XIAOMI LYWSD03MMC - odczyt przez ESP32

Juszczaczek1
Been thanked: 2 times

Koledzy, chce w tym sofcie zmienić dane sieci, przełączyłem na stronie clouda wtryb konfiguracyjny, moduł rozgłasza sieć ale nie wiem co dalej , adres192.168.4.1 nie uruchamia sie
klimasstudio

Czy ktoś już popełnił kod zgodny z SUPLĄ ? Jakie najlepiej płytki/moduły zakupić ?
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom :mrgreen:

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
lukasz06
Has thanked: 46 times
Been thanked: 21 times

Ktoś już próbował to przesłać do Supli?
Można by te termometry połączyć z termostatem :D
veeroos
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times

No ja kod zrobilem poszukaj w tym temacie, teoretycznie da się zrobić termostat na tym...
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more

https://github.com/v33r005
shimano73
Been thanked: 1 time

Koledzy którą bibliotekę zainstalować do tego bluetooth'a ?
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
xkamil

Witam,
mam problem z kodem, próbuje nawet samego odczytu wartości, bez supli.
Przy kompilacji wyrzuca mi błędy:

Code: Select all

C:\Users\Alladyn\Documents\Arduino\Supla_esp32_xiaomi\Supla_esp32_xiaomi.ino: In function 'void resetModule()':
C:\Users\Alladyn\Documents\Arduino\Supla_esp32_xiaomi\Supla_esp32_xiaomi.ino:70:5: error: 'ets_printf' was not declared in this scope; did you mean 'vswprintf'?
   70 |     ets_printf("reboot\n");
      |     ^~~~~~~~~~
      |     vswprintf
C:\Users\Alladyn\Documents\Arduino\Supla_esp32_xiaomi\Supla_esp32_xiaomi.ino: In member function 'virtual void MyAdvertisedDeviceCallbacks::onResult(BLEAdvertisedDevice)':
C:\Users\Alladyn\Documents\Arduino\Supla_esp32_xiaomi\Supla_esp32_xiaomi.ino:82:73: error: conversion from 'String' to non-scalar type 'std::string' {aka 'std::__cxx11::basic_string<char>'} requested
   82 |             std::string strServiceData = advertisedDevice.getServiceData(0);
      |                                          ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~^~~

exit status 1

Compilation error: 'ets_printf' was not declared in this scope; did you mean 'vswprintf'?
Windows 10
Arduino IDE 2.2.1
ESP32-S3-WROOM-1

Jakieś konkretne biblioteki są potrzebne?
Juszczaczek1

Koledzy macie też taki problem ze co około 10 dni ESP przestaje odczytywać wyniki i pomaga wypięcie na chwilę z sieci moduł. Jeśli nie wyłączę to wyniki nagle pojawiają się ale dopiero po około 3 dniach
veeroos

Juszczaczek1 wrote: Mon Nov 27, 2023 3:22 pm Koledzy macie też taki problem ze co około 10 dni ESP przestaje odczytywać wyniki i pomaga wypięcie na chwilę z sieci moduł. Jeśli nie wyłączę to wyniki nagle pojawiają się ale dopiero po około 3 dniach
Masz problem tylko z odczytem, czy też ESP znika z serwera? Bo ja miałem coś takiego, że ESP po paru dniach nie mógł połączyć się z serwerem i pomagał tylko reset zasilania, pomyślałem sobie więc żeby może zrobić coś takiego, że po odczycie czujników usypiać ESP na określony czas i po wybudzeniu odczytywać po raz kolejny czujniki, wtedy byśmy nie potrzebowali restartu urządzenia, bo on by się sam restartował co ten określony czas? No chyba, że się mylę, to niech ktoś mnie poprawi.
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more

Juszczaczek1

Mam taki problem jak Ty, widziałem gdzieś na forum że można dopisać jakoś kod aby moduł resetować się np o 24h , nie mogę tego tematu znaleźć, chyba pisał o nim Klew , nie wiem czy dobrze kojarzę chodziło o to że pamięć się przepełniała na ESP czy coś takiego
veeroos

Juszczaczek1 wrote: Tue Nov 28, 2023 11:34 am Mam taki problem jak Ty, widziałem gdzieś na forum że można dopisać jakoś kod aby moduł resetować się np o 24h , nie mogę tego tematu znaleźć, chyba pisał o nim Klew , nie wiem czy dobrze kojarzę chodziło o to że pamięć się przepełniała na ESP czy coś takiego
podajesz w sumie komendę

Code: Select all

ESP.reset();
tylko musisz sobie czasówkę zrobić

Return to “Zagadnienia ogólne”