Jeżeli jest tak, że faza jest w puszce i dwa pozostałe przewody prowadzą do lampy to jedyne co musisz zrobić to wolny przewód połączyć przy oprawce
z przewodem neutralnym (potocznie z minusem).
Jeżeli jest nowa instalacja to najprawdopodobniej wszystko co potrzebujesz masz już w puszce na włącznik. (byłoby jednak więcej przewodów)
Zerknij na poniższe schematy.
Elektrykiem ani elektronikiem nie jestem dlatego lepiej jak Darek mnie poprawi jeżeli się mylę.
ESP w roli przycisku.
-
Darek
to znaczy prawdopodobnie,że jest jeszcze gdzieś dodatkowe łączenie (pewnie dodatkowa puszka) bo jeśli żarówka jest podłączona pod niebieski i brązowy, a ich zwarcie w puszcze gdzie montowany jest włącznik powoduje jej świecenie to znaczy że w którymś miejscu w kabel który idzie do puszki wpuszczana jest tylko jedna żyła (zero lub faza), która drugim kolorem wraca do żarówki powodując jej świecenie po naciśnięciu włącznika.bicker wrote:po zwarciu niebieskiego i brązowego zapala się żarówka
Czy masz gdzieś jakaś dodatkową puszkę po drodze, do której masz dostęp ?
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Żółty na 90% prowadzi bezpośrednio do żarówki i nie jest podłączony do uziemienia.bicker wrote:tak dokładnie
puszka
3 przewody: żółty, niebieski i brązowy
żyrandol
żarówka podłączona pod niebieski i brązowy
żółty wolny
Możesz to sprawdzić jakimś miernikiem. Jeżeli tak jest to (upewniając się, że nie jest pod uziemienie podłączony) to po połączeniu brązowego z żółtym
przy lampie na żółtym również powinna się pojawić faza co oznaczałoby, że schemat który podałem ma w tym przypadku zastosowanie.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
Darek
Jeśli po drodze jest dodatkowe łączenie to los żółtego leżał w rękach tego kto robił instalacje. Może być doprowadzony do lampy , może wisieć w powietrzu (w puszcze), może być podłączony do uziemienia. Musisz być pewny co z nim jest, bo od tego zależy rozwiązanie.
-
bicker
Sprawdziłem miernikiem i żółty ma przejście
Podłączyłem, żarówkę do brązowego i żółtego, zwarłemu w puszce brązowy i żółty, żarówkę świeci ...
Podłączyłem, żarówkę do brązowego i żółtego, zwarłemu w puszce brązowy i żółty, żarówkę świeci ...
Last edited by bicker on Tue Mar 01, 2016 8:04 pm, edited 1 time in total.
-
pzygmunt
W takim razie połącz przy żarówce niebieski z żółtym.
Wtedy w puszce włącznika będziesz miał zasilanie na żółtym i brązowym. Naklej sobie tylko jakąś nalepkę w puszce dla potomnych,
że żółty to nie uziemienie tylko neutralny.
Zwarcie brązowego z niebieskim w puszce spowoduje zaświecenie żarówki tak więc.
1. Przy żarówce łączysz żółty z niebieskim
2. W puszce podłączasz przetwornicę z ESP do brązowego i żółtego, a wyjście przekaźnika do brązowego i niebieskiego.
Wtedy w puszce włącznika będziesz miał zasilanie na żółtym i brązowym. Naklej sobie tylko jakąś nalepkę w puszce dla potomnych,
że żółty to nie uziemienie tylko neutralny.
Zwarcie brązowego z niebieskim w puszce spowoduje zaświecenie żarówki tak więc.
1. Przy żarówce łączysz żółty z niebieskim
2. W puszce podłączasz przetwornicę z ESP do brązowego i żółtego, a wyjście przekaźnika do brązowego i niebieskiego.
-
pzygmunt
I jeszcze jedno. Łącznik zwierny (http://www.karlik.pl/laczniki-zwierne-deco/) lub przycisk dzwonkowy wtedy podłączasz do
ESP jak przycisk manualnego załączenia zasilania i przełączania w tryb konfiguracji przy dłuższym przyciśnięciu.
ESP jak przycisk manualnego załączenia zasilania i przełączania w tryb konfiguracji przy dłuższym przyciśnięciu.
-
bicker
Coś jest nie tak...
Podłączyłem wg wskazówek ale nie działa...
Jak ręcznie zewrę stylu triaka to gaśnie zasilanie ESP
Podłączyłem wg wskazówek ale nie działa...
Jak ręcznie zewrę stylu triaka to gaśnie zasilanie ESP