Ale ta sieć 5G i tak pracowała na sieci LAN z której korzystają urządzenia łączące się po 2,5G?PuteR wrote: Fri Aug 13, 2021 7:00 pm Moich bojów ciąg dalszy. Utworzyłem sieć WiFi 5Ghz na funboxie i do tej sieci podłączyłem tylko iphona. Pozostałe siedzi wykasowałem na iPhonie tak żeby łączył się tylko z tą siecia i tylko on.
Dziwny problem z internetem.
-
Goral64
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 1 time
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026

-
PuteR
No właściwie to tak z tym że za jej rozgłaszanie nie odpowiadał AP a router orange.Goral64 wrote: Fri Aug 13, 2021 8:15 pmAle ta sieć 5G i tak pracowała na sieci LAN z której korzystają urządzenia łączące się po 2,5G?PuteR wrote: Fri Aug 13, 2021 7:00 pm Moich bojów ciąg dalszy. Utworzyłem sieć WiFi 5Ghz na funboxie i do tej sieci podłączyłem tylko iphona. Pozostałe siedzi wykasowałem na iPhonie tak żeby łączył się tylko z tą siecia i tylko on.
-
iborkim
Mam identyczny problem z telefonem (android xiaomi redmi 7) mojej mamy (sieć na ubiquiti 3 x uap ac lr + usg), pomogło tylko zrobienie osobnej sieci dla gości (inna pula adresów ip odizolowana od reszty ). Nie próbowałem przywracać jej telefonu do stanu fabrycznego.PuteR wrote: Fri Aug 13, 2021 7:00 pm Moich bojów ciąg dalszy. Utworzyłem sieć WiFi 5Ghz na funboxie i do tej sieci podłączyłem tylko iphona. Pozostałe siedzi wykasowałem na iPhonie tak żeby łączył się tylko z tą siecia i tylko on. Niestety dziś wracam z pracy i cały internet znowu wywaliło. Nie wiem czy dobrze myślę, ale to by chyba wykluczyło jakieś błędne ustawienia na AP i wina raczej będzie po stronie rutera z Orange. Jak myślicie?
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2024
-
Goral64
A czy ta sieć dedykowana jest tylko dla telefonu mamy? A czy jak podłączony jest telefon mamy do niej i podłączy się inne urządzenie to też nie ma dostępu do internetu (to urządzenie)?iborkim wrote: Sun Aug 15, 2021 9:32 am Mam identyczny problem z telefonem (android xiaomi redmi 7) mojej mamy (sieć na ubiquiti 3 x uap ac lr + usg), pomogło tylko zrobienie osobnej sieci dla gości (inna pula adresów ip odizolowana od reszty ). Nie próbowałem przywracać jej telefonu do stanu fabrycznego.

-
PuteR
No tak ale czy sieć dla gości to nie jest po prostu inna nazwa i hasło?? Jeśli tak to u mnie to nie działa, już tak kombinowałem nawet z podłączeniem do innego rutera i o ile cały czas jest to ta sama sieć to gdzie by tel nie był podłączony to i tak po jakimś czasie wywala internet.iborkim wrote: Sun Aug 15, 2021 9:32 am Mam identyczny problem z telefonem (android xiaomi redmi 7) mojej mamy (sieć na ubiquiti 3 x uap ac lr + usg), pomogło tylko zrobienie osobnej sieci dla gości (inna pula adresów ip odizolowana od reszty ). Nie próbowałem przywracać jej telefonu do stanu fabrycznego.
Resetowania telefonu jeszcze nie próbowałem bo sporo ustawiania wszystkiego, ale jak znajdę chwilę czasu to i tego spróbuję.
-
Goral64
Telefon niestety wpływa na jakieś ustawienia w danym segmencie sieci, do którego jest podłączony, co powoduje utratę routingu do internetu. Urządzenia dostają sprzeczne lub błędne informacje o routingu i nie potrafią wyjść przez router/bramę do internetu.PuteR wrote: Sun Aug 15, 2021 9:46 am No tak ale czy sieć dla gości to nie jest po prostu inna nazwa i hasło?? Jeśli tak to u mnie to nie działa, już tak kombinowałem nawet z podłączeniem do innego rutera i o ile cały czas jest to ta sama sieć to gdzie by tel nie był podłączony to i tak po jakimś czasie wywala internet.
Myślę, że to nie do końca może pomóc.PuteR wrote: Sun Aug 15, 2021 9:46 am Resetowania telefonu jeszcze nie próbowałem bo sporo ustawiania wszystkiego, ale jak znajdę chwilę czasu to i tego spróbuję.

