Firmware Multiboard

wsosniak
Been thanked: 1 time

@Espablo - Mam sonoff basic-a (zupełnie nowy wyjęty z pudełka z orginalnym firmware od ITEAD), niestety potrzebuje pomocy przy skonfigurowaniu Twojego firmware-u multiboard dla SONOFF BASIC . Chyba czegoś nie rozumiem...tzn : Na supla.org włączyłem rejestrację urządzeń. Wgrałem Twój firmware multiboard to tego sonoff basic-a , połączyłem się z wifi SUPLAxxxxxxxx, w przeglądarce wybrałem 192.168.4.1, wybrałem CHOOSE BOARD typ urządzenia SONOFF BASIC i potem SAVE. Zrestartowałem sonoffa , połączyłem się ponownie z 192.168.4.1 i dostałem ekran z parametrami do połączenia się z serwerem supla (tak jak w załączniku ). Grzecznie wypełniłem , ponowny restart i …… się nie chce urządzenie zarejestrować na supla.org. Miga na nim zielona dioda z czestotliwością około raz na 1,5 sek, co jakiś czas szybciej tzn raz na sek, i potem znowu raz na 1,5 sek . NO i nie chce się urządzenie zarejestrowac. Zastanawia mnie jedna rzecz : czemu na tym print screenie nie podaje się hasła do mojego konta ? jak widzisz jest pole SERVER , E-MAIL (zakładam ze to konto SUPLA) ale hasła brak . Może to jest powód ze się nie chce zarejestrować to urządzenie na supla.org ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by wsosniak on Sun Sep 30, 2018 9:09 pm, edited 1 time in total.
slawek

Hasło nie jest potrzebne, SSID not found - to jest twój problem
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
wsosniak

ooo, no to ciekawe ze nie trzeba znać hasła i wystarczy login żeby dodawać urządzenia w supli - ale teraz powoli rozumiem dlaczego na supla.org jest REJESTRACJA URZĄDZEŃ : NIEAKTYWNA , KLIKNIJ ABY WŁĄCZYĆ - do teraz nie wiedziałem po co wprowadził to autor cloud-a, bo przecież jeśli mam usera , hasło ID dostępu i do tego hasło, to po co jeszcze na supla.org takie "utrudnienie" ? ale teraz już wiem że to nie jest utrudnienie tylko zabezpieczenie …. ok teraz już wiem jak to działa i po co to wszystko :)

a co do tego mojego problemu : też zauważyłem ten komunikat "SSID not found" , zignorowałem go, pomyślałem że …. to nie możliwe, że to jest jakiś bzdurny komunikat , no bo przecież moje wifi działa, ma duzy zasieg ,i hasło podałem poprawne. A okazało się że konfigurowałem mojego sonoffa jakieś 8m od routera (przez drzwi do drugiego pokoju) i to było dla niego za daleko. Poszedłem z tym skonfigurowanym sonoffem do pomieszczenia gdzie stoi router , włączyłem do prądu i od razu połączył się z wifi i zarejestrował się w cloudzie. Jakiś wadliwy sonoff ? ze słabym zasięgiem wifi ? Ale co dziwne , już po tej rejestracji urządzenia w cloudzie, poszedłem z tym sonoffem z powrotem te 8 metrów od routera i sonoff nie miał żadnego problemu z połączeniem się z routerem i potem z cloud-em (po 1-2 sek był połączony) - czyli teraz wifi zadziałało bez problemu. To zrobiłem nast. test : poszedłem w najbardziej oddalone miejsce w domu (inne pietro , czyli sygnał idzie przez strop , ściany , ….. w linii prostej do routera 15 metrów) włączyłem sonoffa do prądu i znowu nie miał żadnego problemu z połączeniem wifi i cloudem (to samo : 1-2 sek i był gotowy do pracy). A może napisany soft , który działa w trakcie konfiguracji , ustawia sygnał anteny w jakiś oszczędny tryb ? chyba tak jest bo wykasowałem tego sonoffa z clouda i przeszedłem całą procedurę rejestracji ponownie, zaczynając tak samo, 8 merów od routera i znowu było to samo tzn sonoff nie mógł znaleźć mojego wifi.

