Czujnik jakości powietrza IKEA + Supla
-
To podłącz tak jak ustawiłeś - do D4.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
no to jak chcesz by to działało?
Ustawiasz na D4, a podłączasz do D2 - to nie zadziała

Albo ustaw D2 i podłącz od D2, albo ustaw D4 i podłącz do D4 ...
Btw pomiar pojawia się po kilku minutach. Jak podłączysz się na usb do tego wemosa, i odpalisz jakiś terminal na PC na COM z prędkością 74880 choćby putty z ustawionym terminalem Serial - to zobaczysz jak odczytuje pomiary (i czy odczytuje). Pomiary są brane 5 i uśredniane - i dopiero jak te 5 ma zebrane, to publikuje uśredniony wynik.
Code: Select all
Receiving:....................Done.
Received PM 2.5 reading: 24Current measurements: 27, 27, 28, 24, 23
-
Witam
Zbudowałem sobie takie urządzonko na podstawie Waszych pomysłów. Mam mały problem, dodałem czujnik natężenia światła BH1750, wraz z BME 280 i mam dziwnie niskie wskazania światła dużo poniżej zera 3 miejsca po przecinku. Co może być przyczyną ?
Zbudowałem sobie takie urządzonko na podstawie Waszych pomysłów. Mam mały problem, dodałem czujnik natężenia światła BH1750, wraz z BME 280 i mam dziwnie niskie wskazania światła dużo poniżej zera 3 miejsca po przecinku. Co może być przyczyną ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
elektryk nie saper myli się kilka razy 

-
Jest przeskalowane odczyt razy 1000 z racji wykresuvojtek wrote: Fri Feb 17, 2023 3:56 pm Witam
https://pietras-81.aqi.eco/
-
A wiesz, że ta oryginalna płytka Ikei - ma już wbudowany czujnik światła?vojtek wrote: Fri Feb 17, 2023 3:56 pm Witam

Wystarczy podpiąć R8 (jedna końcówkę ma na masie, to tą drugą) do pinu analog A0 wemos-a (nawet bez dzielnika, bo wemos ma wbudowany) i masz pomiar.

(zdjęcie z sieci, ja tak pięknie nie lutuję ;> )
U mnie kalibracja:
MIN IN 0
MAX IN 352.00
MIN OUT 0
MAX OUT 100
i mam jasność pi-razy-oko określaną. Nie jest to pomiar jasności godny studia fotograficznego, ale całkiem daje pogląd czy był dzień jasny czy pochmurny, kiedy był wschód słońca i zachód...
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
Rewelka!Hrumque wrote: Fri Feb 17, 2023 8:50 pm
A wiesz, że ta oryginalna płytka Ikei - ma już wbudowany czujnik światła?![]()
Wystarczy podpiąć R8 (jedna końcówkę ma na masie, to tą drugą) do pinu analog A0 wemos-a (nawet bez dzielnika, bo wemos ma wbudowany) i masz pomiar.

A to w obudowie mierzy? Musze znowu rozkręcać czujnik , chodzi o ta wyższą końcówkę R8 na załączonym foto?:)
-
W GG oprócz ikea zaznaczamy czujnik światła?
Można prosić o pokazane podlaczenie ?
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom
Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
-
Będę w domu za tydzień to wam zdjęcia wrzucę.klimasstudio wrote: Sun Feb 19, 2023 6:45 pm W GG oprócz ikea zaznaczamy czujnik światła?
W GG wybieramy analog (bez niczego więcej) i tyle. W GUI włączamy analog i ustawiamy kalibrację (zasłonięty/ciemność - klikamy kalibracja min, wychodzi przeważnie zero, wystawiamy na maks słońce czy jak tam oświetlenie , i klikasz kalibracja maks (u mnie te 300ta ileś) i wpisujemy z palca by to się przekładało na jakię 0-100 out. (W domyśle jako 0%-100% oświetlenia, choć w SUPLi oczywiście wszystko jest stopniami Celsjusza, bo tak)
-
W GG zaznaczamy opcjęklimasstudio wrote: Sun Feb 19, 2023 6:45 pm W GG oprócz ikea zaznaczamy czujnik światła?
Analogowe
> Pomiar analogowy (ADC Pin)
i to wystarcza.
Jeśli używamy płytki typu WEMOS - która na wejściu A0 ma wbudowany dzielnik napięcia (tak, że może mierzyć do 3v i trochę wiecej) - to nie trzeba niczego robić więcej, jak podłączyć A0 do R8 górnej (prawej) nóżki, jak na zdjęciu: Kalibracja - jak pisałem - prosta po stornie GUI.
Dodatkowy features możliwy: patrząc na schemat ikeowego sprzętu: widać jak są sterowane LEDy kolorowe. Led zielony jest sterowany "pull down" otwarty kolektor (i ściemniany PWMem na tym pinie)
Led czerwony i żółty są sterowane z jednego pinu - który albo jest pull-down, albo wiszący w powietrzu (hi-Z), albo pull-up (podciągany do zasilania.
W związku z tym - da się użyć ledów zielonych do np sygnalizowania połączenia się Wemosa do chmury - ale trzeba podłączyć je przez rezystor (tak by prąd mógł płynąć tylko od strony ledów, do GPIO esp, gdy ten zwiera to do masy).
Ja podłączyłem to dla bezpieczeństwa wygody i optymalnej jasności - 1N4148 diodka plus rezystor 220ohm w szereg i do pola LED_G_1.
W konfigu GUI ESP/supla mam ustawione LED konfig na "aktywny stanem niskim" i jest ładnie

-
O fajnie to rozpracowałeś, tak patrząc po schemacie i płytce to pin, 3 od góry Led_R_1 to ten sam potencjał co rezystrorR8 i tam wystarczy przylutować wyjście czujnika ?
elektryk nie saper myli się kilka razy