Wsparcie dla VINDRIKTNING Ikea PM2.5

Pietras81
Posts: 1811
Joined: Sun Feb 17, 2019 6:56 am
Location: Osielsko

Post

Zidane wrote: Sat Feb 04, 2023 4:11 pm
Pietras81 wrote: Sat Feb 04, 2023 12:11 pm
Zidane wrote: Sat Feb 04, 2023 11:30 am

Pod jakie piny podłączyłeś bme280?
Możesz dowolnie np d1 i d2
A czujnik powietrzna?
Kolejny wolny.
https://pietras-81.aqi.eco/
Pietras81
Posts: 1811
Joined: Sun Feb 17, 2019 6:56 am
Location: Osielsko

Post

Zobaczcie co zrobili nasi sąsiedzi.
https://www.laskakit.cz/laskakit-esp-vi ... sp-32-i2c/
https://pietras-81.aqi.eco/
User avatar
klimasstudio
Posts: 1129
Joined: Wed Aug 28, 2019 9:35 pm
Location: localhost

Post

Pietras81 wrote: Sat Feb 11, 2023 10:02 pm Zobaczcie co zrobili nasi sąsiedzi.
https://www.laskakit.cz/laskakit-esp-vi ... sp-32-i2c/
Jak komuś nie szkoda ~100zł to ciekawa opcja.
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom :mrgreen:

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
klauzero
Posts: 21
Joined: Sat Mar 07, 2020 5:03 pm

Post

https://dailyweb.pl/ikea-pokazala-vinds ... powietrza/ - może będzie podobna możliwość integracji...
User avatar
myxhir
Posts: 364
Joined: Thu Jan 07, 2021 12:16 pm
Location: Skórzewo, Poznań

Post

a ja mam pytanie do osób które juz zmodyfikwoały czujnik z IKEA. Mianowicie wygenerowałem sobie soft na wemosa jako ESPGeneric z opcjami takimi jak na zrzutach. Pozostałe opcje na NIE. UIrządzenie ładnie się wykrywa przez kreator z Apki. ale jak wejde na jego ustawienia to utknął mi na MODE: CONFIG. Jak robie restarty z poziomu strony to dalej to samo jak odłącze i podłącze to tak samo. Robiłem czyszczenie przed wgraniem - jechałem przez instalator z GG. Jakieś pomysły.
O ile to ważne mam go obecnie podpiętego luzem na kablu
nie było tematu, nie ustawiłem wejścia pod RX, jak to zrobiłem moduł wstał normalnie :)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4091
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

klauzero wrote: Sat Feb 18, 2023 10:16 am https://dailyweb.pl/ikea-pokazala-vinds ... powietrza/ - może będzie podobna możliwość integracji...
To urządzenie współpracuje tylko z dedykowaną bramką i nie ma obsługi Wi-Fi.
Instrukcja: https://www.ikea.com/pl/pl/manuals/vind ... 96-1-2.pdf
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
User avatar
myxhir
Posts: 364
Joined: Thu Jan 07, 2021 12:16 pm
Location: Skórzewo, Poznań

Post

Rozszerzyłem sobie czujnik Ikeowski o czujnik ciśnienia BMP280. Podpiąłem go natomiast zastanawia mnie bo przy generowaniu wybałem ESP + czujnik IKEA + BMP280 z sekcji I2C. Nie wiem dlaczego ale mam również i kanał temperatury którego nigdzie nie wybierałem. Myślałem że to może czujnik BMP280 ma pomiar ale co ciekawe na stronie botlandu nie ma wzmianki o pomiarze temp.

Code: Select all

https://botland.com.pl/czujniki-cisnienia/7245-bmp280-cyfrowy-barometr-czujnik-cisnienia-110kpa-i2cspi-33v-5904422310042.html
ktoś wie o co może chodzić? poniżej screny. Co ciekawe czujnik pokazuje 32 stopnie co może się zgadzać z temp wewnątrz. Chyba że na Botlandzie nie napisali że ten czujnik również odczytuje temperaturę
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4091
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

BMP280 jak najbardziej mierzy też temperaturę. Zerknij na specyfikację: https://nettigo.pl/products/modul-czujn ... sch-bmp280

Zresztą w opisie na Botlandzie również jest podane, że mierzy temperaturę.
Last edited by Robert Błaszczak on Mon Mar 18, 2024 1:17 pm, edited 1 time in total.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
rafalekkalwak@wp.pl
Posts: 492
Joined: Mon Feb 06, 2023 8:56 am

Post

myxhir wrote: Mon Mar 18, 2024 1:11 pm ..
Ten czujnik liczy ciśnienie na podstawie temperatury i pewnie w Supli obie wartości są pokazywane
User avatar
myxhir
Posts: 364
Joined: Thu Jan 07, 2021 12:16 pm
Location: Skórzewo, Poznań

Post

Robert Błaszczak wrote: Mon Mar 18, 2024 1:16 pm BMP280 jak najbardziej mierzy też temperaturę. Zerknij na specyfikację: https://nettigo.pl/products/modul-czujn ... sch-bmp280

Zresztą w opisie na Botlandzie również jest podane, że mierzy temperaturę.
rafalekkalwak@wp.pl wrote: Mon Mar 18, 2024 1:16 pm
myxhir wrote: Mon Mar 18, 2024 1:11 pm ..
Ten czujnik liczy ciśnienie na podstawie temperatury i pewnie w Supli obie wartości są pokazywane
Ale ze mnie Bambik :D faktycznie w nazwie na Botlandzie jest napisane o temp a ja skupiałem się na specyfikacji. W linku Roberta też jest o temp. Dzięki Panowie bo już myślałem że to jakiś Bug.
Szkoda że czujnik BMP280 nie ma ciśnienia jako KPOP to by była historia :)

Return to “GUI Generic”