Problem z działaniem (zliczaniem impulsów) przez LIW-01

User avatar
Mirosław F.
Posts: 1851
Joined: Tue Aug 22, 2017 8:09 pm
Location: Pszczyna - ZAMEL

Post

klew wrote: Fri Jan 13, 2023 5:37 pm
Mirosław F. wrote: Fri Jan 13, 2023 5:29 pm
Przemekd wrote: Fri Jan 13, 2023 5:14 pm Ok, czy jest zatem możliwe żeby LIW-01 współpracował zarówno z WZE-3 jak i LEM-30, oczywiście z jednym podłączonym na raz?
Nie ma takiej możliwości.
Wg mnie pytanie brzmi, czy Liw można podłączyć do wze-3? Drugie osobne pytanie, czy można Liw podłączyć do LEM-30?

Chyba że to ja źle rozumiem, to przepraszam za zamieszanie
A no tak. Pewnie to miał na myśli. Jak już wspominałem wcześniej. Od niedawna hardware Liwa został poprawiony by mógł współpracować z większą liczbą urządzeń (nakładek) jakie są na rynku. LIW-01 powinien współpracować z dwoma tymi urządzeniami. Jeżeli trafiła Ci się starsza wersja LIWa to zaproponowałem wymianę na taką, która zadziała prawidłowo. Nie jestem nieoficjalną drogą reklamacji, czy też wymiany, tylko jestem wsparciem technicznym, które obiecuje pomóc jeżeli cokolwiek u Ciebie nie będzie prawidłowo działało.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
Przemekd
Posts: 7
Joined: Fri Jan 13, 2023 9:32 am

Post

Spróbuję bardziej obrazowo, bo chyba mam problemy z wysławianiem się.
Załóżmy, że mam dwie rozdzielnice, w jednej jest WZE-3, w drugiej LEM-30. Załóżmy też, że mam jeden LIW-01.
Jednego dnia mam fantazję zliczać z WZE-3, a drugiego z LEM-30. Będę każdego dnia przekładał ten LIW-01 z jednej rozdzielnicy do drugiej.
Czy da się tak skonfigurować LIW-01 żebym mógł robić to co opisałem?
User avatar
klew
Posts: 8769
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

Przemekd wrote: Fri Jan 13, 2023 11:12 pm Spróbuję bardziej obrazowo, bo chyba mam problemy z wysławianiem się.
Załóżmy, że mam dwie rozdzielnice, w jednej jest WZE-3, w drugiej LEM-30. Załóżmy też, że mam jeden LIW-01.
Jednego dnia mam fantazję zliczać z WZE-3, a drugiego z LEM-30. Będę każdego dnia przekładał ten LIW-01 z jednej rozdzielnicy do drugiej.
Czy da się tak skonfigurować LIW-01 żebym mógł robić to co opisałem?
Tak. Ten sam LIW możesz podłączyć albo do WZE, albo do LEM i powinien zliczać impulsy z każdego z tych liczników.
Natomiast nie można podłączyć jednego LIW jednocześnie do dwóch liczników.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
Przemekd
Posts: 7
Joined: Fri Jan 13, 2023 9:32 am

Post

To czym konkretnie się różni LIW-01 współpracujący np. z WZE-3 od tego nie współpracującego?
KarolJ
Posts: 7
Joined: Sat Jan 14, 2023 7:25 pm

Post

Witam

Mam problem LIW-01 jest podłączony do LEM-30. Jest zarejestrowany w aplikacji, w Cloud ale niestety nie zlicza impulsów.
Na liczniku LEM-30 cały czas ilość KWh jest liczona wartość się zwiększa a w LIW-01 nic.

O co chodzi???

POMOCY
User avatar
Mirosław F.
Posts: 1851
Joined: Tue Aug 22, 2017 8:09 pm
Location: Pszczyna - ZAMEL

Post

W poniedziałek sprawdzę na 100% jak to jest z tym LEM-30 jest. Napewno problem rozwiążemy.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
Njorvin
Posts: 2
Joined: Sun Sep 17, 2023 6:53 am

Post

Zastanawiam się nad kupnem LIW-01, tylko ostatecznie nie wiem, czy będzie działał z moim licznikiem F&F WZE-1. Czy ktoś mógłby potwierdzić?
Miros70
Posts: 6
Joined: Fri Nov 17, 2023 8:47 am

Post

Witam podłączyłem LIW 01 pod licznik VCX S238-A tak jak opisane w instrukcji niestety nie zlicza do próby podłączyłem pod licznik jednofazowy Adelid tak samo i śmiga bez problemu .A liczników mam 4 szt i chciałbym we wszystkich założyć LIW czy można to jakoś obejść ?oczywiście LIW 01 do każdego osobny będzie ;) Mam też licznik Adelid LLCD 3 F-4M i też nie działa z wyjściem impulsowym LIV chociaż w środku transoptor(EL 816) jest zamontowany i podłączony .Może dać przez jakiś opornik LiV bo niby ten transoptor jest na 6 V ?
User avatar
Mirosław F.
Posts: 1851
Joined: Tue Aug 22, 2017 8:09 pm
Location: Pszczyna - ZAMEL

Post

Miros70 wrote: Fri Nov 17, 2023 8:54 am Witam podłączyłem LIW 01 pod licznik VCX S238-A tak jak opisane w instrukcji niestety nie zlicza do próby podłączyłem pod licznik jednofazowy Adelid tak samo i śmiga bez problemu .A liczników mam 4 szt i chciałbym we wszystkich założyć LIW czy można to jakoś obejść ?oczywiście LIW 01 do każdego osobny będzie ;) Mam też licznik Adelid LLCD 3 F-4M i też nie działa z wyjściem impulsowym LIV chociaż w środku transoptor(EL 816) jest zamontowany i podłączony .Może dać przez jakiś opornik LiV bo niby ten transoptor jest na 6 V ?
Spróbuj podpiąć rezystor 1k - 2k/0,125W pomiędzy com a + LIWa. Jeżeli to nie zadziała to trzeba zastosować przejściówkę.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
Miros70
Posts: 6
Joined: Fri Nov 17, 2023 8:47 am

Post

Ok jutro spróbuję dziś zmiana popołudniowa ;)

Return to “ZAMEL LIW-01”