-
PuteR
Więc co jedyne rozwiązanie to wywalić telefonGoral64 wrote: Sun Aug 15, 2021 9:50 amTelefon niestety wpływa na jakieś ustawienia w danym segmencie sieci, do którego jest podłączony, co powoduje utratę routingu do internetu. Urządzenia dostają sprzeczne lub błędne informacje o routingu i nie potrafią wyjść przez router/bramę do internetu.PuteR wrote: Sun Aug 15, 2021 9:46 am No tak ale czy sieć dla gości to nie jest po prostu inna nazwa i hasło?? Jeśli tak to u mnie to nie działa, już tak kombinowałem nawet z podłączeniem do innego rutera i o ile cały czas jest to ta sama sieć to gdzie by tel nie był podłączony to i tak po jakimś czasie wywala internet.Myślę, że to nie do końca może pomóc.PuteR wrote: Sun Aug 15, 2021 9:46 am Resetowania telefonu jeszcze nie próbowałem bo sporo ustawiania wszystkiego, ale jak znajdę chwilę czasu to i tego spróbuję.
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Dlatego spróbuj jednak zrobić reset do ustawień fabrycznych telefonu. Może jakaś aplikacja robi Ci takie kuku.PuteR wrote: Sun Aug 15, 2021 9:52 am Więc co jedyne rozwiązanie to wywalić telefonco resetu telefony to też trochę wątpię, jak próbować to chyba wszystkiego. Dziwne jest to że problem nie występuję tak naprawdę od początku tylko od jakiegoś czasu, a nie przypominam sobie żebym coś zmieniał w ustawieniach sieci.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
iborkim
Tak jest inna nazwa i hasło, ale kluczowe jest odizolowanie od reszty sieci( u mnie jest taka opcja przy tworzeni sieci dla gości).Goral64 wrote: Sun Aug 15, 2021 9:50 amTelefon niestety wpływa na jakieś ustawienia w danym segmencie sieci, do którego jest podłączony, co powoduje utratę routingu do internetu. Urządzenia dostają sprzeczne lub błędne informacje o routingu i nie potrafią wyjść przez router/bramę do internetu.PuteR wrote: Sun Aug 15, 2021 9:46 am No tak ale czy sieć dla gości to nie jest po prostu inna nazwa i hasło?? Jeśli tak to u mnie to nie działa, już tak kombinowałem nawet z podłączeniem do innego rutera i o ile cały czas jest to ta sama sieć to gdzie by tel nie był podłączony to i tak po jakimś czasie wywala internet.Myślę, że to nie do końca może pomóc.PuteR wrote: Sun Aug 15, 2021 9:46 am Resetowania telefonu jeszcze nie próbowałem bo sporo ustawiania wszystkiego, ale jak znajdę chwilę czasu to i tego spróbuję.
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2024
-
PuteR
Nie podjołem się jeszcze resetu telefonu, ale dla testu podłączyłem dziś stary ruter bez VoIP. No i o dziwo od godziny 16 internet bez żadnego problemu działał wszędzie oczywiście z iphone podłączonym do sieci. Ponowne podlaczenie funboxa i telefonu do sieci momentalnie rozłączyło internet. W sumie wszystkie urządzenia były podłączone z wyjątkiem telefonu stacjonarnego. Po za tym na ruterze nie były odblokowane porty odpowiadające za suple i home asisstant. Reszta w sumie wszystko działało tak samo. Czy możliwe że winny może być ruter? Czy ewentualny reset rutera do ustawień fabrycznych mógłby pomoc?