Nie działa automatyczne wykonywanie scen w oparciu o zmianę stanu kanałów

User avatar
fracz
Posts: 2260
Joined: Fri Oct 28, 2016 10:56 pm
Location: Kraków

Post

Tak, mnie się przyda - co nie działało w instrukcji ode mnie :o

Ale to na spokojnie, jeśli masz chwilę to opisz.
woloch
Posts: 7
Joined: Sat May 16, 2020 8:53 pm

Post

Podepnę się pod temat bo mam też problem z jedna sceną, warunki są spełnione jest info w logach, że scena została wykonana ale nie uruchamia mi włącznika światła. Korzystam z cloud.supla.org i supla.fracz.com
slavo_s2k
Posts: 226
Joined: Sat Mar 10, 2018 7:32 pm

Post

Dalej nie udało mi się ogarnąć tematu,
próbowałem wg tego opisu: https://github.com/fracz/supla-scripts/ ... d-instance
ustawiając:

Code: Select all

"cloudUrl": "https://mojadomena.pl",
"scriptsUrl": "https://mojadomena.pl:444",
 
Suplę mam na zewnątrz przekierowaną na domyślinym 443, ale Scripts na 444 zew (wew też jest na 443), strony logowanie otwierają się porawnie, jest kłódka (ma wgrany certyfikat), przy próbie logowania Scripts do Cloud, po wpisaniu loginu , hasła i domeny dla Cloud-a wywala mi komunikat: The redirect URI provided does not match registered URI(s).
User avatar
lesny8
Posts: 2841
Joined: Mon Dec 11, 2017 9:43 pm

Post

slavo_s2k wrote: Sun Nov 13, 2022 2:44 pm Dalej nie udało mi się ogarnąć tematu,
próbowałem wg tego opisu: https://github.com/fracz/supla-scripts/ ... d-instance
ustawiając:

Code: Select all

"cloudUrl": "https://mojadomena.pl",
"scriptsUrl": "https://mojadomena.pl:444",
 
Suplę mam na zewnątrz przekierowaną na domyślinym 443, ale Scripts na 444 zew (wew też jest na 443), strony logowanie otwierają się porawnie, jest kłódka (ma wgrany certyfikat), przy próbie logowania Scripts do Cloud, po wpisaniu loginu , hasła i domeny dla Cloud-a wywala mi komunikat: The redirect URI provided does not match registered URI(s).

A czy w @env próbowałeś do parametru DOMAIN_NAME dodać port?

Code: Select all

DOMAIN_NAME=mojadomena.pl:444
Czekam na kolejne Supla Offline Party 👍
slavo_s2k
Posts: 226
Joined: Sat Mar 10, 2018 7:32 pm

Post

Przeszło krok dalej, teraz dochodzę do przyznania uprawnień i po zatwierdzeniu mam błąd:

"We could not authenticate you
For some reason, the SUPLA Cloud server did not issue an authentication token or it was invalid.

You may find this rather ugly response message helpful."
Lukil
Posts: 79
Joined: Sat Feb 06, 2021 1:35 pm

Post

fracz wrote: Thu Nov 03, 2022 10:04 pm Tak, mnie się przyda - co nie działało w instrukcji ode mnie :o

Ale to na spokojnie, jeśli masz chwilę to opisz.
Opis Twój oczywiście działa doskonale.
Mówimy o viewtopic.php?p=118796#p118796

Jednak mi udało się to zrobić inaczej

SUPLA-DOCKER

-----------------------------------------------------------
.env
CLOUD_DOMAIN=192.168.1.120:444
#PORT_HTTP=80
PORT_HTTPS=444
-----------------------------------------------------------
docker-compose.standalone.yml
# - "${PORT_HTTP}:80"
- "${PORT_HTTPS}:443"
------------------------------------------------------------
docker-compose.arm32v7.yml
image: hypriot/rpi-mysql:arm-5.5
----------------------------------------------------

SUPLA-SCRIPT
---------------------------------------------------
@.env

PORT_HTTP=80
#PORT_HTTPS=443
--------------------------------------------------------
docker-compose.standalone.yml

- "${PORT_HTTP}:80"
# - "${PORT_HTTPS}:443"
----------------------------------------------------------
docker-compose.arm32v7.yml
services:
suplascripts-db:
image: hypriot/rpi-mysql:arm-5.5
------------------------------------------------------
config.jason

"oauth": {
"cloudUrl": "https://192.168.1.120:444",
"scriptsUrl": "http://192.168.1.120",
"clientId": "xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx",
"secret": "xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx"
}
Mam przekierowany tylko port 2016 to wystarcza by działała aplikacja supla na android.
2015 zablokowany no i 80 oraz 444. Po co ma mi ktoś zakładać konta w mojej instalacji ;-)
Nic więcej nie trzeba było robić. Tyle starczy by poprawnie działało automatyczne wykonywanie scen
slavo_s2k
Posts: 226
Joined: Sat Mar 10, 2018 7:32 pm

Post

Cały czas walczę z wykonywaniem scen w oparciu o zmianę stanu :(

Zauważyłem jeden problem, który może mieć wpływ, przy logowaniu do scripts mam na początku opcję logowanie "z Supla":
supla.jpg
niestety jak wybiorę tę opcję to mam błąd:
scripts.jpg
mogę się logować tylko przez "Inne metody logowania" wybierając "Zaloguj się loginem i hasłem do SUPLA Scripts" , być może tu leży problem z przesyłaniem webhook-ów? Tylko nie wiem gdzie szukać rozwiązania problemu.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
bob_
Posts: 43
Joined: Mon Sep 28, 2020 5:49 am

Post

Cześć,

czy dla własnego serwera istnieje już jakieś pewne i powtarzalne rozwiązanie? Bardzo mi zależy na wyłączaniu pompy od stanu czujnika poziomu wody :-(

Na razie radzę sobie wyzwalaczem akcji, ale nie ma 100% skuteczności no i niejako marnuję dodatkowy moduł ESP tylko po to, żeby "wpiąć" kable czujnika pod przycisk przekaźnika

Pozdrawiam
slavo_s2k
Posts: 226
Joined: Sat Mar 10, 2018 7:32 pm

Post

Ja go nie znam, dalej mi nie działa, muszę jeszcze raz podejść do tematu i wszystko od nowa postawić, może się uda :(
bob_
Posts: 43
Joined: Mon Sep 28, 2020 5:49 am

Post

Daj znać jeśli Ci się uda, będę wdzięczny
Pozdrawiam

Return to “SUPLA Scripts”