Szukam testera sterownika zbiornika deszczówki.

veeroos
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times

W pierwszej wersji softu korzystałem z czujników binarnych do określania poziomu, ale zrezygnowałem z tego bo do rozdzielczości co 1 stopień musiałbym użyć 101 czujników binarnych czyli 101 dodatkowych kanałów, a to nie dość że nie było by zbyt eleganckie to obciążało by serwery Supli, a trzeba szanować pracę chłopaków bo udostępniają nam je za darmo, dlatego została zmieniona koncepcja i jest to tylko na jednym czujniku, a dokładamy tylko 2 fizyczne czujniki poziomu maksymalnego i minimalnego tak dla dodatkowego zabezpieczenia gdyby nam czujnik pojemności działał nieprawidłowo. Aktualnie wygląda to tak:
Screenshot_2025-08-18-09-27-57-461_com.android.chrome.jpg
Logika jeszcze nie jest zrobiona do końca, bo zaczynam zawsze od webserwera, tak żeby sprawdzić czy wszystko działa poprawnie od tej strony. Będzie można sobie załączyć te czujniki poziomu, oraz czujnik temperatury, bo przecież nie każdy będzie chciał tego używać, bo wystarczy mu tylko czujnik poziomu i sterowanie zaworem i pompą. Soft powinien dzisiaj wieczorem pojawić się na GH. Sprawdzę też dlaczego nie zawsze działa załączanie pompy, bo nie mam fizycznie poskładane go sprzętu więc nie mam jak testować, bazuję się na danych które mi przekazujecie
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more

https://github.com/v33r005
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

Dlatego aby nie robić 101 czujników ograniczyć je do max. 5 sztuk , i wtedy co 20 % możemy zwizualizować stan zbiornika za pomocą pływaków nie używając sondy jako opcja - ale to tylko propozycja którą musisz poddać ocenie ;)

Ja też jeszcze nie mam nic złożone , może mi się uda dziś :D czujnik poziomu już mam :D
veeroos

LukiSpajder wrote: Mon Aug 18, 2025 7:51 am Dlatego aby nie robić 101 czujników ograniczyć je do max. 5 sztuk , i wtedy co 20 % możemy zwizualizować stan zbiornika za pomocą pływaków nie używając sondy jako opcja - ale to tylko propozycja którą musisz poddać ocenie ;)

Ja też jeszcze nie mam nic złożone , może mi się uda dziś :D czujnik poziomu już mam :D
Ja nie będę już kombinował, zostawię tak jak jest z możliwością wyłączania czujników, a jak będzie program w wersji źródłowej dostępny to każdy będzie mógł pod siebie go przerobić, nawet od razu przypisując w programie każdy czujnik binarny pod określoną pojemność, bez konieczności robienia tego po stronie Clouda.
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more

LukiSpajder

Oki 👍
Mi ta wersja jak najbardziej odpowiada 😁, jedynie chodziło mi o uniwersalność programu . Ale tak jak mówisz jeśli będzie dostępny kod to ten kto będzie chciał to realizować na binarnych dopisze odpowiednie linki kodu sam lub przy pomocy Twoich podpowiedzi 😁.
veeroos

LukiSpajder wrote: Mon Aug 18, 2025 9:22 am Oki 👍
Mi ta wersja jak najbardziej odpowiada 😁, jedynie chodziło mi o uniwersalność programu . Ale tak jak mówisz jeśli będzie dostępny kod to ten kto będzie chciał to realizować na binarnych dopisze odpowiednie linki kodu sam lub przy pomocy Twoich podpowiedzi 😁.
Dokładnie tak, teraz poprawiłem załączanie pompy w zależności od poziomu, jeszcze jedna zmiana i wrzucę aktualny soft na GH

LukiSpajder

Szybko działasz muszę zbudować układ żeby w miarę można to testować na żywym organizmie tj. Zbiorniku 😉. Może mi się dziś uda to złożyć co prawda na płytce prototypowej - ale też będzie działać 😁
veeroos

LukiSpajder wrote: Mon Aug 18, 2025 9:32 am Szybko działasz muszę zbudować układ żeby w miarę można to testować na żywym organizmie tj. Zbiorniku 😉. Może mi się dziś uda to złożyć co prawda na płytce prototypowej - ale też będzie działać 😁
Wiesz ja nie mam "żywego organizmu" więc zaszaleć nie mogę, mam wszystkie elementy składowe, ale jakoś nie mogę się zebrać na poskładanie wszystkiego do kupy 😁. Ale jak ktoś coś napiszę to analizuję to parę razy i robię poprawki 😁.

Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Może ktoś przy okazji polecić konkretny model czujnika do zbiornika na deszczówkę w kształcie cysterny fi 1,8 m a długość 3 m (prawie 8 m3). Dawne szambo ;)
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
veeroos

Goral64 wrote: Mon Aug 18, 2025 12:30 pm Może ktoś przy okazji polecić konkretny model czujnika do zbiornika na deszczówkę w kształcie cysterny fi 1,8 m a długość 3 m (prawie 8 m3). Dawne szambo ;)
https://a.aliexpress.com/_EIeSGMK

Głębokość wykrywania dobierz pod siebie

veeroos

Wyszła nowa wersja z dnia dzisiejszego. Co nowego? Możliwość włączenia czujników binarnych i czujnika temperatury z poziomu webserwera, poprawiony odczyt wartości analogowej z czujnika poziomu (dzięki Łukasz 😉), poprawione zabezpieczenia przy pompie, na pewno się wyłączy jak mamy aktywny czujnik binarny i stan z niego zniknie, więc mamy podwójne zabezpieczenie czujnik binarny i czujnik poziomu. Jeszcze do zabezpieczenia pozostaje zawór czujnikiem binarny maksymalnego poziomu, zrobię to albo dzisiaj, albo jutro, ale można już to testować.

Edit wrzuciłem wersję V2 z dnia dzisiejszego, dodalem.krancowkę max do zaworu, można testować

Return to “Projekty użytkowników”