BME280 + DS18B20 + LCD20x4

Dawid84

Czy wasze BME280 pokazują wartość ciśnienia jakie aktualnie jest i czy zgadza się z ciśnieniem z netu lub innego barometru? U mnie w supli pokazuje 983hpa a w rzeczywistości jest 1007hpa jest podczas konfiguracji opcja korekta ale nic sie nie zmienia po wpisaniu czego kolwiek
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Dawid
Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Postanowiłem zaszaleć i zrobić w każdym pomieszczeniu przy włączniku światła osobną puszkę z czujnikiem BME280 i wyświetlaczem OLED. Oczywiście przy okazji włączniki także zostaną podpięte pod Suplę ;)
Mam zamiar użyć następujących podzespołów:
Wemos+BME+OLED+Relay.jpg
Czy tworząc schemat połączeń tych podzespołów powinienem zwrócić na coś uwagę? Jakieś dodatkowe elementy?
Docelowo tylko w dwóch przypadkach będą 2 przekaźniki, w pozostałych po 1.
Na razie chcę zrobić prototyp, zanim części przyjadą z CHRL.

Czym podyktowane jest użycie dodatkowego czujnika temperatury DS?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
Zybi

Raczej to się nie sprawdzi, bo własne ciepło elektroniki mocno zafałszuje Ci pomiary, chyba że umieścisz czujnik poza puszką.
Ponadto OLED bezwzględnie z wygaszaniem, więc jakiś pstryczek by się przydał do jego aktywacji.
piomar2

Dawid84 wrote: Wed Jun 10, 2020 10:05 am Czy wasze BME280 pokazują wartość ciśnienia jakie aktualnie jest i czy zgadza się z ciśnieniem z netu lub innego barometru? U mnie w supli pokazuje 983hpa a w rzeczywistości jest 1007hpa jest podczas konfiguracji opcja korekta ale nic sie nie zmienia po wpisaniu czego kolwiek
Ja u siebie mam ustawione aktualne ciśnienie na moim poziomie zamieszkania. Aby dokonać zmiany oprócz zmiany wartości "korekta" (zwiększanie wartości powoduje zmniejszenie wartości ciśnienia) należy każdorazowo wpisać na nowo SSID i hasło do niego, dokonać zapisu a zmiana będzie.
Pozdrawiam
piomar2

Goral64 wrote: Wed Jun 10, 2020 11:27 am Postanowiłem zaszaleć i zrobić w każdym pomieszczeniu przy włączniku światła osobną puszkę z czujnikiem BME280 i wyświetlaczem OLED. Oczywiście przy okazji włączniki także zostaną podpięte pod Suplę ;)
Mam zamiar użyć następujących podzespołów:
Wemos+BME+OLED+Relay.jpg
Czy tworząc schemat połączeń tych podzespołów powinienem zwrócić na coś uwagę? Jakieś dodatkowe elementy?
Docelowo tylko w dwóch przypadkach będą 2 przekaźniki, w pozostałych po 1.
Na razie chcę zrobić prototyp, zanim części przyjadą z CHRL.

Czym podyktowane jest użycie dodatkowego czujnika temperatury DS?
Kiedyś, pisząc te programiki, ktoś sobie zażyczył dodatkowo DS-a, potem przekaźnik, wcześniej wyświetlanie na LED potem na OLED itd i tym sposobem powstało kilka wersji (ostatnia z zapalaniem OLED-a za pomocą czujki ruchu.
Oczywiście w podstawowym rozwiązaniu wystarczy BME - 280 a dalej jak kto chce.
Wczoraj miałem przypadek błędnego wyświetlania na OLED-ie 1,3. Okazało się, że jeden z kolegów zastosował (nieświadomie) BMP - 280. Z zewnątrz identyczne ale...cena i jakość inna. Po zmianie na BME - 280 wszysko jest ok. Dlatego trzeba zwrócić uwagę, że mam być BME - 280!
Poza tym klamoty ok.
Pozdrawiam
Goral64

Zybi wrote: Wed Jun 10, 2020 11:38 am Raczej to się nie sprawdzi, bo własne ciepło elektroniki mocno zafałszuje Ci pomiary, chyba że umieścisz czujnik poza puszką.
Ponadto OLED bezwzględnie z wygaszaniem, więc jakiś pstryczek by się przydał do jego aktywacji.
W puszcze z czujnikiem ma być tylko OLED, nic więcej. Jeśli chodzi Ci o elektronikę BME280 to tak samo będzie chyba fałszować na zewnątrz jak wewnątrz puszki. Zdjęcie gotowego rozwiązania zapożyczyłem z tego forum, ale docelowo będzie przycisk.
piomar2 wrote: Wed Jun 10, 2020 12:28 pm Kiedyś, pisząc te programiki, ktoś sobie zażyczył dodatkowo DS-a, potem przekaźnik, wcześniej wyświetlanie na LED potem na OLED itd i tym sposobem powstało kilka wersji (ostatnia z zapalaniem OLED-a za pomocą czujki ruchu.
No, ciekawe rozwiązanie, też o tym myślę. Nie widziałem jednak, albo przegapiłem tu gdzieś na forum...
piomar2 wrote: Wed Jun 10, 2020 12:28 pm Oczywiście w podstawowym rozwiązaniu wystarczy BME - 280 a dalej jak kto chce.
Wczoraj miałem przypadek błędnego wyświetlania na OLED-ie 1,3. Okazało się, że jeden z kolegów zastosował (nieświadomie) BMP - 280. Z zewnątrz identyczne ale...cena i jakość inna. Po zmianie na BME - 280 wszysko jest ok. Dlatego trzeba zwrócić uwagę, że mam być BME - 280!
Poza tym klamoty ok.
Pozdrawiam
No to co na fotce, zamawiałem BME280 (droższy) ale na płytce jest napis BME/BMP280 więc mam nadzieję, że Chińczyk zapakuje to za co zapłaciłem... OLED 0,96"

Image
lukfud
Has thanked: 13 times
Been thanked: 11 times

Dawid84 wrote: Wed Jun 10, 2020 10:05 am Czy wasze BME280 pokazują wartość ciśnienia jakie aktualnie jest i czy zgadza się z ciśnieniem z netu lub innego barometru? U mnie w supli pokazuje 983hpa a w rzeczywistości jest 1007hpa jest podczas konfiguracji opcja korekta ale nic sie nie zmienia po wpisaniu czego kolwiek
U mnie różnica między BME a stacją oddaloną o jakieś 3km jest 1,5 hPa
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
https://smartnerzeczy.pl
piomar2

Jeden to BME a drugi to BMP. Kto odróżni? :lol:
IMG_20200609_224751.jpg
Goral64

BME po prawej :)

Image
Piechurski

Witam wszystkich

Ja również stawiam na ten po prawej

Przede wszystkim różnią się samymi chipami.....

Return to “Projekty użytkowników”