Monitorowanie zuzycia gazu

Robert Błaszczak

Dzięki wielkie @konrad1 za link do ciekawej dyskusji. Niestety koszty separatora Ex zabijają sensowność montażu takiego monitoringu. Taniej założyć swój gazomierz za gazomierzem dostawcy :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
klew

shimano73 wrote: Wed Feb 09, 2022 5:59 pm A jesteś wstanie stwierdzić jaki to był licznik wody?
Licznik raczej bez różnicy. Ważna jest nakładka - jakiś Apator.

Z tego co czytam w polskich internetach, to woda z reguły nie ma szyfrowanych danych. Praktycznie każdy licznik ze zdalnym radiowym interfejsem będzie korzystał z mBusa (od meter-bus), a to są ogólnoświatowe i popularne standardy.

Kwestia tego czy dane są szyfrowane, czy nie, to nie jest kwestia nakładki na licznik, tylko jej konfiguracji. Każda pozwala na szyfrowanie danych, tylko z praktycznego punktu widzenia łatwiej jest nadawać w eter dane bez szyfrowania. Stąd wodociągi idą na łatwiznę ;)
harc2000

Cześć,
Po lekturze tego wątku skłaniam się do pomiaru gazu na podstawie dodatkowego podlicznika, zamontowanego tuż przed kotłem gazowym. Czy możecie polecić jakiś tani podlicznik, który można później za pomocą LIW-01 łatwo zintegrować z Suplą?
konrad1

a ja dopytam, czym to się będzie różnic czy "przy kurku" czy "w kotłowni"? i tu i tu jest "palność".
Pietras81

Panowie mam takie pytanko czy LIW-01 ma jakieś podtrzymanie w przypadku zaniku prądu. Właśnie jestem na etapie montażu licznika impulsów do gazomierza i tak się zastanawiam czy warto wydać 150 pln zamiast zwykłego wemosa mini. Z góry dziękuje za odpowiedz.
https://pietras-81.aqi.eco/
MadOnion78

Pietras81 wrote: Wed Aug 03, 2022 9:56 am Panowie mam takie pytanko czy LIW-01 ma jakieś podtrzymanie w przypadku zaniku prądu. Właśnie jestem na etapie montażu licznika impulsów do gazomierza i tak się zastanawiam czy warto wydać 150 pln zamiast zwykłego wemosa mini. Z góry dziękuje za odpowiedz.
Looknij
viewtopic.php?p=65048#p65048
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 ;)
Robert Błaszczak

• LIW-01 ma specjalny układ licznika impulsów (zliczanie nie jest realizowane przez ESP), co czyni go zdecydowanie dokładniejszym i pewniejszym licznikiem zliczającym.
  • Pamiętaj o zamontowaniu separatora iskrobezpiecznego - montaż przez osobę z uprawnieniami G1.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Pietras81

Robert Błaszczak wrote: Wed Aug 03, 2022 10:51 am
  • LIW-01 ma specjalny układ licznika impulsów (zliczanie nie jest realizowane przez ESP), co czyni go zdecydowanie dokładniejszym i pewniejszym licznikiem zliczającym.
  • Pamiętaj o zamontowaniu separatora iskrobezpiecznego - montaż przez osobę z uprawnieniami G1.
Dziękuje za informacje. Generalnie mój plan jest taki żeby zasilić LIWa z napędu bramy FAC 741 - tam mam 24V i jakieś 7 metrów do skrzynki. Generalnie wysłałem do gazowni zapytanie czy mogę założyć licznik impulsów do ich licznika plus kartę katalogową do LIW 01 i dostałem puki co ustną odpowiedz że jak będę miał Nadajnik impulsów NI-3 to mam się odezwać to podjadą i założą do licznika a resztę mogę zrobić sobie później. Nic o separatorze iskrobezpiecznym nie mówili. Kurde niby dałeś mi do myślenia a z drugiej strony 2 metry dalej stoi skrzynka z prądem która też może zaiskrzyć.
Pietras81

Panowie mam pytanko czy długość przewodu między liw 01 a nadajnikiem impulsowym w moim przypadku ni-3 (juz zamontowany i oblombowany przez gazownie) ma znaczenie. Chodzi mi dokładnie czy około 15 może 20 metrów stanowi problem czy nie ma to żadnego znaczenia. Mam dwie opcje albo liw-a dać gdzieś na plocie w odległości 2 - 3 metry lub jak będzie problem z zasięgiem to niestety w garażu a to właśnie jest już około 15 metrów przewodu. Może ktoś podpowie jakiś dobry pomysł jak rozwiązać problem.
pzygmunt

W tym temacie Zamel musiałby się wypowiedzieć.

Return to “ZAMEL LIW-01”