Nie krępujcie się, działajmy zespołowo. Arghatell cały czas powtarzasz że da się wszystko, wystarczy odpowiednia ilość scen. Jest szansa to pokazać
Warunki w SUPLA Scripts - pomysły
-
mabakay
-
mabakay
Jak nie podałem? Proszę, choćby dwa ostatnie moje posty tu viewtopic.php?p=165283#p165283 i tu viewtopic.php?p=165927#p165927.YoMan wrote: Mon Nov 13, 2023 11:08 pm Właśnie nie do końca rozumiem co on kombinuje. Podałem mu gotowca, który na 100% działa. On wrzuca znowu Logi z podwójnych wykonań ale nie widać Co wpisał wyzwalacz i warunek więc takie doradzanie chyba nie do końca ma sens.
Warunek brzmi uwaga...
Code: Select all
{{ state(A).temperature > state(B).temperature }}
-
YoMan
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 3 times
Ok. W takim razie na mam inne skrypty. Nie jestem w stanie pomócmabakay wrote: Sat Nov 25, 2023 10:54 amJak nie podałem? Proszę, choćby dwa ostatnie moje posty tu viewtopic.php?p=165283#p165283 i tu viewtopic.php?p=165927#p165927.YoMan wrote: Mon Nov 13, 2023 11:08 pm Właśnie nie do końca rozumiem co on kombinuje. Podałem mu gotowca, który na 100% działa. On wrzuca znowu Logi z podwójnych wykonań ale nie widać Co wpisał wyzwalacz i warunek więc takie doradzanie chyba nie do końca ma sens.
Warunek brzmi uwaga...I generuje to dwie notyfikacje (ogólnie reakcje) z powodów które opisałem tutaj viewtopic.php?p=166058#p166058.Code: Select all
YoMan
-
Arghatell
Kłamieszmabakay wrote: Sat Nov 25, 2023 10:54 am
Warunek brzmi uwaga...I generuje to dwie notyfikacje (ogólnie reakcje) z powodów które opisałem tutaj viewtopic.php?p=166058#p166058.Code: Select all
BTW ja osobiście używam crona dla temperatur, bo stabilizacja stanu wygląda różnie. W ciągu jednej sekundy potrafi się zmienić stan, na przeciwny (kilka wyzwoleń wyzwalacza). Cron eliminuje to sekwencją time/elapsed pomiędzy wskazaniem, gdzie działa już stabilizacja wzrostu temperatury lub opadania. W tym przypadku, nie używam pola wyzwalacza a tylko pola warunku.
-
mabakay
Za te ciągłe inwektywy pod moim adresem (również na grupach dyskusyjnych), odpowiem Ci tak samo jak Musk odpowiedział dzisiaj reklamodawcom.Arghatell wrote: Tue Nov 28, 2023 8:54 pmKłamieszmabakay wrote: Sat Nov 25, 2023 10:54 am
{{ state(A).temperature > state(B).temperature }}Wpisz dokładnie ten JEDEN i tylko JEDEN warunek w pole wyzwalacza i sprawdź jeszcze raz
BTW ja osobiście używam crona dla temperatur, bo stabilizacja stanu wygląda różnie. W ciągu jednej sekundy potrafi się zmienić stan, na przeciwny (kilka wyzwoleń wyzwalacza). Cron eliminuje to sekwencją time/elapsed pomiędzy wskazaniem, gdzie działa już stabilizacja wzrostu temperatury lub opadania. W tym przypadku, nie używam pola wyzwalacza a tylko pola warunku.
Dowodów na to, że każdy warunek zawierający więcej niż jeden kanał może generować wielokrotną reakcję, już wrzucałem kilka. Dlaczego tak się dzieje, także pokazałem i opisałem. Ty się do nich w żaden sposób nie odniosłeś więc albo po prostu ich nie rozumiesz albo brniesz intencjonalnie w swoim wyrachowaniu.

Prosty warunek, identyczne wartości, jak widać reakcja wykonana podwójnie.
