Sterownik nawadniania ogrodu

YoMan

Sebek74 wrote: Mon Jul 03, 2023 10:46 am
YoMan wrote: Wed May 31, 2023 8:14 am Masz dość szerokie wymagania, które nie pokrywają się z potrzebami szerokiej grupy konsumentów :) [..]
Witaj. Nie odpisywałem długo bo miałem trochę przemyśleń i zmian koncepcyjnych. Instalację mam już częściowo wykonaną. W skrócie: do zraszaczy będę wykorzystywał wodę ze studni (3-4 obwody) + przelew (~pływak przycisk sterujący), a do dwóch obiegów kropelkowych i dodatkowego ujęcia (ten ostatni bez zaworu) - wodę z hydrantu. Dodatkowo jeden obwód z hydrantu ma dolewać wodę do studni jeśli ten będzie brakować (~pływak jako przycisk sterujący).
Ja bym rozważył dwa sterowniki, chyba, że napiszesz sobie lub zlecisz napisanie indywidualnego softu-raczej nie znajdziesz gotowca bo tak jak pisałem wcześniej mało kto (lub nawet nikt) ma tak skonkretyzowaną i dość pokomplikowaną potrzebę.
Jeden sterownik niech odpowiada za podlewanie i do tego masz sterownik. Podłączenie wody ze studni pod część zaworów a część z wodociągu. Nie wykorzystasz dedykowanego kanału do pompy w studni z tego sterownika bo ona będzie ruszać za każdym razem więc pozostaje coś w rodzaju połączenia równoległego tych 3-4 zaworów z pompą a pozostałych bez pompy. Co do szczegółów to kwestia jakie są napięcia i prądy. Drugi sterownik obsługiwałby przelew i "dolew".
Sebek74 wrote: Mon Jul 03, 2023 10:46 am Zasadniczo problem jest samorozwiązywalny: pompa przy zamkniętych wszystkich obwodach zaworach wyjściowych sama się po chwili wyłączy, ale umówmy się rozwiązanie nie do końca jest eleganckie.

Pozdrawiam
Jeżeli coś jest głupie ale działa to .... nie jest głupie ;)
Nie wiem jaka to pompa ale są np. pompy do podbicia ciśnienia np. do podlewania i one z założenia działają tak, że gdy pojawia się pobór (=spadek ciśnienia) to zaczynają działać. Kiedy pobór znika (=ciśnienie w układzie rośnie) pompa się wyłącza.
YoMan

YoMan wrote: Tue Jul 04, 2023 7:59 am
Ja bym rozważył dwa sterowniki, chyba, że napiszesz sobie lub zlecisz napisanie indywidualnego softu-raczej nie znajdziesz gotowca bo tak jak pisałem wcześniej mało kto (lub nawet nikt) ma tak skonkretyzowaną i dość pokomplikowaną potrzebę.
Jeden sterownik niech odpowiada za podlewanie i do tego masz sterownik. Podłączenie wody ze studni pod część zaworów a część z wodociągu. Nie wykorzystasz dedykowanego kanału do pompy w studni z tego sterownika bo ona będzie ruszać za każdym razem więc pozostaje coś w rodzaju połączenia równoległego tych 3-4 zaworów z pompą a pozostałych bez pompy. Co do szczegółów to kwestia jakie są napięcia i prądy. Drugi sterownik obsługiwałby przelew i "dolew".
Dzięki za komentarz. Zostawmy moje "pokomplikowane potrzeby" które można ograć bez sterownika (dolew) i prostym przekaźnikiem włączającym pompę (przelew).
Jakie zalety ma Wasz sterownik, co można nim zrobić więcej niż np instalując sonoff 4ch pro r3 (np sztuk 2) i wykorzystując harmonogramy w oparciu o podlewa.cz?
ja dostrzegam:
* duża liczba sekcji
* praca wifi off-line
* możliwość podłączenia czujnika deszczu (bez możliwości regulacji zarządzania długością podlewania - ewapotranspiracja, tylko harmonogramy ręczne per okres czasu); jak wykorzystać sensownie czujnik temperatury?

Uzupełniając informacje pompa ibo ola-60.
Sterowniki rainbird mają możliwość ustawienia włączenia zaworu master/pompy per sekcja. Ktoś jednak o tym pomyślał.
Sebek-74
11xSRW-02m, SRW-01, 4xROW-04m, ROW-02m, 6xROW-02, 2xROW-01, Sonoff Mini
SmartBob ESP32 + LAN8720: sterowanie nawodnieniem: pompa + 7 obwodów + 2xDS18B20
Kincony KC868-A6: integracje Satel Integra, NVR, rekuperator + 3xDS18B20
YoMan

Sebek74 wrote: Thu Jul 06, 2023 1:26 pm
Dzięki za komentarz. Zostawmy moje "pokomplikowane potrzeby" które można ograć bez sterownika (dolew) i prostym przekaźnikiem włączającym pompę (przelew).
Jakie zalety ma Wasz sterownik, co można nim zrobić więcej niż np instalując sonoff 4ch pro r3 (np sztuk 2) i wykorzystując harmonogramy w oparciu o podlewa.cz?
ja dostrzegam:
* duża liczba sekcji
* praca wifi off-line
* możliwość podłączenia czujnika deszczu (bez możliwości regulacji zarządzania długością podlewania - ewapotranspiracja, tylko harmonogramy ręczne per okres czasu); jak wykorzystać sensownie czujnik temperatury?

