Zgłoszenia błędów [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

vajera wrote: Fri Dec 19, 2025 11:13 am
bokk wrote: Fri Dec 19, 2025 10:54 am
vajera wrote: Fri Dec 19, 2025 9:52 am

Poprawki w wersji 0.9.210 (Beverly Hills edition :lol:) - proszę o feedback.
No jakby mogło być inaczej, automat schodowy, częściowe otwarcie/zamknięcie i stop silnika zasłon działa bezbłędnie. Dzięki za szybką reakcję i naprawę funkcjonalności :) Jeszcze z tym RGB jest namieszane ale na to też pewnie przyjdzie czas
Super! Szybka reakcja była możliwa wyłącznie dzięki wskazówkom Krzysztofa, bo tak to pewnie bym długo szukał przyczyn tych awarii.
RGB - pamiętam, aczkolwiek widzę, że w SD pojawiła się klasa RGBCCT, więc szykują się duże zmiany w kodzie.
No to tym bardziej czekam spokojnie na tak wielkie zmiany
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

Spotkałem się z taką sytuacją ver. 0.9.210 bez logów .
Jeśli urządzenie nie sparuje się ze względu na brak na liście zapali się czerwona dioda . To następnie jeśli chcemy sparować urządzenie które jest już wspierane to się nie chce dodać .
Bramka w trybie parowania, świeci zielone dioda ,urządzenie wprowadzone w tryb parowania nie paruje się tylko na bramce na chwilę zapala się czerwona dioda i gaśnie . Urządzenie się nie dodaje .

Dopiero po wyłączeniu i włączeniu bramki urządzenia dodają się bez problemu .

Nie wiem może tak musi być bo to wynika z czegoś ?
Spróbuję powtórzyć to na wersji z logami to zbiorę , chyba że ktoś to jeszcze potwierdzi u Siebie
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

LukiSpajder wrote: Sat Dec 20, 2025 8:21 am Spotkałem się z taką sytuacją ver. 0.9.210 bez logów .
Jeśli urządzenie nie sparuje się ze względu na brak na liście zapali się czerwona dioda . To następnie jeśli chcemy sparować urządzenie które jest już wspierane to się nie chce dodać .
Bramka w trybie parowania, świeci zielone dioda ,urządzenie wprowadzone w tryb parowania nie paruje się tylko na bramce na chwilę zapala się czerwona dioda i gaśnie . Urządzenie się nie dodaje .

Dopiero po wyłączeniu i włączeniu bramki urządzenia dodają się bez problemu .

Nie wiem może tak musi być bo to wynika z czegoś ?
Spróbuję powtórzyć to na wersji z logami to zbiorę , chyba że ktoś to jeszcze potwierdzi u Siebie
@vajera ostatnio pisał, że będzie zmieniał (pracuje) nad sposobem parowania (i sygnalizacji) w bramce. Tam się dzieje kilka innych (niekoniecznie pożądanych rzeczy). I tak. Miałem podobną sytuację, i jak u Ciebie pomogło zresetowanie bramki. Generalnie w tej chwili pewny sposób postępowania przy dodawaniu kilku nowych urządzeń jest następujący:
1. Parujemy nowe urządzenie
2. Jeśli jest znane (dioda niebieska, reset, zielona) to dodajemy następne
3. Jeśli jest nieznane (dioda niebieska, później czerwona, reset) to na wszelki wypadek resetujemy ponownie bramkę
4. Po resecie świeci się zielona (tryb parowania) dodajemy kolejne urządzenie
5. Powrót do pkt. 2.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Tuti
Been thanked: 1 time

Mam następujący problem z bramką i urządzeniami SNZB-02WD - czujniki temp. i wilgotności - 3 szt.
Wszystkie parują się bez problemu, natomiast pojawiają się problemy w czasie pracy. Po pewnym nieokreślonym czasie rozłączają się z bramką, na wyświetlaczach nie ma ikony radia i w aplikacji temp. i wilgotność pokazuje takie same odczyty - wiadomo, tak to wszystko działa przy braku połączenia. Ponownie po pewnym czasie wszystko wraca do normy. Czasem rozłączają się wszystkie 3 w tym samym momencie i w tym samym momencie później "wracają", czasem rozłącza się jeden, a czasem dwa. Jeśli więcej niż jeden traci połączenie, dzieje się to w tym samym momencie i w tym samym momencie wracają odczyty.
Zamieniałem kolejność parowania urządzeń, zamieniałem je fizycznie miejscami, resetowałem bramkę, wgrywałem od nowa soft (różne wersje), zachowanie się nie zmienia. Odległość od bramki nie jest duża, max. 4-5 metrów, bez przeszkód, lub jedna ściana.
Czy coś robię nie tak?
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

