Wsparcie dla VINDRIKTNING Ikea PM2.5

Pietras81
Posts: 1812
Joined: Sun Feb 17, 2019 6:56 am
Location: Osielsko

Post

Wszystko jest oki co prawda ja polecam do takich pomiarów sht30 ale bmp280 tez będzie śmigał.
https://pietras-81.aqi.eco/
extrememario
Posts: 10
Joined: Tue Aug 27, 2019 5:27 am

Post

Podłączyłem czujnik zgodnie z schematem na wemosa wgrałem suple i wszystko działa jednak odświeżanie jest średnio co dwie trzy minuty. Czy to jest normalne? Czy da się to jakoś zmodyfikować aby było to szybciej? W Cloud mam 1ms ale to nie zmienia u mnie nic.
Mario78
Posts: 25
Joined: Fri Jan 05, 2024 6:18 am

Post

extrememario wrote: Thu Apr 25, 2024 4:49 am Podłączyłem czujnik zgodnie z schematem na wemosa wgrałem suple i wszystko działa jednak odświeżanie jest średnio co dwie trzy minuty. Czy to jest normalne? Czy da się to jakoś zmodyfikować aby było to szybciej? W Cloud mam 1ms ale to nie zmienia u mnie nic.
To normalne. Nie masz wpływu na ten czas.

Jako ciekawostka. Na szybko podpiołem do tej stacji mały wyświetlacz oled.
Image
Last edited by Mario78 on Thu Apr 25, 2024 7:07 am, edited 1 time in total.
krycha88
Posts: 5232
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

Aktualnie jest wpisany na sztywno. Wieczorem jak nie zapomnę to poprawię tak aby reagował na czas ustawiony w cloud.
https://gui-generic-builder.supla.io/
User avatar
klew
Posts: 8647
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

krycha88 wrote: Thu Apr 25, 2024 6:48 am Aktualnie jest wpisany na sztywno. Wieczorem jak nie zapomnę to poprawię tak aby reagował na czas ustawiony w cloud.
Ten czas ustawiany w Cloud na chwilę obecną jeszcze nie działa. Najpierw o tej funkcji zapomnieliśmy, a potem była dodana i nie działała :D.
Przy kolejnej aktualizacji serwreów i Clouda będzie to poprawione.
Tam będzie minimalmny czas 200 ms ustawiony. Ale na ile to wpłynie na pracę urządzenia, to już zależy od urządzenia :). Jeśli ono czeka na odczyt z zewnętrznego czujnika, to ustawianie tego parametru niewiele zmieni.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
krycha88
Posts: 5232
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

klew wrote: Thu Apr 25, 2024 8:13 am
krycha88 wrote: Thu Apr 25, 2024 6:48 am Aktualnie jest wpisany na sztywno. Wieczorem jak nie zapomnę to poprawię tak aby reagował na czas ustawiony w cloud.
Ten czas ustawiany w Cloud na chwilę obecną jeszcze nie działa. Najpierw o tej funkcji zapomnieliśmy, a potem była dodana i nie działała :D.
Przy kolejnej aktualizacji serwreów i Clouda będzie to poprawione.
Tam będzie minimalmny czas 200 ms ustawiony. Ale na ile to wpłynie na pracę urządzenia, to już zależy od urządzenia :). Jeśli ono czeka na odczyt z zewnętrznego czujnika, to ustawianie tego parametru niewiele zmieni.
Ale mogę to poprawić aby kiedyś działało, tylko się zastanawiam czy w onInit użyć setRefreshIntervalMs czy setChannelRefreshIntervalMs?
https://gui-generic-builder.supla.io/
User avatar
klew
Posts: 8647
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

krycha88 wrote: Thu Apr 25, 2024 8:23 am Ale mogę to poprawić aby kiedyś działało, tylko się zastanawiam czy w onInit użyć setRefreshIntervalMs czy setChannelRefreshIntervalMs?
KPOP to ogarnia samemu. Także o ile nie nadpisałeś funkcji, które to robią, to będzie działać :).
setRefreshIntervalMs uruchamia potem setChannelRefreshIntervalMs, ale także aktualizuje config kanału, który będzie wysłany do serwera.
setChannelRefreshIntervalMs zmiania tylko zachowanie klasy i częstotliowśc odczytu, bez ingerencji w config.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:
Yepestis
Posts: 616
Joined: Mon Sep 24, 2018 6:08 pm
Location: Wrocław

Post

@krycha88 możesz zobaczyć dlaczego przy restarcie urządzenia wyłącza się historia i trzeba ją na nowo włączać w cloud?
krycha88
Posts: 5232
Joined: Fri Nov 16, 2018 7:25 am

Post

Yepestis wrote: Thu Apr 25, 2024 10:20 am @krycha88 możesz zobaczyć dlaczego przy restarcie urządzenia wyłącza się historia i trzeba ją na nowo włączać w cloud?
to nie do mnie pytanie, może specjalnie zostało to wyłączone? :)

urządzenie odbiera:

Code: Select all

Recv: [53 55 50 4C 41 15 0A 00 00 00 AA 02 00 00 74 00 00 00 00 08 02 00 00 00 6C 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 01 02 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 CE BC 67 2F 6D C2 B3 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 53 55 50 4C 41 ]
Received SetChannelConfig for channel 0, function 520, config type 0, config size 108
Channel[0]: handleChannelConfig, func 520, configtype 0, configsize 108
GPM[0]: common config saved successfully
Sending channel config result OK (1)
Send: [53 55 50 4C 41 15 0A 00 00 00 B4 02 00 00 03 00 00 00 01 00 00 ]
Send: [53 55 50 4C 41 ]
https://gui-generic-builder.supla.io/
User avatar
klew
Posts: 8647
Joined: Thu Jun 27, 2019 12:16 pm
Location: Wrocław

Post

krycha88 wrote: Thu Apr 25, 2024 10:59 am to nie do mnie pytanie, może specjalnie zostało to wyłączone? :)
Serwer tego sam nie modyfikuje. Jeśli po resecie urządzenia ta wratość ustawia się na "wyłączone", to najprawdopodobniej, urządzenie zmienia sobie konfigurację i modyfikuje ją na serwerze.

KPOP-y pracujące na gołej SuplaDevice tego nie przestawiają.
Problem jest tutaj:
https://github.com/krycha88/GUI-Generic ... Ikea.h#L75

I w kilku innych miejscach. Chyba omyłkowo ustawiasz "setKeepHistory" zamiast "setChartType".
Dodatkowo nie ustawiaj "setChartType" zawsze, bo to będzie powodowało, że urządzenie ustawi sobie zmianę flagi "lokalna zmiana konfiga" i po połączeniu z serwera zignoruje konfig z serwera i nadpisze własnym.
Widzimy się na Supla Offline Party vol. 2 :!:

Return to “GUI Generic”