BLE Supla Gateway - wyzwanie dla programistów

andras
Has thanked: 2 times
Been thanked: 4 times

You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
raiss12

Witam
Sprawdź taką apk
Mijia Temp.
Pozdrawiam.
P.S
Bedzie coś z tym kodem do BLE??
raiss12

Witam
Sprawdź taką apk
Mijia Temp.
Pozdrawiam.
P.S
Bedzie coś z tym kodem do BLE
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
fracz
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

U mnie sukces :-)

Za pomocą przeokropnego hakszura zmusiłem supla-dev na malinie do wysłania dowolnych wartości z pliku do supli. Następnie wykorzystałem gotowy skrypt w pythonie do odczytania wartości z kwadratowych xiaomików i zapisania ich w tymże pliku.

W efekcie bez żadnych inwestycji, analizowania szyfrowanych odczytów itp mam na Raspberry PI Zero W temperaturę i wilgotność z xiaomi i wysyłam ją do supli. Biorąc pod uwagę że na Ali można ich kupić obecnie 4 sztuki za 70zł uważam że jest to bardzo korzystne i estetyczne rozwiązanie.

Postaram się przygotować to w mniej hakszący sposób to udostępnię jakąś bardziejszą instrukcję dla nieprogramistów :-)
klew
Has thanked: 138 times
Been thanked: 137 times

fracz wrote: Wed Jan 29, 2020 11:39 pm U mnie sukces :-)
Gratulacje :). A jak z zasięgiem tego BLE?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
fracz

Wczoraj już padłem ale przez noc nadal działa i czyta zza jednej ściany. Poprobuje inne lokalizacje po południu :)
krycha88
Been thanked: 5 times

czy ktoś posiadający te czujniki mógłby przetestować np. https://esphome.io/ wkluczyłoby to problemy programowe jeżeli chodzi o zasięg :)
https://gui-generic-builder.supla.io/
michael

fracz wrote: Thu Jan 30, 2020 5:26 am Wczoraj już padłem ale przez noc nadal działa i czyta zza jednej ściany. Poprobuje inne lokalizacje po południu :)
No to jak to przyzwoicie będzie działać to trzeba będzie kupić :D czekam na wieści...
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
fracz

Nie wiem jakie są Wasze oczekiwania ale moje wrażenia są następujące: :shock:

Testowane na infrastrukturze wdrożeniowej, tj. Pi Zero W schowane w zamkniętej szafce za książkami tak żeby Żona nie widziała.
  • obok szafki: OK
  • 5m bez ściany: OK
  • 5m za drzwiami: OK
  • 5m za ścianą (cegła): OK
  • 5m za kolumną (żelbet): OK
  • 5m za dwoma ścianami (2x cegła): OK
  • 8m piętro wyżej, 2 ściany + strop: OK
  • 10m za drzwiami zewnętrznymi (2 ściany wewn i 1 zewn): po drugiej próbie odczyt OK
  • schowałem do lodówki za ścianą: OK (myślałem że jest chłodniej w lodówce :D )
No i co z tego że leje deszcz :lol:
  • 15m na działce: OK
  • 20m: OK
  • 25 m w garażu (3 ściany domowe, 15m po podwórku + ściana garaż): LOST NIC NIE MA SZMELC ZA CO JA PŁACĘ
:lol:

Każda próba trwała 2-3 minuty (nie tak że zobaczyłem jeden odczyt i cieszyłem). W ostatnim "teście" wystarczyło wyjść z garażu i po drugiej próbie malina zobaczyła czujnik.

Jest mega :D

Ciekawe jak będzie gdy bateria zacznie słabnąć i ile to generalnie na jednej wytrzyma... Ale po 4 dniach pracy i tych wszystkich testach dziś przy ciągłym odczycie co 5s nadal raportuje 100% mocy.
wojtas567

Może wrzuć na noc do zamrażarki :) to zobaczymy czy przetrwa lekką zimę, tylko może szkoda jeszcze czujnika.
On co 5s wysyła dane standardowo czy coś zmieniałeś?
Pozdrawiam
Wojtek

Return to “Ogólna dyskusja”