ZigBee OTA [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

Zastanawiam się, czy poziom baterii może mieć znaczenie dla takiej głowicy w podjęciu decyzji o rozpoczęciu instalacji otrzymanego pliku?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

Wczoraj po 23 robiłem na dwóch bramkach aktualizacje Ota dla LYWSD03MMC-z i Sonoff SNZB-02DR2
Czas zatrzymał się na 0000, zostawiłem do rana i dalej to samo, zrobiłem restart bramki - bez zmian
klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

vajera wrote: Thu Mar 26, 2026 6:40 am Zastanawiam się, czy poziom baterii może mieć znaczenie dla takiej głowicy w podjęciu decyzji o rozpoczęciu instalacji otrzymanego pliku?
Może mieć. Z reguły ota to energochłonna operacja.
Przy Box niektóre czujniki potrafiły zejść -30% na baterii przez ota.
Aktualnie Box nie robił ota, gdy poziom baterii jest niski.
Także podobnego mechanizmu bym się po ZigBee też spodziewał
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Juszczaczek1
Been thanked: 2 times

lukasz06 wrote: Thu Mar 26, 2026 6:58 am Wczoraj po 23 robiłem na dwóch bramkach aktualizacje Ota dla LYWSD03MMC-z i Sonoff SNZB-02DR2
Czas zatrzymał się na 0000, zostawiłem do rana i dalej to samo, zrobiłem restart bramki - bez zmian
Skąd miałeś plik z nową wersją do LYWSD03MMC ?
I jaka to wersja ?
lukasz06

Juszczaczek1 wrote: Thu Mar 26, 2026 8:09 am
lukasz06 wrote: Thu Mar 26, 2026 6:58 am Wczoraj po 23 robiłem na dwóch bramkach aktualizacje Ota dla LYWSD03MMC-z i Sonoff SNZB-02DR2
Skąd miałeś plik z nową wersją do LYWSD03MMC ?
I jaka to wersja ?
@Vajera podawał linka w pierwszym poście chyba
Yepestis
Has thanked: 19 times
Been thanked: 3 times

Chciałem zaktualizować głowicę TRVZB z wersji 1.1.5 do 1.4.4, proces aktualizacji przerwał się mniej więcej w połowie. Branka się zawiesiła, konieczny był restart zasilania.
Wcześniej miałem inny poroblem, zaktualizowałęm bramkę produkcyjną do najnowszej wersji czyli na tamten moment v1.4.107, i dostałem konflikt kanałów a konkretnie wszystkich kanałów, wyparowały z bramki. Na szczęście po odtworzeniu z backupu bramka już działała ok.

Cały proces aktualizacji podglądałem sobie na konsoli, było to niezwykle fascynujące i trzymające w napięciu, niestety na moment przestałem patrzeć i bramka się zawiesiła :)

Nie poddaję się, walczę dalej, jak nie przejdzie na produkcyjnej bramce to spróbuję na testowej.
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

Yepestis wrote: Thu Mar 26, 2026 5:13 pm Cały proces aktualizacji podglądałem sobie na konsoli, było to niezwykle fascynujące i trzymające w napięciu, niestety na moment przestałem patrzeć i bramka się zawiesiła :)

Nie poddaję się, walczę dalej, jak nie przejdzie na produkcyjnej bramce to spróbuję na testowej.
Fascynujące jest wymiana danych - daj - weź - daj - weź ... 😉
Natomiast to może być przyczyną zawieszenia się bramki, ja w trakcie monitorowania kodu robiłem regularne czyszczenie bufora konsoli, ewentualnie kopiując potrzebny kod do notatnika.

Pytanie - jak zresetowałeś bramkẹ, gdy się zawiesiła? Z poziomu GUI/Cloud czy "ręcznie"?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Yepestis
Has thanked: 19 times
Been thanked: 3 times

vajera wrote: Thu Mar 26, 2026 5:49 pm
Yepestis wrote: Thu Mar 26, 2026 5:13 pm Cały proces aktualizacji podglądałem sobie na konsoli, było to niezwykle fascynujące i trzymające w napięciu, niestety na moment przestałem patrzeć i bramka się zawiesiła :)

Fascynujące jest wymiana danych - daj - weź - daj - weź ... 😉
Natomiast to może być przyczyną zawieszenia się bramki, ja w trakcie monitorowania kodu robiłem regularne czyszczenie bufora konsoli, ewentualnie kopiując potrzebny kod do notatnika.

Pytanie - jak zresetowałeś bramkẹ, gdy się zawiesiła? Z poziomu GUI/Cloud czy "ręcznie"?
GUI/Cloud nie były dostępne.
Kolejne dwie próby aktualizacji już doszły do końca, a próbowałem na dwóch głowicach ale wersji nie zmieniły, czytałem że moze to trochę zająć więc czekam.

Tak u mnie wyglądał efekt końcowy w GUI

Screenshot_20260326_192320_Chrome.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
lukasz06

Tu się raczej już nic nie zmieni, u mnie to samo, leci już 14h (termometry)
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

vajera wrote: Thu Mar 26, 2026 6:40 am Zastanawiam się, czy poziom baterii może mieć znaczenie dla takiej głowicy w podjęciu decyzji o rozpoczęciu instalacji otrzymanego pliku?
Też o tym myślałem i nawet zmieniłem baterie na nowe przed wczorajszą próbą. Nie pomogło (odczekałem ponad 24 godziny).
Teraz kolejne podejście.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036

Return to “Bramka ZigBee”