ESP w roli przycisku.

bicker

Witam, wczoraj zauważyłem dziwną sytuację ...
otóż jak zapaliłem światło w innym pokoju to ESP też się włączył
nie wiem czym to może być spowodowane ...

a i fajnie by było aby było potwierdzenie zmiany stanu, tzn. jeśli zapale światło z przycisku na ścianie to w telefonie mogłaby wyskoczyć informacja i włączeniu
a na stronie jeśli jest taka możliwość to zapisywało o której zostało włączone - wyłączone światło .... i ile czasu się świeciło..
i podgląd do tych informacji przez www, lub aplikacje
bicker

Dodam, że tylko jeden włącznik światła mam zrobiony na ESP, włączałem zwykłym przełącznikiem ..
pzygmunt
Been thanked: 59 times

ESP jest bardzo podatne na zakłócenia dlatego powinno być montowane na dobrze wykonanej płytce z rozlaną masą i jakimś ekranem. Każdy firmware zwraca aktualny stan do systemu
tak wiec w momencie załączenia światła manualnie to
w aplikacji zmieni się stan ikony. Jeżeli ktoś włącza/wyłącza światło z aplikacji to w tym momencie
na wszystkich pozostałych smartfonach rownież wyskoczy taka informacja + zmieni się stan ikony. W tym przypadku stawiam na błędne zachowanie się układu pod wpływem zakłóceń.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
bicker

Ok.
Płytka z ESP jest oryginalna i wygląda tak .
http://pl.aliexpress.com/item/Free-Ship ... 982445a83c

zasilanie jest podpięte z gniazdka, przy gniazdku przetwornica i do ESP idzie tylko 5V ...

w takim razie zastanawiam się nad jakimś filtrem... ale tu o pomoc poproszę bo niestety wiedza moja jest za mała....
pzygmunt

Jeszcze dla uściślenia. Po załączeniu można było je wyłączyć z aplikacji czy ESP się zawiesiło ?
Mieliśmy takie problemy z gniazdkami WiFi. Zwiechy i głównie samoistne wyłączenia, ale dobranie kondensatorów filtrujących rozwiązało sprawę.

Jakie kondensatory zastosowałeś obecnie ?
Jakiś schemat ?
bicker

trudno powiedzieć, schematu dokładnego nie mam, można próbować dopatrzyć się na zdjęciu płytki.
a jako zasilacz robi ładowarka od telefonu z wyjściem USB

poza tym nie ma żadnych elementów.. nie licząc układu wykonawczego (MOC i triak)
bicker

Własnie wszedłem do domu i musiałem użyć dzwonka... za każdym razem jak ktoś zadzwoni to światło na górze się zapala
pzygmunt

Ewidentnie coś sieje z sieci elektrycznej
bicker

(:

w jaki sposób mogę się tego pozbyć,
ma ktoś jakiś pomysł ???
0xFF

Jest tam jakiś filtr RC na wyjściu triaka ?

Return to “Ogólna dyskusja”