ESP w roli przycisku.
-
bicker
Całkiem zanika
Szukam drugiego źródła zasilania
-
Radek
Wydaje mi sie, że kolega musi znaleźć Neutralny.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Darek
Trzeba doprowadzić do sytuacji w której w puszcze włącznika będzie 230v - najlepiej zmierzyć to miernikiem (do tych żył wtedy dołączamy przetwornicę ESP).bicker wrote:Całkiem zanika
W zależności od tego jak zrobiona jest instalacja doprowadzenia do puszki będzie wymagał przewód neutralny lub faza bo jedno z nich napewno tam już jest. Zakładając że to faza już tam jest to potrzeby będzie przewód zerowy. Przy żyrandolu trzeba wtedy tak jak pisał wyżej Przemek zewrzeć niebieski z żółtym i sprawdzić w puszcze włącznika miernikiem czy mamy 230V pomiędzy brązowym a żółtym. Wtedy w to miejsce podłączamy przetwornicę ESP, a przekaźnik do przewodów brązowego i niebieskiego. Żarówka powinna być wtedy podłączona do żółtego z niebieskim i brązowego.
Jeśli w puszce jest zero a nie faza to trzeba przy żyrandolu połączyć brązowy z żółtym i sprawdzić w puszcze włącznika miernikiem czy mamy 230V pomiędzy niebieskim a żółtym. Wtedy w to miejsce podłączamy przetwornicę ESP, a wyjście przekaźnika do przewodów brązowego i niebieskiego.
Żarówka powinna być wtedy podłączona do żółtego z brązowym i niebieskiego.
Te założenia będą działać tylko wtedy jeśli instalator łączył przewody zgodnie z zasadami czyli m.in. kolory do kolorów. Jeśli tak jak pisałem po drodze jest puszka w której kolory są pozamieniane to powyższy opis będzie wymagał korekty.
Jeśli dalej Ci to nie działa to ustal w jaki sposób i skąd trafia 230V do żarówki i na jakich kolorach żył się to odbywa, używaj do tego próbówki i miernika. Może się okazać że powyższe propozycje nie będą działać jeśli instalacja jest rozwiązana inaczej niż zakladamy
-
bicker
poddałem się, ale mam jeszcze kilka pokoi... więc przy następnym się pomęczę. i poszukam jak to jest zrobione.
Dziękuję wszystkim za pomoc i podpowiedzi, przy następnym przycisku będę szczegółowo analizował i spróbuje zrobić wszystko w puszcze bez doprowadzania przewodów..
przecież się powinno dać, są włączniki dotykowe montowane na przewodzie,
Dziękuję wszystkim za pomoc i podpowiedzi, przy następnym przycisku będę szczegółowo analizował i spróbuje zrobić wszystko w puszcze bez doprowadzania przewodów..
przecież się powinno dać, są włączniki dotykowe montowane na przewodzie,