiem, czy da się to tutaj jakoś łatwo wykorzystać, ale my z kilkunastoma urządzeniami dopiero raczkujemy...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
krycha88

[email protected] wrote: Tue Jan 28, 2025 7:34 pm Jakoś tego nie widzę żeby w czasie parowania grzebać po webserverze i wybierać na podstawie zgłoszonych clastrow typy kanałów.

Nie wiem jak robi to tuya ale robi to bardzo dobrze, nawet wykrywa różne rodzaje urządzeń tego samego typu. Tutaj można by zrobić uproszczenie czyli parkujesz urządzenie pojedynczo i mówisz, że sparowane urządzenie o manufacturer oraz modelu to sensor temperatury.
[email protected]

krycha88 wrote: Tue Jan 28, 2025 7:58 pm
[email protected] wrote: Tue Jan 28, 2025 7:34 pm Jakoś tego nie widzę żeby w czasie parowania grzebać po webserverze i wybierać na podstawie zgłoszonych clastrow typy kanałów.

Nie wiem jak robi to tuya ale robi to bardzo dobrze, nawet wykrywa różne rodzaje urządzeń tego samego typu. Tutaj można by zrobić uproszczenie czyli parkujesz urządzenie pojedynczo i mówisz, że sparowane urządzenie o manufacturer oraz modelu to sensor temperatury.
Tak , tylko wtedy najpierw parujesz Zigbee , potem wchodzisz w UI , wybierasz co jest czym , zapisujesz i dodają się kanały w Supli , to ma rację bytu , ale jest haczyk - zigbee wg mnie paruje się po zdefiniowanych/wybranych klastrach a nie po wszystkich dostępnych
krycha88

[email protected] wrote: Tue Jan 28, 2025 8:15 pm Tak , tylko wtedy najpierw parujesz Zigbee , potem wchodzisz w UI , wybierasz co jest czym , zapisujesz i dodają się kanały w Supli , to ma rację bytu , ale jest haczyk - zigbee wg mnie paruje się po zdefiniowanych/wybranych klastrach a nie po wszystkich dostępnych
Właśnie nie, wchodzisz w GG wciskasz paruj termometr i podłączasz urządzenie do zigbee :P
[email protected]

krycha88 wrote: Tue Jan 28, 2025 8:40 pm
[email protected] wrote: Tue Jan 28, 2025 8:15 pm Tak , tylko wtedy najpierw parujesz Zigbee , potem wchodzisz w UI , wybierasz co jest czym , zapisujesz i dodają się kanały w Supli , to ma rację bytu , ale jest haczyk - zigbee wg mnie paruje się po zdefiniowanych/wybranych klastrach a nie po wszystkich dostępnych
Właśnie nie, wchodzisz w GG wciskasz paruj termometr i podłączasz urządzenie do zigbee :P
Dobre 😁 , ale nadal nie jestem pewien czy nie trzeba by było tego robić na dwie raty i najpierw kazać się urządzeniu przedstawić żeby zobaczyć kim dokładnie jest i co udostępnia bo termometr to tak pójdzie ale co z różnymi wersjami switchy lub wyzwalaczy scen, włączników ? Kupiłem taki wyzwalacz scen i ni chu chu nie działa bo wymaga jakiejs magii od Tuya , mimo że się sparuje po dodaniu definicji i w teorii wystawia 4x przycisk a jak poczytasz instrukcje to jeszcze x 3 akcje każdy

W sumie why not both xD

I tak trzeba będzie zrobić listę sparowanych urządzeń z możliwością usuwania parowania , więc dodawać własną definicje też by można ale to już trzeba trochę rozumieć co i jak .

Return to “Bramka ZigBee”