Dyskusja ogólna [bramka Zigbee]

Moderator: vajera

RomanG
Has thanked: 26 times
Been thanked: 7 times

Czy jest sposób na usunięcie jakichś konkretnych urządzeń sparowanych z bramką, i zostawienie pozostałych, gdybym chciał przenieść je na inną bramkę (lub inne konto)? Czy trzeba czyścić cała bramkę Z2B i ponownie parować? Problemem jest utrata historii np.. z cz. temperatury.
edit; Tylko pytam, bo mam świadomość, że jest to na razie faza testów. Prawdopodobnie może to wymagać większej zmiany.
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

RomanG wrote: Sun Feb 09, 2025 8:18 pm Czy jest sposób na usunięcie jakichś konkretnych urządzeń sparowanych z bramką, i zostawienie pozostałych, gdybym chciał przenieść je na inną bramkę (lub inne konto)? Czy trzeba czyścić cała bramkę Z2B i ponownie parować? Problemem jest utrata historii np.. z cz. temperatury.
edit; Tylko pytam, bo mam świadomość, że jest to na razie faza testów. Prawdopodobnie może to wymagać większej zmiany.
Historia w Supli jest przechowywana wyłącznie na serwerze i jest przypisana do konkretnego konta i urządzenia.
Także przenosząc się na inne konto, nie przeniesiesz historii
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
RomanG

klew wrote: Sun Feb 09, 2025 8:58 pm ......
Historia w Supli jest przechowywana wyłącznie na serwerze i jest przypisana do konkretnego konta i urządzenia.
Chodziło mi przede wszystkim o możliwość usunięcia konkretnego urządzenia, żeby nie utracić historii (ewentualnych) pozostałych (pozostających w sparowaniu z bramką) urządzeń.
Usuwane (przenoszone) urządzenie jest w tym przypadku nieistotne.

edit; Historię można by potraktować jako pretekst do powyższego pytania, a głównie chodzi o możliwość usunięcia tylko konkretnego urządzenia z bramki (żeby nie usuwać pozostałych).
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

RomanG wrote: Sun Feb 09, 2025 9:08 pm
klew wrote: Sun Feb 09, 2025 8:58 pm ......
Chodziło mi przede wszystkim o możliwość usunięcia konkretnego urządzenia, żeby nie utracić historii (ewentualnych) pozostałych (pozostających w sparowaniu z bramką) urządzeń.
Usuwane (przenoszone) urządzenie jest w tym przypadku nieistotne.

edit; Historię można by potraktować jako pretekst do powyższego pytania, a głównie chodzi o możliwość usunięcia tylko konkretnego urządzenia z bramki (żeby nie usuwać pozostałych).
W planach...
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
RomanG

vajera wrote: Sun Feb 09, 2025 10:11 pm .....
W planach...
No i fajnie!
Dziękuję za odpowiedź! :)
vajera

@klew Mam takie pytanie dotyczącego poniższego scenariusza:

Nowe urządzenie rejestruje się w Supla Cloud z poniższym zestawem:

• termometr A na kanale 0,
  • termometr B na kanale 1,
  • przekaźnik C na kanale 3,
  • przekaźnik D na kanale 4
.

Przy następnej rejestracji to samo urządzenie (GUID bez zmian) próbuje zarejestrować się, jak poniżej:
  • ----
.

Numeracja kanałów zachowana, typ urządzenia na każdym kanale ten sam - do tej pory wydawało mi się, że to wystarczy, ale z tego, co napisałeś ostatnio, wynika, że serwer i tak zgłosi "CHANNEL CONFLICT" bo brakuje kanału 3?
Można to jakoś obejść?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
klew

vajera wrote: Mon Feb 10, 2025 7:42 am @klew Mam takie pytanie dotyczącego poniższego scenariusza:

Nowe urządzenie rejestruje się w Supla Cloud z poniższym zestawem:

• przekaźnik C na kanale 3,
.

Przy następnej rejestracji to samo urządzenie (GUID bez zmian) próbuje zarejestrować się, jak poniżej:
  • ----
.

Numeracja kanałów zachowana, typ urządzenia na każdym kanale ten sam - do tej pory wydawało mi się, że to wystarczy, ale z tego, co napisałeś ostatnio, wynika, że serwer i tak zgłosi "CHANNEL CONFLICT" bo brakuje kanału 3?
Można to jakoś obejść?
Będzie channel conflict. Trzeba wtedy wejść na Cloud, wybrać problemtyczny "kanał 3" - będzie tam info "konflikt - brak kanału na urządzeniu" i z Clouda go usunąć. Po tej operacji powinno działać.
vajera

klew wrote: Mon Feb 10, 2025 8:18 am
Będzie channel conflict. Trzeba wtedy wejść na Cloud, wybrać problemtyczny "kanał 3" - będzie tam info "konflikt - brak kanału na urządzeniu" i z Clouda go usunąć. Po tej operacji powinno działać.
Ok, czyli można usunąć w Cloud jeden kanał - o tym nie wiedziałem - każdego dnia człowiek się czegoś uczy ;)
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

Tak to wygląda w cloudzie zarejestrowałem urządzenie jako przekaźnik i licznik energii. Wyłączyłem przekaźnik . I potem konflikt kanałów się pojawił
IMG_8645.jpeg
.
IMG_8646.jpeg
usunęła je bez usuwania urządzenia . I się zarejestrowało
IMG_8647.jpeg
Soft GG .

Ale jak to jest zrobione że dział - to nie wiem 🤷‍♂️ 😁ale to już funkcjonuje już od jakiegoś czasu
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew

LukiSpajder wrote: Mon Feb 10, 2025 9:30 am Tak to wygląda w cloudzie zarejestrowałem urządzenie jako przekaźnik i licznik energii. Wyłączyłem przekaźnik . I potem konflikt kanałów się pojawił IMG_8645.jpeg.
IMG_8646.jpeg
usunęła je bez usuwania urządzenia . I się zarejestrowało
IMG_8647.jpeg
Soft GG .

Ale jak to jest zrobione że dział - to nie wiem 🤷‍♂️ 😁ale to już funkcjonuje już od jakiegoś czasu
W GG to nie zadziała, bo GG nie przechowuje stałej numeracji kanałów, tylko generuje całość na starcie urządzenia na podsatwie konfiguracji.

Return to “Bramka ZigBee”