-
wsosniak
- Been thanked: 1 time
Nie wiem czy w tym wątku ale opisywałem moje problemy (podobne do Twoich ) z tym wyzwalaniem . Co moge zasugerować ;
To wyzwalanie w oparciu o stan kanałów (szczególnie temperatury czy czujników otwarcia/zamkniecia) , działa tak sobie w Supla script . Co jest dziwne , jednym to działa a innym nie , mnie akurat to nie działało , tak jak Tobie (moze zalezy to od softu ktory jest wgrany w urzadzeniach ? nie ma na to jasnej odpowiedzi ). Moja rada : daj sobie spokój z tym wyzwalaniem w supla script i zrób to inaczej , tzn wywołuj scenę (wyzwalanie o czas ) co 5-10-15 minut , gdzie w warunku sceny podaj czy włączenie urzadzenia ma zadzialać czy nie .
Bezwałdnosc systemu ogrzewania przeciez nie ma znaczenia czy to urzadzenie uruchomisz od razu czy po 15 min.
Ja to zrobiłem tak (akurat przykład z podłogówką gdzie scenę wywołuje co 15 minut i sprawdzam w warunku odpowiednie czujniki temperatury i decyduje czy włączyc obieg podłogówki czy tez nie ):
..
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by wsosniak on Fri Dec 01, 2023 7:17 am, edited 6 times in total.
-
wsosniak
dobreArghatell wrote: Tue Nov 28, 2023 8:54 pmKłamieszmabakay wrote: Sat Nov 25, 2023 10:54 am
{{ state(A).temperature > state(B).temperature }}.................
no kłamca na całego
Last edited by wsosniak on Fri Dec 01, 2023 7:18 am, edited 1 time in total.
-
wsosniak
@fracz @klew - trochę marudzę ze cos nie tak jest ze skryptami (szczególnie wyzwalaczami) ale mam taką nadzieje ze szybko tych skryptów nie wyłączycie , bo dopóki w cloud nie będzie warunków w scenach , to ja nie będe miał jak ogrzać domu w sposób automatyczny
Ale faktycznie coś jest nie tak z wyzwalaczami , które , nawet kilkukrotnie potarfią wyzwolić jakąś zmianę. Swego czasu starciłem multum czasu na to zeby rozwiązac problem . Odpusciłem (nie uzywam wyzwalaczy w oparciu o zmiane stanu kanałów). Dobrze ze w cloud juz mam sceny i reakcje . 95% moich scen juz działa w cloud z czego sie cieszę . A ta reszta MUSI pozostać w skrytach ! no musi
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Spokojnie, nikt nic nie wyłączywsosniak wrote: Fri Dec 01, 2023 5:44 am @fracz @klew - trochę marudzę ze cos nie tak jest ze skryptami (szczególnie wyzwalaczami) ale mam taką nadzieje ze szybko tych skryptów nie wyłączycie , bo dopóki w cloud nie będzie warunków w scenach , to ja nie będe miał jak ogrzać domu w sposób automatycznyGKW-01 tez nie da rady na to co sobie wymysliłem .
Ale faktycznie coś jest nie tak z wyzwalaczami , które , nawet kilkukrotnie potarfią wyzwolić jakąś zmianę. Swego czasu starciłem multum czasu na to zeby rozwiązac problem . Odpusciłem (nie uzywam wyzwalaczy w oparciu o zmiane stanu kanałów). Dobrze ze w cloud juz mam sceny i reakcje . 95% moich scen juz działa w cloud z czego sie cieszę . A ta reszta MUSI pozostać w skrytach ! no musii niech Wam nawet przez myśl nie przejdzie ze moglibyście je w najbliższym czasie wyłączyć. Jeszcze raz dziękuje ze są skrypty !
![]()
A tak na serio, to chciałem tylko dać tutaj znać, że są niewielkie szanse na jakieś aktualizacje czy poprawki w skryptach. Jedyna osoba, która ten kod zna i cokolwiek tam robiła to fracz.
Najlepsze suple dla Twojego domu