III runda testów AURATON Smart w systemie SUPLA!

LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

klew wrote: Wed Apr 16, 2025 5:32 pm
LukiSpajder wrote: Wed Apr 16, 2025 4:23 pm Zawór się zaktualizował . Poprawnie teraz widać stan po zamknięciu / otwarciu bez użycia wspomagania ( powoli kręcimy pokrętłem )
Czekam jeszcze aby się zaktualizował czujnik .

A chciałem zapytać o sprawę techniczną ile zawór ma czujników położenia ?
Raportuje tylko 0/100%, choć zna dokładną pozycję, ale nie wiem jak to jest realizowane.
A pytam dlatego , czy dało by się zrobić tak :
Gdy zawór zamknięty , wciskam otwórz w apce , i zaraz jak ruszy ( zmieni pozycje ) to pokazuje że otwarty . Jeśli po upływie czasu w jakim się miał otworzyć nie osiągnie skrajnej pozycji to alarm w apce że coś nie tak z zaworem .

Bo teraz raportuje to dopiero jak osiągnie pełną pozycję otwarcia ale tak naprawdę zaraz po przekręceniu kuli zaworu leci woda . A jak nie dotrze do pozycji pełnego otwarci to nie zaraportuje tego a woda w rzeczywistości poleci .

Tak sam sytuacja w drugą stronę gdy otwarty a zamykamy

Chyba że to rozwiązane jest inaczej ?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Jeśli zawór utknie w trakcie zmiany pozycji to pojawi się alarm w Supli i zawór będzie pokazany jako otwarty.

Osobiście mam wątpliwości, czy kilkusekundowa zwłoka w raporcie stanu ma jakiekolwiek praktyczne znaczenie.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
LukiSpajder

Może i nie ale tak by było bardziej poprawnie przy ręcznym otwarciu nie osiągając skrajnej pozycji pokazuje że zamknięty a woda już dawno leci ale nie pojawi się komunikat że coś nie tak i ikona się nie zmienia

A jeszcze jedno pytanie jeśli dam zamkni apce i zaraz otwórz to zawór zamknie się i zaraz otworzy . Czy da się tak zrobić by odpierał następne polecenie albo natomiast albo dopiero po osiągnie skrajnej pozycji ?
klew

LukiSpajder wrote: Wed Apr 16, 2025 5:54 pm Może i nie ale tak by było bardziej poprawnie przy ręcznym otwarciu nie osiągając skrajnej pozycji pokazuje że zamknięty a woda już dawno leci ale nie pojawi się komunikat że coś nie tak i ikona się nie zmienia

A jeszcze jedno pytanie jeśli dam zamkni apce i zaraz otwórz to zawór zamknie się i zaraz otworzy . Czy da się tak zrobić by odpierał następne polecenie albo natomiast albo dopiero po osiągnie skrajnej pozycji ?
Jeśli otworzysz częściowo, to powinien pokazać że jest otwarte, ale możliwe tam jest opóźnienie zanim stan się zaktualizuje.

Drugiej części nie rozumiem do końca. Napisz jeszcze raz :)
LukiSpajder

Dobra jeszcze raz :
Zawór zamknięty , wciskam otwórz ,zawór ruszam , wciskam zamknij ,
Zawór wtedy się otwiera do końca i z powrotem zamyka .
Czy idzie zablokować takie zachowanie aby polecenia zamkni i otwórz nie ustawiały się w kolejce lub aby zareagował od razu na zmianę rozkazu ?

Nie wiem czy zrozumiałe to opisałem 😁 jak coś to daj znać ?
klew

LukiSpajder wrote: Wed Apr 16, 2025 6:14 pm Dobra jeszcze raz :
Zawór zamknięty , wciskam otwórz ,zawór ruszam , wciskam zamknij ,
Zawór wtedy się otwiera do końca i z powrotem zamyka .
Czy idzie zablokować takie zachowanie aby polecenia zamkni i otwórz nie ustawiały się w kolejce lub aby zareagował od razu na zmianę rozkazu ?

Nie wiem czy zrozumiałe to opisałem 😁 jak coś to daj znać ?
Na aktualnym sofcie FSV inaczej obecnie się nie da. Tzn z poziomu Supli nie możemy tego wymusić. Nie wiemy też czy zawór jest obecnie w ruchu. Pewnie kilka przypadków możnaby jakąś logiką wyłapać, ale na pewno nie wszystkie.
Także na obecnym sobie fsv - nie da się.
Natomiast da się zmieniać soft. Tylko po co?
LukiSpajder

Trochę Mnie to irytuje że tak można 😉, ale nie można tego robić dla jednej osoby 😉
Ja to po prostu testuję i wymyślam scenariusze które w normalny użytkowaniu pojawia się może raz na sto przypadków 😉
Tak więc pozostawił Wam (zespół Supli i Auratonu ) ocenę i potrzebę ewentualnych zmian .

