Szukam testera sterownika zbiornika deszczówki.

veeroos
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times

lukasz06 wrote: Sun Aug 17, 2025 5:24 pm
veeroos wrote: Tue Aug 12, 2025 8:59 am
RomanG wrote: Tue Aug 12, 2025 8:27 am ...poniżej 0% (1V) wyświetla też trzy kreski ("---").
Czyli w obu przypadkach pokazuje że wartość odczytana jest po za zakresem.
A u mnie zbiornik pusty i pokazuje normalnie 0%
Kreski występują jedynie jak poziom wychodzi po za zakres 0-100% jeśli poprawnie jest skalibrowany czujnik kreski nie powinny wystąpić, chyba że uszkodzony jest czujnik
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more

https://github.com/v33r005
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Ale jaki jest zakres poniżej 0%, jak czujnik pokazuje w webserwerze 0, bo nie rozumiem.
To chyba jak Roman robił testy na zasilaczu laboratoryjnym?
BTW, co nowego w wersji 17.08?
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

lukasz06 wrote: Sun Aug 17, 2025 7:26 pm Ale jaki jest zakres poniżej 0%, jak czujnik pokazuje w webserwerze 0, bo nie rozumiem.
A jaki typ czujnika ?
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Ja mam ten na 0-3,3v
LukiSpajder

Ver. 17.08.25
Testy na szybko na stole 😁
Jeśli nie ma odczytu z żadnego czujnika można załączy pompę . Nie zawsze reaguje na wyłączenie przez czujnik binarny i procentowy .

Czy ktoś to potwierdza ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
veeroos

Czujniki binarne nie są uwzględnione w sofcie, trzeba je dodać w Cloudzie żeby nadpisywały pojemność zbiornika, wtedy ma to jakiś sens, bo nie dodam na sztywno w sofcie czujników, a ktoś nie będzie ich miał, bo nawet wyłączenie ich w Cloudzie nie zmieniało by funkcjonowania programu, dlatego pozostawiłem obsługę i konfigurację tychże czujników po stronie użytkownika., tak jak to już wcześniej pisałem .
Co wniosła wersja 17.08? Poprawiony został mechanizm kalibracji, w wersji 15.08 nie działało to za dobrze, przebudowany od podstaw webserwer. Wywalone zostały nieużywane dane konfiguracyjne. To czego Wy nie widzicie na razie to to, z program j at bardziej zrozumiały, bo jak będzie już wszystko poprawnie działało to kod źródłowy będzie dostępny na moim GH, tak aby jak ktoś chciał przerobić program pod dowolny procesor, żeby mógł sobie to sam zrobić, lub wprowadzić jakieś modyfikacje pod siebie
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more

RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

lukasz06 wrote: Sun Aug 17, 2025 7:26 pm Ale jaki jest zakres poniżej 0%, jak czujnik pokazuje w webserwerze 0, bo nie rozumiem.
Spróbuj skalibrować wartość "0%" przy podniesionym czujniku (lekko nad dnem zbiornika), wtedy opuszczenie na dno powinno (wg założeń Roberta) wskazać te kreski.
Być może ktoś będzie korzystał z takiego ustawienia; np zamulone dno....
LukiSpajder

veeroos wrote: Mon Aug 18, 2025 3:42 am Czujniki binarne nie są uwzględnione w sofcie, trzeba je dodać w Cloudzie żeby nadpisywały pojemność zbiornika, wtedy ma to jakiś sens, bo nie dodam na sztywno w sofcie czujników, a ktoś nie będzie ich miał, bo nawet wyłączenie ich w Cloudzie nie zmieniało by funkcjonowania programu, dlatego pozostawiłem obsługę i konfigurację tychże czujników po stronie użytkownika., tak jak to już wcześniej pisałem .
Co wniosła wersja 17.08? Poprawiony został mechanizm kalibracji, w wersji 15.08 nie działało to za dobrze, przebudowany od podstaw webserwer. Wywalone zostały nieużywane dane konfiguracyjne. To czego Wy nie widzicie na razie to to, z program j at bardziej zrozumiały, bo jak będzie już wszystko poprawnie działało to kod źródłowy będzie dostępny na moim GH, tak aby jak ktoś chciał przerobić program pod dowolny procesor, żeby mógł sobie to sam zrobić, lub wprowadzić jakieś modyfikacje pod siebie
Ale w tej sytuacji co na zrzucie ekranu czujnik wyłączający, zabezpieczający pompę to ten mierzący poziom , pojawiły się kreski czyli czujnik poza zakresem ( czy da się zrobić żeby wyświetlał błąd w apce ) tak więc w takiej sytuacji nie powinno się dać uruchomić pompy - stan nie znany poziomu .

