ZAMEL - no to zaczynamy :)

Lucas

wojtas567 wrote: Fri Aug 11, 2017 7:34 am A co do obudowy tylko do czujnika to tego typu https://pl.aliexpress.com/item/10-piece ... 83293.html dobrze wyglądają.
Podobno u producenta tych obudów SZOMK mają nawet polską infolinię ☺
Dwa tygodnie temu zamówiłem DHT22 w takiej obudowie. Teraz czekam na dostawę.
http://s.aliexpress.com/FR3MriaM
shimano73
Been thanked: 1 time

Pozwolę sobie również coś dołożyć od siebie. Posiadam kilka modułów esp-01 jako czujników temperatury w domu i na zewnątrz . Płytki PCB zamknięte w obudowie KM84. Obudowy dostępne w dwóch kolorach czarny i jasnoszary, chociaż ten drugi trudno osiągalny.
Ze względu na konieczność kalibracji wskazań , moduły pracują na sofcie napisanym pod arduino. Czujniki są zasilane z 12V z instalacji alarmowej.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
grzegorzmcewp

Dla mnie ten czujnik temp z wyświetlaczem to bajer jak nie wiem w domu mam 2 stacje pogodowe i jeden zegarek z termometrem ale możliwość sprawdzenia w telefonie to super sprawa. Właśnie chciałem kupić sonoff z czujnikiem temp na zimę żeby sterować temperaturą w domu ten termometr bez wyświetlacza co jest na wcześniejszym zdjęciu to też jest super bo działa na baterie więc nie będzie trzeba kombinować jak go podłączyć i schować. Jakby jeszcze wilgotność pokazał to by była rewelacja.
slawek

grzegorzmcewp wrote: Sat Aug 12, 2017 8:58 pm ten termometr bez wyświetlacza co jest na wcześniejszym zdjęciu to też jest super bo działa na baterie
O którym zdjęciu piszesz?
Wg mojej wiedzy można zrobić taki termometr z ESP zasilany bateriami, trzeba tylko "usypiać" moduł, "wybudzać" go co kilka minut, aby nie zżerał baterii, ale osiągi też czapki nie zrywają...
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Lucas

slawek wrote: Sat Aug 12, 2017 9:13 pm
grzegorzmcewp wrote: Sat Aug 12, 2017 8:58 pm ten termometr bez wyświetlacza co jest na wcześniejszym zdjęciu to też jest super bo działa na baterie
O którym zdjęciu piszesz?
Wg mojej wiedzy można zrobić taki termometr z ESP zasilany bateriami, trzeba tylko "usypiać" moduł, "wybudzać" go co kilka minut, aby nie zżerał baterii, ale osiągi też czapki nie zrywają...
Pewnie chodzi o zdjęcie modułu RCT-01, ale to przecież inny produkt, inna częstotliwość i protokół komunikacji. Tam zasilanie bateryjne pewnie starcza co najmniej na kilka miesięcy.

Ps. Doczytałem w instrukcji od RCT-01, że trwałość baterii wynosi 5-7 lat.
grzegorzmcewp

tak chodziło mi o rct 01 wiem że to całkiem inny produkt ale jak by była taka sama obudowa a w środku supla tylko do pomiaru temperatury ciekawe ile by to na baterii wytrzymało. Raz do roku bym mógł zmieniać baterie a nawet co 3-4 miesiące było by ok.
Last edited by grzegorzmcewp on Sat Aug 12, 2017 9:39 pm, edited 1 time in total.
slawek

Pewnie max 2-3 godziny ;) - a z CR-ki kilka minut...
grzegorzmcewp

Szkoda :( czyli bez 220 ani rusz... to nie rozumie po co taką obudowę pokazują skoro i tak trzeba do niej podłączyć zasilanie więc defakto będzie inna.
slawek

Zasilacz może być chowany w puszce...
maffiu

tak głośno myślę -gdyby odpuścić z wielkości obudowy powiedzmy do 10cm na 10cm wsadzić do środka ogniwo i zamknąć obudowę od frontu panelem solarnym

Return to “Ogólna dyskusja”