GUI Generic

LukaszH

klew wrote: Tue Dec 01, 2020 10:08 am
LukaszH wrote: Mon Nov 30, 2020 10:42 pm Nie wiem czemu ale po kilkudziesięciu razach ustawiania żaluzji fasadowych rozjeżdżają się czasy i często trzeba "kalibrować z aplikacji - lewe przyciski". Żaluzje mają to do siebie że nie zamyka się ich i otwiera całkowicie tylko najczęściej zmienia się kąt lamelek. Dlatego mam też 2 prośby:
1. Aby fizyczne przyciski ustawione w trybie "zmiana stanu/bistabilne" działały jak w aplikacji lewe przyciski. Głównie jeśli już osiągnięty zostanie 100% lub 0% to aby nadal podawały sygnał na przekaźnik. Teraz jak się rozkalibrują niestety można to zrobić tylko z aplikacji i przycisk fizyczny przestaje być funkcjonalny
2. Dodanie funkcji do przycisku ustawionego w trybie "zmiana stanu/bistabilne" opcji że jeśli trzymamy np. 5-8sek (albo 4-5 kliknięcia) to żaluzja wykonuje pełne zamknięcie/otwarcie jak przyciski po prawej stronie aplikacji. Oczywiście ponowne naciśnięcie zatrzymywało by ten ruch.

Druga sprawa jeśli chodzi o automat schodowy (pewnie będzie tyczyło się wszystkich jak brama itp.) to aktualnie każda zmiana stanu przycisku bez względu na ustawiony czas w cloud to pierwsze kliknięcie włącza, a drugie wyłącza (lub czeka się na odliczenie czasu). Jest to bardzo przydatne jako włączniki światła ale dało by radę dodać dodatkową opcję że ponowne kliknięcie uruchamia odliczanie czasu od początku ? Wtedy można by wykorzystać wszelkie czujniki ruchu gdzie jak ktoś się kręci i czujnik podaje impulsy to światło by nie mrugało :)
Będzie dodane normalne wsparcie dla żaluzji fasadowych, także wtedy te problemy same się rozwiążą. Ale dopóki nie ma odpowiedniego kanału, to można co najwyżej się ratować jakimiś rozwiązaniami na około.

Odnośnie światła schodowego - powinno to działać z aktualną biblioteką, gdy zamiast akcji TOGGLE ustawi się TURN_ON do reakcji na przycisk. Tylko to do GUI chłopaki musieliby dodać.
Dzięki za info odnośnie żaluzji będę czekał :)ale pewnie szybko to nie nastąpi ?
Ale w takim razie czy chociaż przyciski fizyczne mogą działać jak w aplikacji po lewej stronie ? Kłopotliwe jest jak żaluzja jest nie do końca otwarta, a aplikacja pokazuje całkowite otwarcie i z fizycznych przycisków nie daje się otworzyć do końca :/

@Espablo, @krycha88 A jak pomysł z automatem schodowym aby była możliwość wyboru między toggle, a turn_on ?
kamilsob

Część wszystkim, proszę Was o pomoc. Chciałem wgrać plik bin przy pomocy Flash Download Tool do płytki NodeMcu V3 ESP8266MOD. Jednak po wgraniu nie widzę sieci, ktoś może pokazać parametry programu Flash ? Najlepiej zrzut ekranu
LukaszH

kamilsob wrote: Tue Dec 01, 2020 8:32 pm Część wszystkim, proszę Was o pomoc. Chciałem wgrać plik bin przy pomocy Flash Download Tool do płytki NodeMcu V3 ESP8266MOD. Jednak po wgraniu nie widzę sieci, ktoś może pokazać parametry programu Flash ? Najlepiej zrzut ekranu
https://github.com/Espablo/SUPLA_Firmw ... I_Generic na pierwszej stronie link do aktualnej wersji bin i na github są podane parametry jakie należy ustawić
krycha88
Been thanked: 5 times