Jeśli chodzi o podpięcie czujników binarnych max i min po dodaniu ich w cloudzie pod kanał zbiornika one działają jako sprawdzenie czujnika poziomu sondy tzn. jeśli czujnik binarny minimum ustawimy na 5 % i zadziała a czujnik poziomu sonda pokażę inną wartość to pokazuje błąd . Ale mimo tego błędu i tak można załączyć pompę czasami się wyłączy losowo . Coś ten mechanizm nie działa .
Nie wiem czemu ale zdążyło się tak po podpięciu tych czujników w cloudzie nie pojawiły się w apce w kanale zbiornika ale komunikaty się pokazywały.

Tak Mi się wydaje jeśli użytkownik będzie chciał użyć zamiast sondy, czujniki binarne do wizualizacji stanu zbiornika musiał by być wybór w webserwer jaki czujnik używasz . Jeśli sonda to kalibrujesz min ,max . Jeśli binarne to przełączasz suwak znika pole sondy pojawia się pole ile czujników binarnych masz . Wtedy po wyborze czajników binarnych kanał rejestruje się z czujnikami binarnymi i wygląda to tak jak w pierwszej wersji programu ver. 27.07.2025 . Czyli np. wybrano 5 czujników budujemy wskaźnik z pięcioma pływakami , 100 % na 5 czyli każdy czujnik po zadziałaniu wizualizuje 20 % stanu zbiornika . Tyle że zamiast wyjścia analogowego pewnie by trzeba zdefiniować maksymalna liczbę czujników chyba wystarczy 5 szt. do nich przypisać wyjścia gpio które będą aktywne w zależności od ilości czujników.
Nie wiem czy to da się tak zrobić i czy nie pochłonie dużo czas :D

Jeśli chodzi o jakieś zabezpieczenie na sztywno z tych czujników binarnych (pływaków) to w sumie każdy może sobie zrobić sam zabezpieczenie bez udziału programu ale z informacją w programie że czujnik zadziała .

Takie spostrzeżenia mam ;)
Last edited by LukiSpajder on Mon Aug 18, 2025 7:02 am, edited 1 time in total.
veeroos

LukiSpajder wrote: Mon Aug 18, 2025 5:36 am ...
Słuszne uwagi. Generalnie przypisując stan z czujników binarnych to jest tak jak mówisz, całkiem o tym zapomniałem, to zrobię to tak, że w webserwerze będzie można włączyć, lub wyłączyć te czujniki i one będą działały jako zabezpieczenie pompy i przelania zbiornika, nie będziemy ich dodawać do Clouda do kanału zbiornika, bo będzie tak jak mówisz albo czujniki binarne, albo czujnik poziomu analogowy. Jeśli włączymy czujniki binarne w webserwerze, to pojawią się one w apce, będzie na ich podstawie dodatkowo kontrola pracy pompy i zaworu, czyli jak nawet czujnik poziomu będzie pokazywał stan odpowiedni, ale na plywaku nie będzie poziomu minimum wtedy nie będziemy mogli załączyć pompy. Analogicznie będzie z poziomem maksymalnym i zaworem. Tak samo zrobię kanał temperatury, standardowo będzie wyłączony i włączyć go będzie można jedynie przez webserwer jako opcja.

LukiSpajder

Jak pisałeś odpowiedź to edytowałem ten wpis :

Tak Mi się wydaje jeśli użytkownik będzie chciał użyć zamiast sondy, czujniki binarne do wizualizacji stanu zbiornika musiał by być wybór w webserwer jaki czujnik używasz . Jeśli sonda to kalibrujesz min ,max . Jeśli binarne to przełączasz suwak znika pole sondy pojawia się pole ile czujników binarnych masz . Wtedy po wyborze czajników binarnych kanał rejestruje się z czujnikami binarnymi i wygląda to tak jak w pierwszej wersji programu ver. 27.07.2025 . Czyli np. wybrano 5 czujników budujemy wskaźnik z pięcioma pływakami , 100 % na 5 czyli każdy czujnik po zadziałaniu wizualizuje 20 % stanu zbiornika . Tyle że zamiast wyjścia analogowego pewnie by trzeba zdefiniować maksymalna liczbę czujników chyba wystarczy 5 szt. do nich przypisać wyjścia gpio które będą aktywne w zależności od ilości czujników.
Nie wiem czy to da się tak zrobić i czy nie pochłonie dużo czas :D

Oceń to ;)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Projekty użytkowników”