Zgłoszenia błędów [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

Pawel01rat wrote: Wed Oct 22, 2025 8:34 pm Pytanie:

Czy w Xiao jest jakiś\ inny system wgrywania softu? Bo przeszukałem forum ale nic nie znalazłem jak do tej pory, a wyskakuje mi błąd.
Xiao ma...4MB FLASH, więc musisz wgrywać te pliki z 4MB_NO_OTA
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Pawel01rat

Dzięki właśnie przed momentem znalazłem i ijuż kumam.

Udało się
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

Zgłaszam w tym temacie ale może to nie błąd a po prostu tak ma być ;) - proszę o weryfikacje :D

Wyłączając GUI w bramce potem jeśli chcemy włączyć to naciskamy 5xBOOT i w bramce, zaczyna mrugać wolno biała dioda ale jak się dostać do bramki powinna rozgłaszać sieć ?

Drugi przypadek GUI wyłączone w Cloud klikamy przełącz w tryb konfing , bramka przechodzi łączymy się , przestawiamy na GUI Standard , naciskamy "Save & Restart" nie powoduje zapisania i restartu bramki z nowymi ustawieniami . Musimy czekać aż moduł sam się zresetuje albo wyłączyć na chwilę

Proszę o sprawdzenie tego bo może to nie błędy układu a błędy obsługującego ten układ :D ;) - a wiemy że tak jest w wielu przypadkach
vajera

LukiSpajder wrote: Sat Oct 25, 2025 6:09 am Zgłaszam w tym temacie ale może to nie błąd a po prostu tak ma być ;) - proszę o weryfikacje :D

Wyłączając GUI w bramce potem jeśli chcemy włączyć to naciskamy 5xBOOT i w bramce, zaczyna mrugać wolno biała dioda ale jak się dostać do bramki powinna rozgłaszać sieć ?
Uściślając - w Gateway ustawiasz no gui, restartujesz, następnie naciskasz 5xBOOT i biała dioda? Nie możesz wejść na IP bramki?
Drugi przypadek GUI wyłączone w Cloud klikamy przełącz w tryb konfing , bramka przechodzi łączymy się , przestawiamy na GUI Standard , naciskamy "Save & Restart" nie powoduje zapisania i restartu bramki z nowymi ustawieniami . Musimy czekać aż moduł sam się zresetuje albo wyłączyć na chwilę

Proszę o sprawdzenie tego bo może to nie błędy układu a błędy obsługującego ten układ :D ;) - a wiemy że tak jest w wielu przypadkach
Zwróć uwagę, czy nie pojawia się tam komunikat "missing data..." - to jest taka pozostałość po pierwotnym kształcie trybu konfiguracji, która nie pozwala na restart, jeżeli nie wpiszesz wszystkich danych, w tym hasła do WiFi.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
LukiSpajder

vajera wrote: Sat Oct 25, 2025 7:53 am

Zwróć uwagę, czy nie pojawia się tam komunikat "missing data..." - to jest taka pozostałość po pierwotnym kształcie trybu konfiguracji, która nie pozwala na restart, jeżeli nie wpiszesz wszystkich danych, w tym hasła do WiFi.
[/quote]

Pojawia się 😁 tak myślałem że jest jakiś myk 😉 żeby to zadziałało,
Wrócę do domu to sprawdzę jeszcze raz
LukiSpajder

LukiSpajder wrote: Sat Oct 25, 2025 6:09 am Zgłaszam w tym temacie ale może to nie błąd a po prostu tak ma być ;) - proszę o weryfikacje :D

Uściślając - w Gateway ustawiasz no gui, restartujesz, następnie naciskasz 5xBOOT i biała dioda? Nie możesz wejść na IP bramki?
Dobra nie resetowałem tylko od razu 5xBoot i wtedy wolno mrugała biała dioda , dział prawidłowo kiedy reset i zaraz szybko 5xBoot 😉😁
vajera

LukiSpajder wrote: Sat Oct 25, 2025 11:19 am

Dobra nie resetowałem tylko od razu 5xBoot i wtedy wolno mrugała biała dioda , dział prawidłowo kiedy reset i zaraz szybko 5xBoot 😉😁
Wybierając w Gateway no gui NIE wyłączasz GUI - on nie uruchomi się przy następnym restarcie. Natomiast 5x BOOT, gdy GUI jest uruchomione powinno je wyłączyć, ale to chyba nie działa do końca prawidłowo.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
LukiSpajder

vajera wrote: Sat Oct 25, 2025 11:29 am
LukiSpajder wrote: Sat Oct 25, 2025 11:19 am

Wybierając w Gateway no gui NIE wyłączasz GUI - on nie uruchomi się przy następnym restarcie. Natomiast 5x BOOT, gdy GUI jest uruchomione powinno je wyłączyć, ale to chyba nie działa do końca prawidłowo.
No tak tylko jak miałem GUI wyłączone bramka działała jakiś czas już ,to wcisnąłem 5x Boot i wtedy zaczęła mrugać wolno biała dioda .
Natomiast jak zresetowałem bramkę , zaraz po tej czynność wcisnąłem 5xBoot to w bramce nic nie mrugało a po wpisaniu IP można było się zalogować do Gui
mlynekg

Witam serdecznie

Mam problem z czujnikiem :Slot# 00 | Manufacturer name eWeLink | model ID MS01 | Z2S model IAS Zone sensor: ALARM1(0x500) [0x2000]
IEEE address 00:12:4B:00:29:29:93:D8 | Short address 0x8742 | Power source 0x00
Battery percentage 255 | Last seen (ms) 2763 | Gateway unit last seen (ms) 0 | Gateway unit last RSSI 0
Device flags 0x00000001 | ud(1) 0x00000000 | ud(2) 0x00000000

Niby tworzy się w cloudzie ale nie ma reakcjj .

Po dodaniu jakiegokolwiek parametru w Channel timings panel w cloudzie na urządzeń pisze brak połączenia

Pomożecie? :)
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

Pewnie masz flagę ustawioną. Wyłącz ja.

Return to “Bramka ZigBee”