ok - to co opisałem to może być taka rada dla innych , żeby konfigurować urządzenia w miarę blisko routera, a potem już nie ważne gdzie będzie pracowało urządzenie :)

no i ostatnie zdanie : multiboard działa świetnie dla sonoff basic . Przetestowałem w różnej konfiguracji , monostabilne przyciski , bistabilne, zmieniałem różne funkcje (otw bramy , włącznik światła, furtka, …..) , wszystko działa :)
Jak przyjdzie mi sonoff touch 2CH to tez napisze jak poszły mi testy multiboard-u
andrzejano

Espablo wrote: Sun Sep 30, 2018 5:11 pm
andrzejano wrote: Sun Sep 30, 2018 11:24 am @Espablo Ważne. Restart sieci nie uruchamia wskazań pomiaru dht22 w sonoff touch.Reset zasilania dopiero uruchamia
To jest prawidłowy objaw. Restart modułu powoduje wczytanie ustawień dot. danego modułu.
Restar sieci w przypadku kiedy nie ma połączenia z routera np. i wraca następuje brak wskazan z pomiaru czujnika dht22.Moduł pracował już stabilnie po zalogowaniu bez zmiany ustawień.Nie jest to normalne.Nie powinno tak być.Dopiero wył zasilania i tzw reset uruchamia na nowo pomiar
Espablo

andrzejano wrote: Mon Oct 01, 2018 3:30 am Restar sieci w przypadku kiedy nie ma połączenia z routera np. i wraca następuje brak wskazan z pomiaru czujnika dht22.Moduł pracował już stabilnie po zalogowaniu bez zmiany ustawień.Nie jest to normalne.Nie powinno tak być.Dopiero wył zasilania i tzw reset uruchamia na nowo pomiar
Nie mam takiego objawu u siebie. Wyłączałem router na 15min i po zalogowaniu się modułu do sieci pomiary były pokazywane bez problemu.
Zmieniłem przy okaz GPIO0 - Button1, GPIO14 - Button2
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
andrzejano

Czy potrzebny jest pullup na dht22 w sonoff touch?
wojtas567

andrzejano wrote: Mon Oct 01, 2018 7:43 am Czy potrzebny jest pullup na dht22 w sonoff touch?
Tak, chyba że już masz na płytce przy DHT
Pozdrawiam
Wojtek
Espablo

andrzejano wrote: Mon Oct 01, 2018 7:43 am Czy potrzebny jest pullup na dht22 w sonoff touch?
U mnie na stykówce działa bez pull-up

Dodałem nową zależność w SONOFF BASIC. Jesli Button2 jest bistable to Button1 jest tylko jako CFG i nie załącza już przekaźnika. Button1 jest zawsze jako monostabilny i mógłby przypadkowo załączyć przekaźnik na "stałe". Potrzebne jest to tam gdzie moduł załącza przekaźnik tylko na chwilę np. rygiel, domofo, itp
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
Bobek1983

@Espablo - potwierdzam soft multiboard działa na module Yunshan.
kris.sg
Has thanked: 1 time

Witam
Prośba do Espablo czy jest szansa dodać do softu gniazdko Neo Coolcam ?
jak coś podaję rozpiskę :
wlacznik - gpio 13
przekaznik - gpio 12
led - gpio 4

pozdrawiam

Krzysiek
■Rpi4(m.2) Supla Cloud, Scripts ■Rpi3(sd) SD: 6x MI ATC, 1x W.S.
ROLETY_V3 x12 ■SWITCH_DUAL x4 ■GATE_MODULE_V3 x1 ■SOCKET_SSR x1 ■SMOKE_MODULE x1
SONOFF_TOUCH x4 ■YUNSCHAN x1 ■STAITCASE_DIMMER x1 ■MEW-01 x2 ■mROW-02 x1 ■LEW-01 x1
POW_R2 x2 ■SP111 x3

Return to “Nowości”