Wyzwalacz akcji dla SRW-01, SRW-02m, ROW-01, ROW-02, ROW-02m, ROW-04m, SLW-01, SLW-02, PNW-01 - zaproszenie do testów
-
Goral64
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 1 time
Wiem, ale jednak się pojawiłpzygmunt wrote: Thu Oct 07, 2021 9:44 pm Skąd tam się wziął konflikt kanałów ? Nie powinno mieć to miejsca.
Wygląda na to jakby kanały zamieniły się miejscami... ale przecież to dwa takie same kanały z włączeniem oświetlenia, więc powinien to łyknąć, co najwyżej sterowałoby żarówkami odwrotnie niż były opisane.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026

-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
Dla serwera nie ma znaczenie którym przekaźnikiem steruje kanał. Także zamiana kolejności kanałów włączających zasilanie jest nieistotna.
Konflikt pojawia się gdy kanałów ubędzie lub gdy zmieni się typ kanału.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Goral64
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 1 time
Teraz też tego żałujępzygmunt wrote: Thu Oct 07, 2021 10:02 pm Nie mogły się zamienić. Szkoda, że usunąłeś bo teraz nie mamy jak ocenić co tam się wydarzyło :/
No to teoretycznie nic takiego nie miało prawa się zdarzyć. Jednak wyraźnie po aktualizacji moduł nie chciał się połączyć z serwerem. Po wejściu w config pokazywał konflikt kanałów.klew wrote: Thu Oct 07, 2021 10:12 pm Dla serwera nie ma znaczenie którym przekaźnikiem steruje kanał. Także zamiana kolejności kanałów włączających zasilanie jest nieistotna.
Ale chyba wiem jaki to był scenariusz, więc chyba można by go spróbować powtórzyć w wolnej chwili.
Oczywiście mam lokalsa z insertami od Przemka. Wydaje mi się, że tu kolejność zapisu do bazy ma znaczenie, czyli id rekordu w tabeli esp_update. Otóż jak zainsertowałem wersje 2.8.37 to miały one id mniejsze niż update zrobione przez "mastera" na rekordach synchronizowanych i przy aktualizacji z configa wgrały się do modułów wersje 2.8.37 i tu było OK. Po zainsertowaniu wersji 2.8.38 ich id były większe niż rekordy synchronizowane. Dlatego przy update z configu na wersję 2.3.37 wgrała się wersja 2.7.24 synchronizowana.
I tu nastąpił konflikt kanałów. Po downgrade. Bo na serwerze miałem wersję zanotowaną 2.8.37 a na module wersję 2.7.24.
Po usunięciu modułu z serwera dodał się moduł z wersją 2.7.24. Potem w insercie do esp_update dodałem na sztywno id od 10 do 19 aby rekordy pobierane były jako pierwsze i update z configu wgrało wersję 2.8.38 bez żadnych konfliktów.
Oby to było dla kogoś zrozumiałe, bo mnie się już oczy kleją
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026

-
Duch__
- Been thanked: 6 times
Dwie sprawy odnośnie wyzwalaczy.
Po pierwsze cholerne automatyczne wylogowywanie. Ja tutaj sobie konfiguruje wyzwalacze, a tu nagle strona sama z siebie mnie wylogowała z automatu bo czas upłynął i ustawienia przepadły. Może warto dodać opcję przedłużania czasu jeśli wykonywana jest procedura zapisz.
Druga sprawa to mozolne ustawianie jeśli dla każdego z dziesięciu przycisków rolet chcę ustawić identyczne parametry. Warto by to jakoś usprawnić. Mało kto będzie dawał po 12 różnych akcji (5+5+1+1) dla przycisków rolet bo kto to później zapamięta. Warto wprowadzić opcję kopiuj/wklej dla kolejnego kanału.
Po pierwsze cholerne automatyczne wylogowywanie. Ja tutaj sobie konfiguruje wyzwalacze, a tu nagle strona sama z siebie mnie wylogowała z automatu bo czas upłynął i ustawienia przepadły. Może warto dodać opcję przedłużania czasu jeśli wykonywana jest procedura zapisz.
Druga sprawa to mozolne ustawianie jeśli dla każdego z dziesięciu przycisków rolet chcę ustawić identyczne parametry. Warto by to jakoś usprawnić. Mało kto będzie dawał po 12 różnych akcji (5+5+1+1) dla przycisków rolet bo kto to później zapamięta. Warto wprowadzić opcję kopiuj/wklej dla kolejnego kanału.
-
MadOnion78
Ktoś z Was ma podobny problem z lista rozwijaną?
O ile w polu wyboru "przytrzymanie przycisku", "Wciśnięcie 1x' itd. jest ok, to w przypadku ostatniego AT pole jest bardzo wąskie.
Korzystam z opery, na telefonie mam podobnie.
Może udało by się listę rozwijaną zrobić w formie kafelek lub coś na wzór wyboru ikon?
O ile w polu wyboru "przytrzymanie przycisku", "Wciśnięcie 1x' itd. jest ok, to w przypadku ostatniego AT pole jest bardzo wąskie.
Korzystam z opery, na telefonie mam podobnie.
Może udało by się listę rozwijaną zrobić w formie kafelek lub coś na wzór wyboru ikon?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 
-
mdi87
Czy można sprawdzić jakieś logi dla danego moduły np jak się łączył lub kiedy miał z tym problem ?
-
TBR
Czy można dla danego wyzwalacza (w ramach jednej akcji) przypisać np. 3 rolety, aby otwierały się np. 50%, 70% i 80%? Nie widzę takiej opcji, a w grupie kanałów też nie mogę zdefiniować docelowego procentu otwarcia. Jak to ewentualnie obejść?
Z góry dzięki za pomoc.
Z góry dzięki za pomoc.
-
bulek68
Stwórz grupę dla tych rolet a akcje dla grupy.TBR wrote: Fri Oct 08, 2021 7:13 am Czy można dla danego wyzwalacza (w ramach jednej akcji) przypisać np. 3 rolety, aby otwierały się np. 50%, 70% i 80%? Nie widzę takiej opcji, a w grupie kanałów też nie mogę zdefiniować docelowego procentu otwarcia. Jak to ewentualnie obejść?
Z góry dzięki za pomoc.
Proste
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.