czujnik ruchu + slw

vulture30

Cześć,
czy dobrze rozumiem, że za pomocą SLW-02 i cloud mogę sterować oświetleniem w następujący sposób? :

1.
- po zmroku zaświeć LEDy z natężeniem 20%
- po wykryciu ruchu (czujnik fizyczny) zwiększy do 100% i wróc do 20% po minucie
- Po otwarciu bramy (sygnał z SBW poprzez cloud) włącz na 100% i zgaś po zamknięciu.

2. Czy szybkość rozjaśniania i przyciemniania jest regulowana?
3. Czy mogę każdym kanałem sterować niezależnie aby zrobić efekt fali?
4. Czy bez internetu SLW będzie reagował na czujnik ruchu dający sygnał na fizyczne wejście?
klew

vulture30 wrote: Wed Oct 25, 2023 7:03 am Cześć,
czy dobrze rozumiem, że za pomocą SLW-02 i cloud mogę sterować oświetleniem w następujący sposób? :

1.
- po wykryciu ruchu (czujnik fizyczny) zwiększy do 100% i wróc do 20% po minucie
- Po otwarciu bramy (sygnał z SBW poprzez cloud) włącz na 100% i zgaś po zamknięciu.
Myślę, że to można mniej więcej ustawić używając harmonogramów w Cloud, Wyzwalaczy akcji i Scen.
1. W harmonogramie ustawiasz: po zachodzie słońca, włącz ledy na 20%
2. Drugi harmonogram: po wschodzie słońca wyłącz ledy
3. Następnie czujnik ruchu konfigurujesz na urządzeniu jako "motion sensor" i ustawiasz w Cloud następujące Wyzwalacze Akcji:
- dla "załączenie" -> odpal scenę: włącz led na 100%, poczekaj 1 min, ustaw led na 20%.
- dla "wyłączenie" -> ustaw "brak akcji"

Minus jest taki, że po wykryciu ruchu, w dzień to zaświeci na 100%, a potem ściemni na 20%.
Można próbować wyłączać jakimś cyklicznym harmonogramem działającym tylko w dzień.

Lepsza byłaby tutaj możliwość ustawiania jasności bez włączania światłą. Wtedy Wyzwalacz akcji by tylko zmieniał jasność, bez włączania światła. Wtedy w nocy by to świeciło zgodnie z ustawieniami, a w dzień nie. Ale takiej możliwości jeszcze nie ma. Jest w planach do wprowadzenia i pewnie pierwsze urządzenie, które to otrzyma to będzie mSLW, ale na razie serwer i Cloud tego nie wspiera i nie potrafie powiedzieć, czy to będzie za miesiąc, czy za 2 lata ;P
vulture30 wrote: Wed Oct 25, 2023 7:03 am 2. Czy szybkość rozjaśniania i przyciemniania jest regulowana?
4. Czy bez internetu SLW będzie reagował na czujnik ruchu dający sygnał na fizyczne wejście?
2. nie
3. SLW-02 ma 3 niezależne kanały dimmera. Każdym możesz sterować niezależnie. Ale nie wiem czy efekt fali zrobisz. Może sceną z określonym na sztywno opóźnieniem między zapaleniem kolejnych kanałów?
4. Ogólnie lokalne wejścia działają bez internetu, ale nie w przypadku opisanym powyżej, gdzie używamy Wyzwalaczy akcji do zmiany zachowania tego wejścia. Domyślnie wejście w trybie "motion sensor" zapala światło, gdy pojawia się sygnał z czujki i gasi, gdy sygnał z czujki znika.
Widzimy się na Supla Offline Party - 19.10.2024
https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=15820
YoMan

vulture30 wrote: Wed Oct 25, 2023 7:03 am Cześć,

1.

2. Czy szybkość rozjaśniania i przyciemniania jest regulowana?
Jeżeli dopuszczasz opcję pobawienia się w DIY to zerknij na ten soft by @elmaya viewtopic.php?f=9&t=8770.
Co prawda może być ciężko z wszystkimi opcjami ale z czujką ruchu lepiej to działa niż standardowe SLW. Możesz olać fotorezystor i przełączać dzień/noc na podstawie harmonogramu wschód/zachód słońca (ale wtedy potrzebny internet). Opisane jest, że dotyczy ściemniania żarówek 230v ale po prostu zamiast modułu YYAC-3S AC stosujesz moduł z mosfetem (np. taki jak poniżej) i hula - sprawdzone osobiście - mam 4 takie działające rozwiązania. Niestety nie ma na forum kodu więc szybkości rozjaśniania nie zmienisz
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
YoMan

Dzięki za szybkie wsparcie.
Kiedyś do takich rzeczy stosowałem sterowniki Bagram https://bagram.pl/sklep/index.php i działa to dobrze tylko żeby nie ma podłączenia do internetu.
To o co pytałem to ma być oświetlenie wjazdu, a że brama wjazdowa i garazowa działają na supli to mógłbym to tym razem zrobić na supli i by sie obyło bez pośrednich modułów.
vulture30

PS
Czy w SLW zmiana natężenia z 20% do 100% jest skokowa czy jest to płynne i trwa jakiś określony czas (1-2sekundy? )
klew

vulture30 wrote: Wed Oct 25, 2023 11:24 am PS
Czy w SLW zmiana natężenia z 20% do 100% jest skokowa czy jest to płynne i trwa jakiś określony czas (1-2sekundy? )
Płynna. Nie pamiętam ile trwa czasu, ale raczej coś w okolicy 1 s.
Widzimy się na Supla Offline Party - 19.10.2024
https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=15820

Return to “ZAMEL SLW-02”