Problem z działaniem (zliczaniem impulsów) przez LIW-01

Mirosław F.

Starsza wersja LIWa miała z tym problem. Jesteś w stanie przesłać urządzenie do mnie? Wymienię Ci go.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
Przemekd

Tzn. z czym miała problem? Ja zasadniczo chciałbym wykorzystać ten licznik F&F WZE-3, który już posiadam zamontowany w rozdzielnicy, ale nie mam pewności, czy wyjście impulsowe w nim działa poprawnie (pompa ciepła nie zlicza impulsów), więc ten LEM-30 bym montował w ostateczności, czy jest możliwe żeby LIW-01 działał jednocześnie z obydwoma licznikami?
Mirosław F.

Jeden LIW jeden licznik. Nie innej opcji. Gdyby nie działało z F&F to daj znać.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Przemekd

Mirosław F. wrote: Fri Jan 13, 2023 2:44 pm Jeden LIW jeden licznik. Nie innej opcji.
Dlaczego takiej informacji nie ma na stronie produktu https://supla.zamel.com/product/licznik ... fi-liw-01/?
Jak ktoś przed zakupem może wybrać wersję która będzie działała z jego licznikiem?
Z jakim licznikiem domyślnie współpracuje ten sprzęt?
To kuriozalna sytuacja, że żeby skorzystać z produktu trzeba znaleźć informację w internecie, że ten produkt zasadniczo nie działa i że trzeba go wymieniać jakąś nieoficjalną ścieżką :/
pzygmunt

Tak to jest kuriozalna sytuacja ale wynika ona z tego, że wyjścia impulsowe nie są objęte jakimś standardem. Nawet w przypadku gdy producent opisuje wyjście jako "wyjście typu otwarty kolektor" to nie zawsze działa tak jak tego oczekujemy. Inna kwestia to taka, że rzeczywiście przy LIE-ie powinien istnieć jakiś katalog przetestowanych urządzeń z którymi LIW na 100% działa.
Przemekd

pzygmunt wrote: Fri Jan 13, 2023 3:05 pm Tak to jest kuriozalna sytuacja ale wynika ona z tego, że wyjścia impulsowe nie są objęte jakimś standardem.
Nie mogę się z tym zgodzić, wynika ona wprost z podejścia producenta do klienta. Na stronie produktu powinno być napisane dokładnie to co sam napisałeś o braku standaryzacji, towarzyszyć temu powinno wypracowany sposób sprzedaży klientom tego, co potrzebują.
pzygmunt wrote: Fri Jan 13, 2023 3:05 pmInna kwestia to taka, że rzeczywiście przy LIE-ie powinien istnieć jakiś katalog przetestowanych urządzeń z którymi LIW na 100% działa.
Z tego co napisał Mirosław ("jeden LIW-01 - jeden licznik") wynika to, że taka lista nie ma sensu, bo i tak każdy egzemplarz będzie działał z jednym licznikiem.
Wisienką na torcie jest fakt, że LIW-01 wyciągnięty z pudełka nie zlicza impulsów z licznika tego samego producenta. To raczej nie jest wina braku standardu.
klew

Przemekd wrote: Fri Jan 13, 2023 3:22 pm
pzygmunt wrote: Fri Jan 13, 2023 3:05 pm Tak to jest kuriozalna sytuacja ale wynika ona z tego, że wyjścia impulsowe nie są objęte jakimś standardem.
Nie mogę się z tym zgodzić, wynika ona wprost z podejścia producenta do klienta. Na stronie produktu powinno być napisane dokładnie to co sam napisałeś o braku standaryzacji, towarzyszyć temu powinno wypracowany sposób sprzedaży klientom tego, co potrzebują.
pzygmunt wrote: Fri Jan 13, 2023 3:05 pmInna kwestia to taka, że rzeczywiście przy LIE-ie powinien istnieć jakiś katalog przetestowanych urządzeń z którymi LIW na 100% działa.
Z tego co napisał Mirosław ("jeden LIW-01 - jeden licznik") wynika to, że taka lista nie ma sensu, bo i tak każdy egzemplarz będzie działał z jednym licznikiem.
Wisienką na torcie jest fakt, że LIW-01 wyciągnięty z pudełka nie zlicza impulsów z licznika tego samego producenta. To raczej nie jest wina braku standardu.
Źle zrozumiałeś Mirka. Jeden Liw jeden licznik oznacza, że nie możesz jednocześnie dwóch liczników podłączyć do jednego Liw
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?
Przemekd

Ok, czy jest zatem możliwe żeby LIW-01 współpracował zarówno z WZE-3 jak i LEM-30, oczywiście z jednym podłączonym na raz?
Mirosław F.

Przemekd wrote: Fri Jan 13, 2023 5:14 pm Ok, czy jest zatem możliwe żeby LIW-01 współpracował zarówno z WZE-3 jak i LEM-30, oczywiście z jednym podłączonym na raz?
Nie ma takiej możliwości.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
klew

Mirosław F. wrote: Fri Jan 13, 2023 5:29 pm
Przemekd wrote: Fri Jan 13, 2023 5:14 pm Ok, czy jest zatem możliwe żeby LIW-01 współpracował zarówno z WZE-3 jak i LEM-30, oczywiście z jednym podłączonym na raz?
Nie ma takiej możliwości.
Wg mnie pytanie brzmi, czy Liw można podłączyć do wze-3? Drugie osobne pytanie, czy można Liw podłączyć do LEM-30?

Chyba że to ja źle rozumiem, to przepraszam za zamieszanie
Kiedy będzie Supla Offline Party / SOP#2025 ?

Return to “ZAMEL LIW-01”