Sonoff - po wgraniu firmware przestały działać

bicker

znalazłem jeden z poprzednich modułów SONOFFA bez dodatkowego (chyba kondensatora) i zaprogramował się ładnie
może problem leży tutaj ???
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Kaowiec

U mnie to samo. Wszystkie Sonoffy, które nie maja tego elementu programują się bez problemu. Sonoffy z tym „czymś” trzeba programować w trybie DOUT.

Wojtek
Zybi

Kaowiec wrote: Tue Oct 03, 2017 8:27 pm U mnie to samo. Wszystkie Sonoffy, które nie maja tego elementu programują się bez problemu. Sonoffy z tym „czymś” trzeba programować w trybie DOUT.

Wojtek
A możesz wrysować ten element na schemat ideowy Sonoff-a ?
Kaowiec

Jak znajdę jakiś z tym elementem to mogę dodać foto. Musi wystarczyć... 😀
bicker

Kaowiec wrote: Tue Oct 03, 2017 8:27 pm U mnie to samo. Wszystkie Sonoffy, które nie maja tego elementu programują się bez problemu. Sonoffy z tym „czymś” trzeba programować w trybie DOUT.

Wojtek
a czy wgrywasz ten sam obraz, czy wygenerowany pod DOUT
bicker

bicker wrote: Tue Oct 03, 2017 8:37 pm

Wojtek
a czy wgrywasz ten sam obraz, czy wygenerowany pod DOUT
wgrałem te same pliki nodemcu z ustawieniem DOUT i wszystko działa

Dzięki.
titi

Czytam, przeglądam ten i inne wątki na forum i dochodzę do wniosku.. ale bałagan.
Pomieszane wątki, brak pełnej pomocy, każdy dodaje szczątkowe informacje porozrzucane z mnóstwem odnośników. Mam wrażenie ze już sami nie kontrolujecie tego co jest pisane i ciągnie się całymi stronami.
Podsumowując brakuje prostych kompleksowych instrukcji takich jak np. gniazdko na majsterkowo,
konkretnych dobrze opracowanych opisów od A do Z. Porażka ...
Przepraszam ze tak ostro (bez urazy, przyjmijcie to po męsku czysto technicznie), po prostu chcecie pomóc forumowiczom a jednocześnie skutecznie zapętlacie proste problemy z jeszcze prostszymi rozważaniami.
Pozdrawiam
slawek

Masz rację - oczywiście instrukcje twojego autorstwa będą mile widziane - dział FAQ czeka.
Przyczyną tego bajzlu jest głównie lenistwo użyszkodników, nikomu nie chce się szukać - wolą pytać... a usłużni forumowicze odpowiadają w kółko to samo, bo leń odesłany do szukajki obraża się na cały świat... ;) - a bałagan rośnie i forum puchnie, więc i szukać coraz trudniej...
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
titi

Chętnie bym pomógł ale specjalizuje się w innych dziedzinach i w temacie sam potrzebuje pomocy. Piszesz o lenistwie, ja widzę to jako brak wiedzy użytkowników i oczekiwania fachowej pomocy bez uszczypliwości i złośliwych wpisów. Ot takie proste zasady a jak ułatwiające życie. Nie każdy jest specjalistą z zakresu elektroniki i programowania, są i tacy co potrzebują większego wsparcia i zrozumienia w prostych sprawach.
Nie przyjmuj tego jako uwagi pod swoim adresem, nie miałem zamiaru wdawać się w zbędne dyskusje tym bardziej wytykać błędów.
Takie moje głębsze przemyślenia po 3 godz. czytania forum w poszukiwania rozwiązania pewnie prostych problemów :)
Szukam dalej...
Pozdrawiam
Janusz
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Nikt nie broni nikomu aby wziąć sprawę w swoje ręce i uporządkować forum ;)
SUPLA.... Nareszcie w domu.

Return to “Pomoc”