Jak przełączyć moduł w tryb konfiguracji

User avatar
klew
Posts: 8647
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

magx2 wrote: Mon Apr 29, 2024 11:11 am Wiesz może kiedy to zostało fixnięte?

Edit: znalazłem ten wątek: viewtopic.php?t=5753

Jeżeli to faktycznie ten problem to prawdopodobnie mój row ma wersję z bugiem (sprzed 2019)
Dawno temu była poprawka ;)
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
magx2
Posts: 361
Joined: Wed May 17, 2017 1:27 pm

Post

Niestety nie zadziałało. Wyłączyłem router, odłączyłem ROWa na 5 sekund od prądu i spróbowałem zresetować go jak wcześniej.
Java 4 Life :twisted:

API Java
GUI
Server Mock

User avatar
klew
Posts: 8647
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

klew wrote: Mon Apr 29, 2024 11:02 am Objaw wygląda na tzw. "problem z routerem Tenda". On występował na starszych wersjach softu.
Spróbuj wyłączyć w domu/mieszkaniu wszystke routery i wtedy sprawdź. Jeśli nie pomoże, to spróbuj skonfigurować ROW w innym miejscu (tak, aby wyjść poza zasięg sieci Wi-Fi, do których obecnie ma dostęp).
Jak się uda, to zaznacz aktualizację softu i problem nie powinien więcej występować.
Zaznaczenie aktualizacji softu jest jednorazowe - tzn. urządzenie próbuje się zaktualizować i przestawia tą opcję na "nie". Także niekoniecznie masz tam najnowszy soft.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
magx2
Posts: 361
Joined: Wed May 17, 2017 1:27 pm

Post

Wyłączyłem wifii i spróbowałem ale to nic nie dało. Nie mam jak za bardzo wyjść z zasięgu każdego wifi, bo wszędzie gdzie jest prąd jest tam także i sieć wifi
Java 4 Life :twisted:

API Java
GUI
Server Mock

Patryk
Posts: 2711
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm
Location: Rybnik

Post

Spróbuj tak:
1.Wyłącz router/y
2.Utwórz hotspota na telefonie z identyczną nazwą sieci i hasłem jakie obecnie Masz w routerze.
3.Telefon umieść w pobliżu modułu (ROW-a).
4.Wyłącz na chwilę prąd.
5.Teraz dopiero spróbuj nacisnąć przycisk na 5 sek.
magx2
Posts: 361
Joined: Wed May 17, 2017 1:27 pm

Post

Poddaje się :/. Niestety powyższe sposoby nie zadziałały.

Tak z ciekawości dla tych co kodują suple:

ROW-02 i MEW-01 (tak z nim miałem ten sam problem) wysyłały SuplaRegisterDevice_E. Wersje softu: 2.7.24 (ROW) i 2.7.12 (MEW)
Java 4 Life :twisted:

API Java
GUI
Server Mock

User avatar
klew
Posts: 8647
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

magx2 wrote: Mon Apr 29, 2024 7:26 pm Poddaje się :/. Niestety powyższe sposoby nie zadziałały.
Bo jeśli to jest "problem z routerem Tenda", to jedyny sposób polega na tym, aby dodać urządzenie i je zaktualizować, gdy jest poza zasięgiem sieci z tego routera. To nie musi być Twój router, może sąsiad taki ma.
Weź tego ROW jutro do pracy, albo wpadnij do jakiegoś znajomego/rodziny. Tam go podłącz przez Wi-Fi na hotspot z telefonu, zrób aktualizację i będzie po sprawie.
magx2 wrote: Mon Apr 29, 2024 7:26 pm Tak z ciekawości dla tych co kodują suple:
ROW-02 i MEW-01 (tak z nim miałem ten sam problem) wysyłały SuplaRegisterDevice_E. Wersje softu: 2.7.24 (ROW) i 2.7.12 (MEW)
[/qoute]

Tzn? Co tutaj widzisz ciekawego?
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
magx2
Posts: 361
Joined: Wed May 17, 2017 1:27 pm

Post

klew wrote: Mon Apr 29, 2024 8:50 pm Tzn? Co tutaj widzisz ciekawego?
Ja zawsze lubię jak użytkownik zgłasza jak najwięcej danych podczas zgłaszania usterki (np wersja softu)
klew wrote: Mon Apr 29, 2024 8:50 pm To nie musi być Twój router, może sąsiad taki ma.
Shit to może być problem :/. O tym nie pomyślałem...
Java 4 Life :twisted:

API Java
GUI
Server Mock

piksiak
Posts: 120
Joined: Tue Dec 22, 2020 7:54 am
Location: Siedlce (Chęciny)

Post

W tendzie jest już opcja wyłączająca sieć 5GHz - Inteligentny asystent.
--- Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023 ---
User avatar
klew
Posts: 8647
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

piksiak wrote: Tue Apr 30, 2024 7:50 am W tendzie jest już opcja wyłączająca sieć 5GHz - Inteligentny asystent.
Tam problem nie jest z siecią 5 GHz, tylko z 2,4 GHz. W starszym SDK od Espressif był błąd powodujący crash gdy urządeznie jest w trybie AP (config mode) i w otoczeniu była dostępna sieć Wi-Fi o pewnych parametrach. Akurat w Tenda to była domyślna konifguracja i dlatego najczęściej właśnie te routery powodowały problemy.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:

Return to “FAQ / Jak to zrobić”