Zaproszenie do testów Auraton/Supla

Patryk

Takie pytanko techniczne.
Mając w pokoju (salonie) dwa grzejniki (na przeciwległych ścianach ), czy jeden termostat (AURATON Heat Monitor) obsłuży dwie głowice, czy raczej musiały by być dwa termostaty ?
Mmof
Has thanked: 34 times
Been thanked: 4 times

Patryk wrote: Sat Nov 09, 2024 9:34 am Takie pytanko techniczne.
Mając w pokoju (salonie) dwa grzejniki (na przeciwległych ścianach ), czy jeden termostat (AURATON Heat Monitor) obsłuży dwie głowice, czy raczej musiały by być dwa termostaty ?
Tak jeden HM obsłuży obydwa grzejniki.
Zapraszam na Facebook do wspólnej pomocy mniej zawansowanym użytkownikom Supla.
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
Patryk

Dzięki za info.
QLQ

Dziś pojawił się problem.
Reset bramki do fabrycznych .
Reset glowicy do fabrycznych.
I teraz jak na filmie . Po symulacji zamknięcia pokrywy powinna zacząć kalibracje a się dzieje to co widać.
https://drive.google.com/file/d/1Z0ziRW ... p=drivesdk
.
Na filmiku nie jest aparowana z bramką. Ale w wer jak wcześniej ją sparuję jest to samo
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
Karol P

Witam wszystkich,

mam u siebie następującą konfigurację. 2 piętra, a na każdym piętrze rozdzielacz ogrzewania podłogowego.
Przy każdym rozdzielaczu zainstalowałem Multizone Controller Auraton Smart + siłowniki + Heat Monitory.
Mulitzone Controller na dole spięty z kotełem gazowym (NO/COM). Do tego Auraton Supla.

Sama instalacja była bardzo prosta. W jednym rozdzielaczu miałem problem z niedomkniętymi obwodami przy zamkniętych siłownikach - pomogło podłożenie 1 groszówki.

Póki co natrafiłem na 2 problemy:
1. Przy próbie dodania termometru głównego do Floor Heating Controller #1 przy zapisie pojawia się błąd:
You cannot change the following config keys: auxThermometerChannelId, auxThermometerType
Zrzut ekranu 2024-11-09 190355.png
2. Jak ustawić HC podpięte pod Multizone Controller, który nie jest spięty kotłem? Wystarczy tu 'Przełącznik źródła ciepła lub chłodu' wybrać przełącznik z drugiego zestawu?

Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by Karol P on Sat Nov 09, 2024 8:45 pm, edited 1 time in total.
QLQ

QLQ wrote: Sat Nov 09, 2024 5:28 pm Dziś pojawił się problem.
I teraz jak na filmie . Po symulacji zamknięcia pokrywy powinna zacząć kalibracje a się dzieje to co widać.
.
Na filmiku nie jest aparowana z bramką. Ale w wer jak wcześniej ją sparuję jest to samo
Edit
@[email protected]
Problem głowicy się rozwiązał:
Wypadło z niej to :
.
20241109_194111.jpg
.
Czy tu brakuje tylko tego elementu z poprzedniej foty czy też tego drugiego ze znakiem zapytania?
20241109_194632.jpg
.

Ogólnie rzecz biorąc wydłubała to bateria podczas wkładania.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Karol P wrote: Sat Nov 09, 2024 6:20 pm 1. Przy próbie dodania termometru głównego do Floor Heating Controller #1 przy zapisie pojawia się błąd:
Problem znany. Ustalamy przyczynę.
Karol P wrote: Sat Nov 09, 2024 6:20 pm 2. Jak ustawić HC podpięte pod Multizone Controller, który nie jest spięty kotłem? Wystarczy tu 'Przełącznik źródła ciepła lub chłodu' wybrać przełącznik z drugiego zestawu?
Przełącznik musi być podłączony do tego samego Box-a.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
[email protected]
Has thanked: 21 times
Been thanked: 18 times

.
Jak głowica ma się skalibrować, jak nie jest zamontowana na zaworze? Kalibracja polega na tym, że głowica rozpoznaje swoje dwie skrajne wartości położenia - zawór otwarty i zawór zamknięty. Zamontuj ją najpierw na zawór grzejnikowy.
Last edited by [email protected] on Sun Nov 10, 2024 7:07 am, edited 2 times in total.
[email protected]

Karol P wrote: Sat Nov 09, 2024 6:20 pm Witam wszystkich,

mam u siebie następującą konfigurację. 2 piętra, a na każdym piętrze rozdzielacz ogrzewania podłogowego.
Przy każdym rozdzielaczu zainstalowałem Multizone Controller Auraton Smart + siłowniki + Heat Monitory.
Mulitzone Controller na dole spięty z kotełem gazowym (NO/COM). Do tego Auraton Supla.

Sama instalacja była bardzo prosta. W jednym rozdzielaczu miałem problem z niedomkniętymi obwodami przy zamkniętych siłownikach - pomogło podłożenie 1 groszówki.

Póki co natrafiłem na 2 problemy:
1. Przy próbie dodania termometru głównego do Floor Heating Controller #1 przy zapisie pojawia się błąd:
You cannot change the following config keys: auxThermometerChannelId, auxThermometerType

Zrzut ekranu 2024-11-09 190355.png

2. Jak ustawić HC podpięte pod Multizone Controller, który nie jest spięty kotłem? Wystarczy tu 'Przełącznik źródła ciepła lub chłodu' wybrać przełącznik z drugiego zestawu?

Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.
1. Zauważyłem, że przy próbie dodania termometru i termostatu pojawia się pytanie: „Czy chcesz ustawić kanały zależne od tego termostatu by były takie same jak w termostacie nadrzędnym?”Błąd wyskakuje gdy zaznaczy się albo TAK albo NIE. Gdy nie zaznaczy się nic to jest OK. Czy to o to chodziło?
2. Wystarczy dla każdej z osobna ze stref zaznaczyć jako „Źródło ciepła lub chłodu” to urządzenie, które połączone jest z piecem przewodem, czyli albo kanał pieca którejś z listew, albo Heater Controller.

Edit: Teraz zauważyłem, że chciałeś jako termometr główny dodać „Termometr z Floor Heating Controller” - stąd ten błąd. Listwa nie ma żadnego termometru. Ma tylko termometr mierzący temperaturę wody w instalacji - zabezpieczenie przed przegrzaniem podłogi i to tylko wtedy, gdy dodatkowo dokupisz taki czujnik, bo w zestawie go nie ma. Jako główny termometr musisz podać albo czujnik TS, albo regulator HM.
Last edited by [email protected] on Sun Nov 10, 2024 7:08 am, edited 3 times in total.
[email protected]

QLQ wrote: Sat Nov 09, 2024 6:43 pm
.
Edit
@[email protected]
Problem głowicy się rozwiązał:
Wypadło z niej to :
.
20241109_194111.jpg
.
Czy tu brakuje tylko tego elementu z poprzedniej foty czy też tego drugiego ze znakiem zapytania?
20241109_194632.jpg.

Ogólnie rzecz biorąc wydłubała to bateria podczas wkładania.
Zamontuj najpierw ją na zawór, żeby mogła się skalibrować. Ze zdjęć nie widać niestety, co odpadło. Przyślij głowicę do serwisu. Naprawimy ją i niezwłocznie odeślemy sprawną.

Return to “Nowości”