klew wrote: Tue Dec 01, 2020 10:08 am Odnośnie światła schodowego - powinno to działać z aktualną biblioteką, gdy zamiast akcji TOGGLE ustawi się TURN_ON do reakcji na przycisk. Tylko to do GUI chłopaki musieliby dodać.
A czy czasami to nie powinno odbywać się w sposób bardziej przezroczysty? Jeżeli przychodzi czas załączeniu przekaźnika z cloud to po co ustawiać coś dodatkowego jeszcze w urządzeniu wykonawczym? Wg mnie dodatkowe ustawianie czegoś w urządzeniu jest nadmiarowe i niepotrzebne.
https://gui-generic-builder.supla.io/
kamilsob

LukaszH wrote: Tue Dec 01, 2020 8:47 pm
kamilsob wrote: Tue Dec 01, 2020 8:32 pm Część wszystkim, proszę Was o pomoc. Chciałem wgrać plik bin przy pomocy Flash Download Tool do płytki NodeMcu V3 ESP8266MOD. Jednak po wgraniu nie widzę sieci, ktoś może pokazać parametry programu Flash ? Najlepiej zrzut ekranu
https://github.com/Espablo/SUPLA_Firmw ... I_Generic na pierwszej stronie link do aktualnej wersji bin i na github są podane parametry jakie należy ustawić
Po napisaniu postu zrobiłem jeszcze raz wgranie sofru i przeszło, dziwne może coś komp zgłupiał.

Mam inne pytanie czy można przenisć historię pomiarów z jednego licznika impulsów (stary) do drugiego licznika impulsów (nowy w GUI Generic) ?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

krycha88 wrote: Wed Dec 02, 2020 5:13 am
klew wrote: Tue Dec 01, 2020 10:08 am Odnośnie światła schodowego - powinno to działać z aktualną biblioteką, gdy zamiast akcji TOGGLE ustawi się TURN_ON do reakcji na przycisk. Tylko to do GUI chłopaki musieliby dodać.
A czy czasami to nie powinno odbywać się w sposób bardziej przezroczysty? Jeżeli przychodzi czas załączeniu przekaźnika z cloud to po co ustawiać coś dodatkowego jeszcze w urządzeniu wykonawczym? Wg mnie dodatkowe ustawianie czegoś w urządzeniu jest nadmiarowe i niepotrzebne.
W cloud nie skonfigurujesz działania przycisku.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
kamilsob

Ponownie ja...
kto mi powie co mogę mieć źle ustawione. Licznik mi zliczył przyrost o 0,01kWh a na normalnym liczniku przybyło około 2kWh?
Na poprzednim oprogramowaniu do zliczania impulsów liczył poprawnie tzn z mniejszą różnicą
192.168.0.116_setimpulsecounter1 - Google Chrome 2020-12-02 08.52.50 2020-12-02 08.53.15.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Goral64
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Rozdzielczość...
Jeśli masz 1500 impulsów na 1 kWh to 10 milisekund może być zbyt dużą wartością, żeby licznik zliczył Ci wszystkie impulsy i czegoś nie zgubił.
Widzimy się na Supla Offline Party Season 2026 :D

Image
kamilsob

Goral64 wrote: Wed Dec 02, 2020 8:58 am Rozdzielczość...
Jeśli masz 1500 impulsów na 1 kWh to 10 milisekund może być zbyt dużą wartością, żeby licznik zliczył Ci wszystkie impulsy i czegoś nie zgubił.
Takie ustawienia miałem w liczniku impulsów i liczył w miare poprawnie, wartość 1500 mam na liczniku prądu. Jakiś pomysł jak to ustawić ?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Na czym poprzednio to liczyłeś?
Zostaw moduł podłączony do komputera i patrz co na serialu się pojawia. Każdy impuls powinien wygenerować jeden print na serialu.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “GUI Generic”