Czujnik jakości powietrza IKEA + Supla

shimano73

Nie da się . Jeśli wgrałeś GUI Generic Builder to nie moja zasługa .
Mój soft jest na moim github’ie i jest w kanale wilgotności . Różnica jest taka ze nie wyświetla się stopień Celsiusza i nie ma historii pomiarów
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
mmiikk

Czy dało by się to zrobić na akumulatorek? Jakieś deep sleep czujnika?
shimano73

Pewnie i by się dało ale deep-sleep wemos’a to jedno ale sam czujnik pracuje nonstop u nie mamy na to wpływu , tylko wentylatorek załącza się co jakiś czas. Ile czasu miałby pracować na tym akumulatorku i jak miałby być ładowany

marko150

Po wgraniu z github i konfiguracji działa wszystko super. Nawet korekty kanałów działają dobrze. Jest jedno ale. Po podpięciu do sieci i supla cloud, esp nadal sieje siecią wifi. Da się jakoś wyłączyć rozgłaszanie wifi przez moduł po podłączeniu do sieci?
shimano73

Prawdopodobnie nie przypisałeś gpio dla cinfig_ led i config_button.

zuchnet

Panowie wgrałem do wemosa soft dla czujnika powietrza IKEA za pomocą GG.
Proszę podpowiedzcie jak z tym zacząć chodzi mi o conifg ;)
2 x SBW-02,
2 x MEW-01
2 x ROW-01
4 x PNW-01
uchnast.michal

zuchnet wrote: Sun Jul 03, 2022 3:42 pm Panowie wgrałem do wemosa soft dla czujnika powietrza IKEA za pomocą GG.
Proszę podpowiedzcie jak z tym zacząć chodzi mi o conifg ;)
Jeśli wygenerowałeś prawidłowy bin to:
1. Ustawienia urządzenia
2. Ustawienie GPIO dla VINDRIKTNING Ikea np. Gpio4 d2
3. Połącz gpio4 z pinem jak na tutorialu i ... poczekaj cierpliwie. Chwilę to potrwa zanim wynik się pojawi. Wynika to z interwału odczytu.
Jeśli coś źle napisałem poproszę doświadczonych kolegów o korektę.
Hrumque

Słuchajcie, bo coś dziwnie ten czujnik działa. Konkretnie 3 czujniki i tak samo dziwnie mi działają.
Mam 3szt i gdyby nie wykonane wzbogacenie o Suple to bym je reklamował.

Po załączeniu - robią testz 3 kolory pokazuje, włącza się w środku na chwilę wentylatorek... Mierzy. Świeci na zielono i t zgadza np z oczyszczaczami powietrza xaiomi.
Chwilowe zakopcenia (np naleśniki....) dają wyskok zabrudzenia - i szybki spadek po wywietrzeniu. Logiczne.

Ale - po paru dniach działania nonstop pod zasilaniem - czujnik zaczyna świecić na żółto. To samo widać przez suple, w aplikacji, że niby zanieczyszczenie rośnie. Oczyszczacz xaiomi tego nie potwierdza.
Screenshot_20220906_213239_org.supla.android.jpg
ALE wystarczy odpiąć zasilanie USB i zrestartować czujnik po chwili dzialania - alleluja i powietrze się oczyściło magicznie!
(Na powyższym wykresie - tak gdzieś od połowy w prawo - nie było nas w domu, a poziom zapylenia rósł i rósł, 3 oostatnie dni już byliśmy - pomimo wietrzenia itp poziom jeszcze bardziej wzrósł - aż w końcu dziada zrestartowalem i poziom spadł z 54 do 7, i tak już się trzyma teraz) Tak samo zachowały się pozostałe 2 czujniki - po restarcie wczoraj, do dziś świecą już na zielono.

O cokurde chodzi, przecież taki pomiar nie ma sensu...
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pietras81

U mnie czasami podskoczy ale po czasie wraca w okolice 7-10 a czy tak zeczywiscie jest kto to może wiedzieć. Np. po odkurzaniu robotem też potrafi wzrosnąć na chwilę.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
https://pietras-81.aqi.eco/
krystian1507

Czy jest możliwość wytłumaczenia po kolei co i jak zrobić z wemos d1 mini esp8266 bo nie wiem jak zacząć chyba próbowałem już wiele rozwiązań i odpowiedź że jest wyjaśnione w pliku mnie nie ratuje potrzebuje jak to się mówi poprowadzić za rączę i do baru.

Return to “Projekty użytkowników”