Właściwy kierunekklew wrote: Sat Jan 04, 2025 5:32 pm ...Ogólnie planuję omówić podstawy i ogólną zasadę działania sd.
Będziemy trochę w kod patrzeć i będę pokazywał co gdzie jest...
Ten też...
To tak nie działa. Nie da się nawet w 10h nauczyć podstaw pisania własnego szkicu. Nierealne. To już lepiej GG. Nie spodziewaj się, że po godzinnym spotkaniu będziesz wiedział jak to zrobić. Zresztą to ma być spotkanie o podstawach supli, a nie samego programowania, przygotowania środowiska itp.matrix0606 wrote: Sat Jan 04, 2025 7:56 pm Może teraz będę mega noobem w temacie, ale sądzę, że pokazanie/omówienie jak uruchomić podstawowy moduł (np. na ESP8266 czy ESP32), gdzie wpiszemy nasz mail, swój server supli, SSID naszej sieci i jej hasło i żeby to ruszyło to będzie mega. Dodać trochę info jakie libsy dorzucić żeby działało to czy tamto i będzie gites.
Chodzi mi o to żeby z poziomu takiego np. VSC wklepać co potrzebne, coś sobie pododawać i żeby to działało i będzie mega. (pomijam tu poprawność napisanego przez nas samych dla siebie kodu).
Wówczas pomijamy powiedzmy jakieś tam ograniczenia GG Buildera.
GG to wspaniałe narzędzie i nie masz pojęcia od jakich problemów Cię uwalnia. Jeśli chcesz sam napisać szkic obsługujący np bramę i czujnik to naprawdę lepiej GG.matrix0606 wrote: Sat Jan 04, 2025 7:56 pm Może teraz będę mega noobem w temacie, ale sądzę, że pokazanie/omówienie jak uruchomić podstawowy moduł (np. na ESP8266 czy ESP32), gdzie wpiszemy nasz mail, swój server supli, SSID naszej sieci i jej hasło i żeby to ruszyło to będzie mega. Dodać trochę info jakie libsy dorzucić żeby działało to czy tamto i będzie gites.
Chodzi mi o to żeby z poziomu takiego np. VSC wklepać co potrzebne, coś sobie pododawać i żeby to działało i będzie mega. (pomijam tu poprawność napisanego przez nas samych dla siebie kodu).
To przyznam szczerze, że miałem i mam ciut odmienne o tym wyobrażenie, ale i ta się piszę. Nauczę się i dowiem czegoś nowego.
W tym o czym piszesz pomoże wczytanie przykładu Webinterface, wybór płytki, którą posiadasz i skompilowanie programu. I będziesz miał działający, podstawowy moduł (tak jak chciałeś). W sumie kilka kliknięć. Reszta to analiza programu i pozostałych przykładów. Oczywiście jeśli masz już jakieś podstawy (np. kurs z Forbota). O resztę zawsze możesz dopytać tutaj.matrix0606 wrote: Sat Jan 04, 2025 7:56 pm Może teraz będę mega noobem w temacie, ale sądzę, że pokazanie/omówienie jak uruchomić podstawowy moduł (np. na ESP8266 czy ESP32), gdzie wpiszemy nasz mail, swój server supli, SSID naszej sieci i jej hasło i żeby to ruszyło to będzie mega. Dodać trochę info jakie libsy dorzucić żeby działało to czy tamto i będzie gites.
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036Dokładnie tak jak pisze @Zibi_007.Zibi_007 wrote: Sat Jan 04, 2025 9:57 pmW tym o czym piszesz pomoże wczytanie przykładu Webinterface, wybór płytki, którą posiadasz i skompilowanie programu. I będziesz miał działający, podstawowy moduł (tak jak chciałeś). W sumie kilka kliknięć. Reszta to analiza programu i pozostałych przykładów. Oczywiście jeśli masz już jakieś podstawy (np. kurs z Forbota). O resztę zawsze możesz dopytać tutaj.matrix0606 wrote: Sat Jan 04, 2025 7:56 pm Może teraz będę mega noobem w temacie, ale sądzę, że pokazanie/omówienie jak uruchomić podstawowy moduł (np. na ESP8266 czy ESP32), gdzie wpiszemy nasz mail, swój server supli, SSID naszej sieci i jej hasło i żeby to ruszyło to będzie mega. Dodać trochę info jakie libsy dorzucić żeby działało to czy tamto i będzie gites.
.h to pliki nagłówkowe, deklaracje. Z tego się za wiele nie nauczysz;).jaku2k wrote: Sat Jan 04, 2025 10:50 pm @klew Podoba mi się pomysł @SOYER związany z omówieniem jak poruszać się po repo biblioteki. I - jeśli można prosić - jak czytać pliki h.