Tuti wrote: Sun Dec 21, 2025 12:29 pm Mam następujący problem z bramką i urządzeniami SNZB-02WD - czujniki temp. i wilgotności - 3 szt.
Wszystkie parują się bez problemu, natomiast pojawiają się problemy w czasie pracy. Po pewnym nieokreślonym czasie rozłączają się z bramką, na wyświetlaczach nie ma ikony radia i w aplikacji temp. i wilgotność pokazuje takie same odczyty - wiadomo, tak to wszystko działa przy braku połączenia. Ponownie po pewnym czasie wszystko wraca do normy. Czasem rozłączają się wszystkie 3 w tym samym momencie i w tym samym momencie później "wracają", czasem rozłącza się jeden, a czasem dwa. Jeśli więcej niż jeden traci połączenie, dzieje się to w tym samym momencie i w tym samym momencie wracają odczyty.
Zamieniałem kolejność parowania urządzeń, zamieniałem je fizycznie miejscami, resetowałem bramkę, wgrywałem od nowa soft (różne wersje), zachowanie się nie zmienia. Odległość od bramki nie jest duża, max. 4-5 metrów, bez przeszkód, lub jedna ściana.
Czy coś robię nie tak?
Mam taki czujnik przyczepiony magnesem na ścianie metalowej szopki w ogrodzie - bramka na C6 z zewnętrzną anteną 5 dBi, antena praktycznie patrzy na czujnik przez okno, odległość około 9-10 m.
Odczyt jest stabilny, ale RSSI na poziomie (-70) - w tych warunkach oczekiwałbym raczej RSSI na poziomie (-50) - (-60), więc dwa pytania - jaką masz bramkę i jak wygląda RSSI tych czujników?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Tuti

Bramka to ESP32-C6-WROOM-1-N16 WaveShare.
Udało mi się odczytać z jednego RSSI na poziomie -76. Rozumiem, że słabo, jednak wszystkie 3 w tym samym momencie się gubią i w tym samym momencie znajdują?
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

Tuti wrote: Sun Dec 21, 2025 1:52 pm Bramka to ESP32-C6-WROOM-1-N16 WaveShare.
Udało mi się odczytać z jednego RSSI na poziomie -76. Rozumiem, że słabo, jednak wszystkie 3 w tym samym momencie się gubią i w tym samym momencie znajdują?
Słabo, ale nie wydaje mi się, żeby to była zasadnicza przyczyna.
Może być tak, że ta temperatura po prostu się nie zmienia i urządzenie nie raportuje zmiany?
Używasz konsoli (telnet)?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Tuti

Nie, zmiany są wtedy na 100%, urządzenia są na zewnątrz i widać na wyświetlaczach różnicę w stosunku do odczytu. Wiem, w 100% te wartości przy ZigBee się nie pokrywają w tym samym czasie.
Konsoli mogę poużywać, jak to pomoże :D.
Wgraną mam wersję z logami. Tylko potrzebuję instrukcji co i jak ;).
Tuti

Jeszcze jedna kwestia - na początku miałem tylko jeden czujnik sparowany z bramką. Nie zauważyłem wtedy jego "zawieszeń".
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Tuti wrote: Sun Dec 21, 2025 2:28 pm Jeszcze jedna kwestia - na początku miałem tylko jeden czujnik sparowany z bramką. Nie zauważyłem wtedy jego "zawieszeń".
Zamówiłem jeszcze 4 szt. SNZB-02D (model wewnętrzny). We wtorek powinny przyjść. Aktualnie przy dwóch czujnikach na bramce nie mam żadnych problemów. Zobaczymy przy 6 szt.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl

Return to “Bramka ZigBee”