ZAMEL MEW-01
-
5przemi
No to numer, poszło na 3 smartfonie.
Nie szło na androidzie 10, 9 poszło na 7.1.2
Nie szło na androidzie 10, 9 poszło na 7.1.2
-
marwint
Czy ta opcja już jest możliwa?pzygmunt wrote: Sun Oct 11, 2020 9:25 amBędzie taka opcjaGoral64 wrote: Sun Oct 11, 2020 8:20 am Nie wiem czy już to pisałem, ale powtórzę, czy można byłoby dla MEW-01 zrobić jak w licznikach impulsów ustawienie stanu początkowego ogólnego zużycia z licznika energii, od którego MEW-01 zaczął mierzyć, tak aby wskazanie ogólne zużycia energii w MEW-01 było równe wskazaniu licznika energii od dostawcy?
Pozdrawiam,
Marcin
Marcin
-
marwint
Czytałem ten wątek żeby nie śmiecić, ale chyba za ciężkie dla mnie, a przynajmniej wymaga dużo czasu, uwagi, i nauki.
Może ktoś ma jakiś prosty przewodnik, mam 2x MEW-1, jeden jest na pompie ciepła i klimatyzacji, drugi na całej instalacji i mierzy pełny pobór i produkcję.
1. Pompa ciepła - czy można i jak zgrać odczyty i pomiary energii z temperaturą zewnętrzną - chodzi o to żeby dało się odczytać poziom zużycia energii w określonej temperaturze. Dobrze by było też oprócz temperatury mieć odczyt poziomu wilgotności powietrza,
2. Pełny pobór - ktoś tu już to pokazywał - czy da się skorelować pobór z produkcją z uwzględnieniem "kosztu przetrzymania"(20%), chodzi mi o statystyki produkcja/pobór.
Punkt 2 mniej ważny, ale ktoś to już chyba opracował, i fajnie gdybym mógł to zaadoptować u siebie.
Ważniejszy dla mnie punkt 1.
Może ktoś ma jakiś prosty przewodnik, mam 2x MEW-1, jeden jest na pompie ciepła i klimatyzacji, drugi na całej instalacji i mierzy pełny pobór i produkcję.
1. Pompa ciepła - czy można i jak zgrać odczyty i pomiary energii z temperaturą zewnętrzną - chodzi o to żeby dało się odczytać poziom zużycia energii w określonej temperaturze. Dobrze by było też oprócz temperatury mieć odczyt poziomu wilgotności powietrza,
2. Pełny pobór - ktoś tu już to pokazywał - czy da się skorelować pobór z produkcją z uwzględnieniem "kosztu przetrzymania"(20%), chodzi mi o statystyki produkcja/pobór.
Punkt 2 mniej ważny, ale ktoś to już chyba opracował, i fajnie gdybym mógł to zaadoptować u siebie.
Pozdrawiam,
Marcin
Marcin
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Na chwilę obecną Supla nie da Ci ani 1 ani 2. Możesz natomiast eksportować dane z MEW do excela (pliki csv) oraz z dowolnych czujników temperatury/wilgotności i co zrobisz z tymi danymi w excelu (albo jakimś innym narzędziu do analizy danych) to już kwestia Twoich umiejętności.marwint wrote: Wed Jan 27, 2021 7:20 am Czytałem ten wątek żeby nie śmiecić, ale chyba za ciężkie dla mnie, a przynajmniej wymaga dużo czasu, uwagi, i nauki.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
marwint
No właśnie cały problem z rejestracją danych temperatury i skorelowanie z odczytami.
Pozdrawiam,
Marcin
Marcin
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Eksportowane dane z Supli mają timestamp, więc czas jest.marwint wrote: Wed Jan 27, 2021 9:10 am No właśnie cały problem z rejestracją danych temperatury i skorelowanie z odczytami.
Do rejestracji temperatury można użyć wielu różnych czujników. Przykładów na forum jest bardzo dużo.
Najlepsze suple dla Twojego domu