⚙ [TO DO] Co chcielibyście jeszcze dodać do GUI-Generic? ☕

local

Byłaby możliwość dodać bramkę bluetooth do obsługi zamka Gerda Tedee ?
https://github.com/tedee-com/tedee-lock-ble-api-doc
4xShelly 1, Shelly 1L, 2xShelly 2.5, Sonoff T3, 2xSonoff Basic R2, 4xNeo 16A
nonflammable

Jakie są szanse na obsługę czujnika RGB TCS34725 ?
Z zamiarem wykorzystania w takim rozwiązaniu :D
https://www.thingiverse.com/thing:6974150
Image
rafalekkalwak@wp.pl

nonflammable wrote: Thu Mar 13, 2025 6:21 pm Jakie są szanse na obsługę czujnika RGB TCS34725 ?
Z zamiarem wykorzystania w takim rozwiązaniu :D
https://www.thingiverse.com/thing:6974150
Image
Tej biblioteki używasz: https://github.com/adafruit/Adafruit_TCS34725 ?

Ale pytanie, jak przeliczasz RGB na %? Czego byś oczekiwał w GG? bo prawdę mówiąc to nie potrzeba do tego GG tylko SuplaDevice I KPOP

Zainteresowałeś mnie, żeby coś takiego zmontować :D
nonflammable

rafalekkalwak@wp.pl wrote: Thu Mar 13, 2025 6:49 pm
Tej biblioteki używasz: https://github.com/adafruit/Adafruit_TCS34725 ?

Ale pytanie, jak przeliczasz RGB na %? Czego byś oczekiwał w GG? bo prawdę mówiąc to nie potrzeba do tego GG tylko SuplaDevice I KPOP
Nie używam biblioteki bo nie ja jestem autorem projektu :roll: ... a, że softu do tej pory nie wrzucił to pomyślałem, że może nietrudno będzie dodać funkcjonalność do lubianego przez nas GG (supla device i inne zewnętrzne rozwiązania, które nie łączą się bezpośrednio z Suplą nie każdemu mogą odpowiadać)
rafalekkalwak@wp.pl wrote: Thu Mar 13, 2025 6:49 pm Zainteresowałeś mnie, żeby coś takiego zmontować :D
Byłem pierwszy ... Ty drugi ... a myślę, że na tym się nie skończy jeżeli GG zacznie obsługiwać ;)
rafalekkalwak@wp.pl

nonflammable wrote: Thu Mar 13, 2025 8:42 pm
Nie używam biblioteki bo nie ja jestem autorem projektu :roll: ... a, że softu do tej pory nie wrzucił to pomyślałem, że może nietrudno będzie dodać funkcjonalność do lubianego przez nas GG (supla device i inne zewnętrzne rozwiązania, które nie łączą się bezpośrednio z Suplą nie każdemu mogą odpowiadać)
Tylko w jaki sposób ? Bo dodać do GG to ja umiem ,ale czujnik kolorów normalnie zwraca chyba 3 wartości , więc ten procent to już jakieś własne przeliczenia , a wtedy to się niezbyt nb nadaje do GG
nonflammable

rafalekkalwak@wp.pl wrote: Fri Mar 14, 2025 4:56 am Tylko w jaki sposób ? Bo dodać do GG to ja umiem ,ale czujnik kolorów normalnie zwraca chyba 3 wartości , więc ten procent to już jakieś własne przeliczenia , a wtedy to się niezbyt nb nadaje do GG
Wydaje mi się, że RGB można przekształcić do skali szarości "w locie". Pozostaje kalibracja pomiędzy czystym/brudnym filtrem i wyliczenie wartości "procentowej" - czyli tego co nas interesuje.
Najwyżej poczekamy na kod który (może) umieści autor projektu i zepniemy to z suplą w inny sposób.
klew

nonflammable wrote: Fri Mar 14, 2025 8:26 am
rafalekkalwak@wp.pl wrote: Fri Mar 14, 2025 4:56 am Tylko w jaki sposób ? Bo dodać do GG to ja umiem ,ale czujnik kolorów normalnie zwraca chyba 3 wartości , więc ten procent to już jakieś własne przeliczenia , a wtedy to się niezbyt nb nadaje do GG
Wydaje mi się, że RGB można przekształcić do skali szarości "w locie". Pozostaje kalibracja pomiędzy czystym/brudnym filtrem i wyliczenie wartości "procentowej" - czyli tego co nas interesuje.
Najwyżej poczekamy na kod który (może) umieści autor projektu i zepniemy to z suplą w inny sposób.
Tu nie ma na co czekać ;P

Jest biblioteka do obsługi tego czujnika, są przykłady. Także jeśli ktoś ma ten czujnik, to trzeba tylko sprawdzić czy biblioteka działa i tyle.
Dodatkowy kod od autora projektu tutaj nic więcej nie wniesie.
YoMan

nonflammable wrote: Thu Mar 13, 2025 8:42 pm (...) (supla device i inne zewnętrzne rozwiązania, które nie łączą się bezpośrednio z Suplą nie każdemu mogą odpowiadać)
tak dla wyjaśnienia SUPLA DEVICE jest podstawą 99,99% softów niekomercyjnych. GG również siedzi na SD + dodatkowe kompilacje.
Dodatkowo biblioteka Supla Device łączy się BEZPOŚREDNIO z Suplą (dokładnie "z serwerami supli")
YoMan

YoMan wrote: Fri Mar 14, 2025 11:04 am tak dla wyjaśnienia SUPLA DEVICE jest podstawą 99,99% softów niekomercyjnych. GG również siedzi na SD + dodatkowe kompilacje.
Dodatkowo biblioteka Supla Device łączy się BEZPOŚREDNIO z Suplą (dokładnie "z serwerami supli")
sorki za skrót myślowy ... miałem przed oczami SD odpalone na malince jako pośrednik pomiędzy urządzeniami niewspierającymi supli

Return to “GUI Generic”