Kanały pomiarowe ogólnego przeznaczenia - konsultacje społeczne

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Dobra, już sobie pomarudziliśmy i ponarzekaliśmy :mrgreen:

Teraz proszę dalej rozmowy na temat, czyli: czy to co jest zaproponowane będzie w większości wystarczające dla "Twoich potrzeb", oraz do jakich pomiarów planujecie używać tych kanałów?

Postaramy się w niedalekim czasie odpalić coś działającego na beta testy, wtedy każdy sobie podotyka, obejrzy po swojemu i zobaczy czy mu pasuje.

Jeśli nie będzie emocjonujących postów na forum, to może nawet jutro udałoby mi się przygotować opis i przykład obsługi KPOPów i KLOPów po stronie supla-device.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

pzygmunt wrote: Mon Jan 22, 2024 10:11 pm
djalex wrote: Mon Jan 22, 2024 9:13 pm Podobno w Tuya wszystko jest i dział.
Poczytaj sobie na wiki jakie zasoby stoją za Tuya.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Tuya_smart
https://en.wikipedia.org/wiki/Tuya_Inc.

Spoko, wiem. Chodziło mi o to dlaczego tych wszystkich podstawowych rzeczy jeszcze nie ma? Krok po kroku ale najpierw zakończyć wdrażanie wszystkich podstawowych funkcjonalności choćby i bardzo prymitywnych a później dopiero rozbudowa poszczególnych elementów. Huyndai też zaczął od Pony i wszyscy się z tego śmiali a dziś jakie auta produkują? Toć toż jasne jak słońce że nie da się od razu zbudować S-klasy mając chałupnicze zasoby w zderzeniu z Mercedesem który te S-klasy buduje już od 50 lat i ma nieporównywalnie większe zaplecze.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Hundai zaczynał od Pony w momencie gdy próg wejścia był zupełnie inny niż jest obecnie.
Microsoft wchodząc na runek z DOS-em nie miał rywali z którymi należy mierzyć się dzisiaj.
(DOS 1.25 miał 7 plików https://github.com/microsoft/MS-DOS/tre ... .25/source)

Garażowe historie działają tylko na nierozwiniętych rynkach. Owszem... są wyjątki jak
np. historia z Minecraftem ale zdarza się to tak rzadko, że chyba lepiej grać w totka.

Reasumując. Robimy co możemy, a ta dyskusja jest po to by znaleźć złoty środek pomiędzy naszymi możliwościami, a Waszymi oczekiwaniami :)
SUPLA.... Nareszcie w domu.
LakiLuck

Niestety muszę się zgodzić z tym, że logowanie co 10 min nie jest wystarczające, więc jestem drugą osobą z całej ankiety która zgłasza tą niedogodność.
Podam może na przykładzie - mam anemometr i póki co korzystam z kanału temperatury, bo co prawda ktoś stworzył zmienną dla anemometru, ale jest wyskalowana w [m/s], a ja chciałem mieć wartość w [km/h]. Drugi powód to brak logowania zmiennej na czym najbardziej mi zależało.
Jak każdy wie w przypadku pomiaru prędkości wiatru porywy trwają najczęściej kilka sekund więc zapis co 10 min nie jest wiarygodny.
Druga rzecz to informacja o wartości średniej z danego okresu, tj. np pokaż wykres z ostatnich 7 dni, ale jaka jest średnia pr. wiatru w tym okresie....?

Wiem, ze to wszystko można osiągnąć dzięki HA, ale chyba nie o to chodzi
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

@LakiLuck postaw sobie taką stację pogodową na własnym PC/Raspberry i zbieraj te dane co 1 sekundę (bo taki interwał ma jakiś sens w przypadku pomiaru prędkości wiatru). Następnie napisz, po jakim czasie musiałeś wymienić dysk na większy. Teraz przemnóż to przez ilość użytkowników Supli, która ma takie same wymagania jak Ty.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Duch__
Been thanked: 6 times

W thingspeak dostępny jest bufor chyba 8000 logów. Nie ważne czy go zapełnisz w ciągu 8000 sekund czy 8000 minut, czy 8000 godzin, masz do dyspozycji 8000 i koniec kropka. Może w tą stronę trzeba patrzeć. Każdy by wykorzystał to jak uważa. Mnie by takie rozwiązanie cieszyło. Sam bym decydował jak to wykorzystać.

Wykresy? Liniowy od pomiaru do pomiaru.
Last edited by Duch__ on Tue Jan 23, 2024 7:10 am, edited 1 time in total.
klew

LakiLuck wrote: Tue Jan 23, 2024 5:27 am Niestety muszę się zgodzić z tym, że logowanie co 10 min nie jest wystarczające, więc jestem drugą osobą z całej ankiety która zgłasza tą niedogodność.
Podam może na przykładzie - mam anemometr
Pomiar co 10 min zostanie i nie będize zmieniany. Jeśli czekasz na taką funkcje, to się nie doczekasz :P

Natomiast przy KPOP sytuacja będzie wyglądała lepiej, niż przy kanale temperatury. Przykładowo możesz ustawić pomiar co 1 s. Dodatkowo zapisywane dane w historii pomiarów będą posiadały wartoścy: początkowa, końcowa, minimalna, maksymalna, średnia (wszystko dla każdego okresu 10 min). Te wszystkie dane można wyświetlić na wykresie "świeczkowym". Będziesz tam widział wartość średnią z 10 min (przy agregacji minutowej, lub z dłuższego okresu, dla pozostałych agregacji) a także wartości min/max. Także o ile anemometr zarejestruje poprawnie porywy wiatru, to zobaczysz to na wykresie.

Tak to mniej więcej wygląda (zdjęcie pochodzi z eksperymentów z naszymi wykresami w apce):
swieczki.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Duch__
Been thanked: 6 times

Nieczytelny jest ten wykres. Za dużo napostrokacone.
kurus

Duch__ wrote: Tue Jan 23, 2024 7:12 am Nieczytelny jest ten wykres. Za dużo napostrokacone.
Ten wykres to ja rozumiem jest opcja dla osób które będą chciały go używać, a wykres dla temp i wilgotności pozostanie jak jest.

No jest tam dużo napaćkane bo to wykres świecowy jak na giełdzie każdy słupek to tzw świeca i pokazuje ona w jakim zakresie zmieniała się cena czy cokolwiek w wybranej jednostce czasu w tym przypadku 10min? Na zielono to masz świece wzrostowe na czerwono spadkowe i jest to ciało świecy, a linie to tzw knoty i one Ci pokazują zarys co właśnie działo się przez te 10min.

Tak dalej pójdzie to w apce supli bede wyświetlał kurs bitcoin'a :D
klew

kurus wrote: Tue Jan 23, 2024 7:38 am
Duch__ wrote: Tue Jan 23, 2024 7:12 am Nieczytelny jest ten wykres. Za dużo napostrokacone.
Ten wykres to ja rozumiem jest opcja dla osób które będą chciały go używać, a wykres dla temp i wilgotności pozostanie jak jest.
Typ wykresu można sobie ustawić. Aktualnie dla KPOP będą do wyboru: liniowy (taki jak przy temperaturze), słupkowy (taki jak kiedyś przy wilgotności, albo przy licznikach) oraz świeczki.
Domyślny dla KPOP to liniowy.

Dla KLOP będzię domyślnie słupkowy, a dodatkową opcją do ustawienia będzie liniowy. Świeczek w KLOP-ie nie będzie, bo ten rodzaj danych tu nie pasuje.

Return to “Ogólna dyskusja”