Sterowanie roletami aluprof przez WIFI (SUPLA)
-
no niestety w tym konkretnym przypadku dostawca rolet i silników usilnie zachęca do zakupienia bramki TR7 i zrobienia smart home na systemie exalus home 

11xSRW-01, 1x Sonoff mini schodowy, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, 1xSonoff Dual, czujnik poczty w skrzynce DIY, 1x Loratap roletowy (test trwa), 1x MiniTiger (test trwa), 1 x zawór wody BQ05 DIY
-
Jeśli takich przypadków (klientów) masz więcej, to może warto zastanowić się nad dedykowanym sterownikiem? Jeśli nie potrafisz sam (a nie jest to specjalnie trudne), to zleć wykonanie w odpowiednim dziale. Na pewno znajdzie się ktoś chętny i wykona dla Ciebie takie urządzenie (z odpowiednim softem) za rozsądne pieniądze.flowerek wrote: Tue Jan 07, 2025 11:38 am Robert o tym samym pomyślałem...ale to przy developerce trudny temat... (w zasadzie oznacza zakup nowych silników i koszty...)
po prostu trafił mi się już kolejny przypadek (chyba 3 w roku) gdzie są zamontowane tego typu rolety a klient chce smarthome.
ale oczywiście wszystko ma być w 1 aplikacji... no i do niedawna brakowało mi w SUPLi tylko termostatów (teraz mamy hurra !!!) to teraz brakuje sterownika do tych dziwnych silników.
oczywiście producenci mają do tych silników swoje bramki i najczęściej do nich inne elementy smart ale opinie nie zachęcają zeby się za to brać
nawet ten przypadek EXALUS-a gdzie bramka jest ZAMEL-a nie zachęca, Apka w sklepie Play ma ocenę 2.3 i lawinę żali użytkowników.
Więc co zaproponować takiemu klientowi? pomyślałem, że świadomie mógłby wybrać system SUPLA z zastrzeżeniem ze nie może używać pilota do sterowania roletami...
taka jest moja intencja wywołania tego tematu.
Zachęcam do dodawania urządzeń Zigbee do bramki Z2S, zgłoszenia tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=16638
Nec Hercules contra plures!
Nec Hercules contra plures!
-
Według schematu https://www.portosrolety.pl/download/SS ... _09_16.pdf jest możliwość sterowania łącznikami w trybie bez podtrzymania (czyli trzymamy wciśnięty łącznik i roleta wykonuje ruch). Pytanie, czy developer wykonał takową instalację?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
-
tak jest instalacja i przyciski chwilowe (monostabilne oddzielne klawisze góra/dół). tyle, że wciśnięcie przycisku powoduje ruch rolety niezależnie czy go trzymasz czy puściszRobert Błaszczak wrote: Tue Jan 07, 2025 12:17 pm Według schematu https://www.portosrolety.pl/download/SS ... _09_16.pdf jest możliwość sterowania łącznikami w trybie bez podtrzymania (czyli trzymamy wciśnięty łącznik i roleta wykonuje ruch). Pytanie, czy developer wykonał takową instalację?

11xSRW-01, 1x Sonoff mini schodowy, 3xSonoff SV, 5xSonoff S26, 4xSonoff Basic, 1xGosund Sp-111, 1xSonoff Touch, 1xH801, 1xSonoff Dual, czujnik poczty w skrzynce DIY, 1x Loratap roletowy (test trwa), 1x MiniTiger (test trwa), 1 x zawór wody BQ05 DIY
-
Według załączonej przeze mnie instrukcji można to przeprogramować. Sprawdź.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
Robert przepraszam ale czytam to już 3 raz i nie widzę.Robert Błaszczak wrote: Thu Jan 09, 2025 4:04 pm Według załączonej przeze mnie instrukcji można to przeprogramować. Sprawdź.
Owszem teraz nie trzeba trzymać wciśniętego przycisku cały czas...wystarczy go kliknąć i roleta wykonują ruch ale aż do końca czyli do krańcówki.
A chodzi przecież właśnie o.to żeby trzeba go trzymać tak długo ile ma trwać ruch..żeby po puszczeniu roleta stawała.
Wyczytałeś z tej instrukcji jak.to zrobić ? To.wkkaz.mi gdzie bo chyba mam zaćmienie jakieś;)
-
Nie mam pewności czy to jest to ale sprawdź działanie przycisków w opcji bez podtrzymania i z podtrzymaniem. Punkt 2 instrukcji. Ale tak jak pisałem - nie wiem, czy to jest właśnie to czego szukasz.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak
-
no niestety - gadałem jeszcze ze wsparciem exalusa - nie ma takie opcji. działa impulsowo.Robert Błaszczak wrote: Thu Jan 09, 2025 6:56 pm Nie mam pewności czy to jest to ale sprawdź działanie przycisków w opcji bez podtrzymania i z podtrzymaniem. Punkt 2 instrukcji. Ale tak jak pisałem - nie wiem, czy to jest właśnie to czego szukasz.
jedyne rozwiązanie na gotowych elementach to bramka TR7.
albo samodzielne oprogramowanie jakiegoś modułu - tutaj nie mam takich umiejętności

szkoda ze nie przewidujecie tego dla SRW-01. byłby uniwersalny. kiedyś nie obsługiwał żaluzji a teraz już obsługuje - lepiej gorzej ale obsługuje. myślę ze z tymi silnikami byłoby podobnie...jeśłi by komuś pasowało to by używał...
-
Nie byłby uniwersalny. Tymi silnikami można sterować radiowo, niezależnie od SRW i SRW nie będzie wtedy pracował poprawnie.flowerek wrote: Fri Jan 10, 2025 10:25 am szkoda ze nie przewidujecie tego dla SRW-01. byłby uniwersalny. kiedyś nie obsługiwał żaluzji a teraz już obsługuje - lepiej gorzej ale obsługuje. myślę ze z tymi silnikami byłoby podobnie...jeśłi by komuś pasowało to by używał...
SRW to sterownik do napędów rolet. Sterowników nie podłącza się do innych sterowników, tylko podłącza się do napędów rolet.
Twój napęd ma wbudowany sterownik. Także podłączanie tam drugiego sterownika to proteza, a nie "uniwersalne zastosowanie".
-
W 100% zgadzam się ze zdaniem Krzyśka. Pisanie, że użytkownik nie będzie używał pilota, to tylko proszenie się o kłopoty. Nie znam cen i nie wiem jaki to by był koszt, ale jeśli chciałbym mieć Suplę, zmieniłbym napędy na tradycyjne z mechanicznymi krańcówkami. A te obecne sprzedał na Allegro. Może to wyjść taniej od zakupu TR7.
Ps. Krzysiek, gratuluję 10 000
Ps. Krzysiek, gratuluję 10 000

Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Robert Błaszczak