Kurde wszystko już jest wyżej. Generalnie rozbierasz, lutujesz 3 kabelki do płytki jak na foto drugi koniec do wemosa masa, zasilanie 5v trzeci do gipo 2. Wgrywasz soft z tematu lub wygenerowany z gui i cieszysz się nowa zabawka.krystian1507 wrote: Mon Oct 17, 2022 5:08 pm Czy jest możliwość wytłumaczenia po kolei co i jak zrobić z wemos d1 mini esp8266 bo nie wiem jak zacząć chyba próbowałem już wiele rozwiązań i odpowiedź że jest wyjaśnione w pliku mnie nie ratuje potrzebuje jak to się mówi poprowadzić za rączę i do baru.
Czujnik jakości powietrza IKEA + Supla
-
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
https://pietras-81.aqi.eco/
-
U mnie stoi zaraz obok oczyszczacza xaiomi - i plus-minus wskazania w spoczynku/po restarcie się zgadzają. Tak samo np smażenie naleśników czy trzepanie pościeli -oba sygnalizują znaczny wzrost (ikea idzie zaraz żółty, czerwony, oczyszczacz - przyspiesza swój wentylator).Pietras81 wrote: Tue Sep 06, 2022 7:57 pm U mnie czasami podskoczy ale po czasie wraca w okolice 7-10 a czy tak zeczywiscie jest kto to może wiedzieć. Np. po odkurzaniu robotem też potrafi wzrosnąć na chwilę.
Ale nadal mam objaw taki, że im dłużej ikeowy chodzi - tym bardziej mu rośnie wskazanie - przeważnie w spoczynku jak już krzyczy że ma 50 - to go restartuję przez odłączenie zasilania.

W tym samym czasie xaiomi pokazuje stabilnie np 17-20 i nie rośnie nic (poza tymi peakami - które oba wykrywają identycznie skutecznie)
-
Masz rację z opisem że jest wszystko tylko jak z sonoff i tego typu urządzeniami dawałem radę to tutaj na wemos d1 mini nie mogę dojść jak wgrać soft i tutaj leży problem po mojej stronie bo nie wiem od czego zacząć czy przez kabel usb mogę go w grać czy przez ft232 oraz jakiego programu użyć (arduino IDE) i jaki plik wskazać do wgrania oglądałem dużo tutoriali lecz bez powodzenia w wgraniu.Pietras81 wrote: Mon Oct 17, 2022 7:54 pmKurde wszystko już jest wyżej. Generalnie rozbierasz, lutujesz 3 kabelki do płytki jak na foto drugi koniec do wemosa masa, zasilanie 5v trzeci do gipo 2. Wgrywasz soft z tematu lub wygenerowany z gui i cieszysz się nowa zabawka.krystian1507 wrote: Mon Oct 17, 2022 5:08 pm Czy jest możliwość wytłumaczenia po kolei co i jak zrobić z wemos d1 mini esp8266 bo nie wiem jak zacząć chyba próbowałem już wiele rozwiązań i odpowiedź że jest wyjaśnione w pliku mnie nie ratuje potrzebuje jak to się mówi poprowadzić za rączę i do baru.
-
Najpierw wygeneruj sobie soft np w gui generic online, (tutaj pamiętaj aby zaznaczyć opcje przekaźnik oraz czujnik IKEA vindrieker czy jakoś tak),
potem ściągnij program tasmotizer,
podłącz przez usb wemosa z wciśniętym przyciskiem,
po kilku chwilach puść przycisk,
uruchom tasmotizer wybierz plik softu, który wcześniej wygenerowałeś i zapisałeś a dysku, natomiast port co sam ci sie powinien ustawić,
zaznacz kasowanie pamięci
i kliknij przycisk Tasmotize!
Czasem jest konieczność wgrania drivera do uarta z wemosa do windows.
uruchom tasmotizer wybierz plik softu, który wcześniej wygenerowałeś i zapisałeś a dysku, natomiast port co sam ci sie powinien ustawić,
-
Trzymanie przycisku przy wemosie d1 mini zbędne.
https://pietras-81.aqi.eco/
-
Dzięki za pomoc.mmiikk wrote: Tue Oct 18, 2022 12:51 pm Najpierw wygeneruj sobie soft np w gui generic online, (tutaj pamiętaj aby zaznaczyć opcje przekaźnik oraz czujnik IKEA vindrieker czy jakoś tak),
Działa

-
A ustawiłeś GPIO dla guzika konfiguracji ?
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom
Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
-
Hej, w czym może leżeć problem że nie odbiera danych z czujnika?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by lukasami on Mon Dec 19, 2022 10:22 am, edited 1 time in total.
-
Może źle gpio podłączyłeś?
Ale generalnie to trzeba chwilę poczekać, pomiar wyświetla się po jakimś czasie.
Ale generalnie to trzeba chwilę poczekać, pomiar wyświetla się po jakimś czasie.
Pozdrawiam
Wojtek
Wojtek
-
w ustawieniach mam GPIO2- D4 na płytce podłączyłem do D2
Last edited by lukasami on Mon Dec 19, 2022 11:13 am, edited 1 time in total.