Ogólnie funkcjonalność systemu jest bardzo dobra szybko reaguje na wykrycie zalania . Jak i sterowanie zaworem za apki działa żwawo 👍
akszyn

Tytułem wstępu mimo iż nie spodziewałem się wygranej to paczka dotarła szybko i dobrze zapakowana jak u przedmówców ale w zawartości opakowania brakowało mi informacji (dla takich osób takich jak ja które pierwszy raz spotkały sie z urządzeniami tej firmy) jak połączyć ze sobą wszystkie elementy więc robiłem to trochę z pamięci na podstawie informacji przeczytanych na stronie producenta https://manuals.auraton.pl/smart-home/

Na wstępie dodam że proces dodawania bramki (w której brakuje mi opcji podłączenia przewodowo do Internetu zamiast tylko przewodowo) do konta supli w aplikacji zakończył się ponoć niepowodzeniem to bamka została dodana do konta ale nie wiem jak zaktualizować oprogramowania w tych sprzętach.

Mimo chaotycznego jak dla mnie procesu łączenia ze sobą to po wielu "przypadkowych" próbach to udało mi się wszystko dodać do konta choć nie wiem jak je ze sobą połączone lokalnie bo nie działają bez włączonej bramki (zawór sie nie zamyka mimo iż czujka długo pika że wykrywa wodę).

Po kilku próbach z czujnika ubyło mi ok 25% baterii (więc wyczuwam że prędko trafi na elektro śmieci podczas testów skoro bateria nie ma nawet opcji naładowania np.: indukcyjnie jak ma to sie w przypadku szczoteczek do zębów czy zegarków smart na rękę) a w zaworze prawie nic nie ubyło dalej jest naładowany do polowy (z takim stanem baterii do mnie dotarł)

Po wykonaniu pierwszych krótkich testów w mieszkaniu ok 40m w bloku bez podłączania zaworu do instalacji (taką opcję wybrałem w zgłoszeniu) to zauważyłem że w mojej opinii wszystko za wolno sie dziej czyli od momentu wykrycia zalania do zamknięcia zaworu mija kilkanaście sekund zamiast dziać się to bardziej dynamicznie i szybciej oraz brakuje mi na zaworze przycisku do zmiany stanu zaworu jak to jest w aplikacji zamiast tego manualnego pokrętła wydaje mi sie że przycisk mógłby być lepszy jak dla mnie

Postaram się nakręcić wideo test jak uda mi się ogarnąć jak to wszystko działa bo na chwilę obecną jest to mocno skomplikowane a w między czasie wyjdą aktualizacje z informacją jak wymusić ją na obu urządzeniach bo na razie nie wiem jak to robić (zawór sam chyba wykrył aktualizację bo miałem informację że sie aktualizuje)

Fajnie by było jakby jeszcze była możliwość otwarcia częściowego zaworu jak w przypadku rolet (otwórz na 25% lub zamknij na 50 %) oraz czy przy zmianie funkcji czujnika w supli poza usunięciem go z kanału zmienia sie coś w w zasadzie działania czyli że jak wykryje zalanie to zamyka zawór czy nie można ich skojarzyć tak wtedy ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Supla na pokładzie wemosa D1 mini z relay shield (gate Zybiego)z DS18B20 + sonoff basic (domyślny soft) + broadlink RM mini 3 + Philips hue white z bridge v1 + LoraTap (RF 433) z kinetycznym przełącznikiem + ai-speaker Dev1 i Dev3
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

akszyn wrote: Wed Apr 16, 2025 6:42 pm Fajnie by było jakby jeszcze była możliwość otwarcia częściowego zaworu jak w przypadku rolet (otwórz na 25% lub zamknij 50%)
Tak z ciekawości, co ma na celu takie częściowe otwarcie ?
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
LukiSpajder

Uzupełniając moje stwierdzenie że dział dość szybko zamknięcie zaworu po wykryciu wycieku :

- a więc od wykrycia wycieku wody do całkowitego jej zaprzestania wylewania się przez kranu upłynęło 30 sekund
- w tym czasie z kranu w kuchni wypłynęło 1,9 litra wody

Zamknięcie rozpoczyna się po drugim piknięciu czujnika

Wydaje mi się że to dobry wynik , pewnie to będzie różnie u każdego ze względu na różne ciśnienia w instalacji jak i sposób poprowadzenia instalacji . Bo mimo zamknięcia może woda spływać z pionu a na to nie mamy wpływu .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Nowości”