Sterownik zaworu kulowego

veeroos
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times

Teoretycznie się da, tak jak chciałeś na pająku 😉, musisz tylko przedzwonić układ i znaleźć pinologie. Z tego co widać wykorzystywanych jest 6 pinów z układu czyli 2 piny zasilanie (najprawdopodobniej dwa piny z prawej stronie na dole) ten z prawej to pewnie pin Enable, plus reszta, czyli przycisk dioda i sterowanie zaworem, musisz tylko odnaleźć jaki pin jest od czego. Albo tak jak Łukasz napisał założyć esp32 C3 wroom 06
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more

https://github.com/v33r005
Tuti
Been thanked: 1 time

Praktycznie też się da :D.

Dla T1-U-HL wykorzystane są piny (na dole, kolejno od lewej):
- P24 - sterowanie silnikiem (przekaźnik ;))
- P9 - przycisk
- Kolejne 2 niewykorzystane
- P8 - LED
- GND
- VCC 3.3V

Ja z wykorzystaniem ESP8266-12F zrobiłem tak:
- GPIO13 - silnik
- GPIO12 - przycisk
- GPIO16 - LED
- VCC i GND - wiadomo

Moduł jest przyklejony na grubszą taśmę dwustronną w miejscu wylutowania oryginału.
Dodatkowo zrobiłem potwierdzenie otwarcia i zamknięcia zaworu, wykorzystując do tego sygnały z oryginalnych krańcówek.
GPIO5 poprzez diodę z prawej krańcówki - tam przełączana jest masa, GPIO4 poprzez tranzystor NPN z lewej krańcówki, tam przełączane jest +12V z zasilacza. GPIO15 zwarte do masy, stan wysoki podany na wejście ENABLE.
Oczywiście wgrane GG z obsługą krańcówek. Niestety zaznaczona obsługa rolet nie zadziałała w moim przypadku - brak opcji w GUI.

Wyszedł nieporadny pajączek :D, ale wszystko jest zamknięte w oryginalnej obudowie i działa modelowo.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Ogólna dyskusja”