Uzupełniając informacje pompa ibo ola-60.
Sterowniki rainbird mają możliwość ustawienia włączenia zaworu master/pompy per sekcja. Ktoś jednak o tym pomyślał.
To nie jest "Nasz" sterownik, ponieważ nie mam z nim nic wspólnego. To jest projekt kolegi @Lukfud i @radzik_r i do nich trzeba uderzać.
ale...
jezeli piszesz o sonoff to nie myl dwóch rzeczy: hardware i software. Ja piszę o sofcie, który też możesz wgrać na sonoffa (możliwe że z drobnymi zmianami softu ale tu trzeba autora pytać). Jeżeli natomiast pytasz o sonoff z softem GG to:
1. GG nie ma opcji interlocka tzn. jest możliwość, że odpalą się 2 lub 3 sekcje naraz
2. GG nie ma programowo włączania pompy master - trzeba ogarnąć skryptami (nie pamiętam czy dałoby się offline'owo warunkowaniem)
3. Ani GG ani ten soft nie zadziała automatycznie zupełnie offline - potrzebny jest net do uruchomienia automatycznie (lub ręcznie z guzika to wtedy faktycznie offline) natomiast różnica: GG będzie potrzebowało cały czas netu do uruchamiania kolejnych sekcji i ewentualnie sterowania pompą master, a ten soft tylko do odpalenia harmonogramu. Później kolejne sekcje zgodnie z ustawianymi czasami się załączają i wyłączają bez potrzeby netu
4. Temperatura jest dodatkiem. Z tego co wiem były prace nad zwiększaniem % długości podlewania w zależności od średniej temperatury. Nie wiem na jakim są etapie - pytaj autorów. (Ja bym raczej optował nad długością/częstotliwością odpalania według wilgotności gleby :) )
5. Nie wiem jak wygląda cenowo porównanie sterownika z tego wątku i rainbird

mam nadzieję że nie nadzbyt chaotycznie ...
YoMan

lukfud wrote: Thu May 05, 2022 10:25 pm
W załączniku binarka dla Sonoff 4CH.

Czy tą binarkę z posta viewtopic.php?p=123286#p123286 można wrzucic do Sonoff 4CH Pro R3?
lukfud

Trantitel wrote: Mon Sep 25, 2023 9:07 am Czy tą binarkę z posta viewtopic.php?p=123286#p123286 można wrzucic do Sonoff 4CH Pro R3?
Tak
https://www.facebook.com/groups/supladiy/
Bernix

groszek33 wrote: Thu Aug 04, 2022 10:44 am
YoMan wrote: Fri Jul 08, 2022 8:07 am koledzy @lukfud @radzik_r z pewnych względów chciałbym podlewanie oprzeć o esp8266 (wemos) + przekaźniki. Czy ten soft da rade? Czy muszę go osobno skompilować? I od razu pytanie jak są przydzielone piny?
Ponawiam zapytanie
Czy możesz ogarnołeś sterownik w oparciu o Esp8266 ? I czy da się to zrealizować w oparciu o moduł ESP-01 + przekaźnik?
Sproket

lukfud wrote: Thu May 05, 2022 10:25 pm Trochę więcej opisu: (zmieniony 29.05)

Czy jest już jakiś nowszy soft od tego zamieszczonego w temacie ??

Pozdrawiam
lukfud

Sproket wrote: Wed Apr 17, 2024 8:04 pm
Czy jest już jakiś nowszy soft od tego zamieszczonego w temacie ??
Pozdrawiam
Nie ma .
PuteR

1. Podczas konfiguracji wybieramy, czy ma pojawić się czujnik binarny zintegrowany z serwisem podlewa.cz, czy wirtualny przekaźnik, którym sterując będziemy "udawać" opad deszczu.
  2. Moduł rejestruje 14 elementów / kanałów (z pomocą Krzysztofa udało się usunąć niepotrzebnych 16 wirtualnych kanałów)
    - kanał temperatury (DS18B20)
    - wirtualny czujnik (odwrócona logika) lub przekaźnik
    - kanał fizycznego czujnika deszczu (odwrócona logika)
    - 3 przekaźniki wirtualne: pauza, cykl i bypass (na cykl możemy ustawić harmonogram)
    - 8 przekaźników z funkcją automatu schodowego, na nich ustawiamy czas podlewania każdej sekcji (R1-R8) i harmonogramy
  3. Sterowanie
    - w zależności od stanów czujników, pauzy czy bypass'u fizyczne przekaźniki włączą się lub nie
    - niezależnie od stanów czujników możemy z aplikacji albo dwuklikiem przycisku wyzwolić cykl od pierwszego do ostatniego przekaźnika, wyłączenie przekaźnika automatycznie włącza kolejny
    - włączony w ustawieniach interlock zapobiega włączeniu kilku przekaźników na raz
lukfud będę robił w ogrodzie nawodnienie i chciałbym spróbować wykorzystać Twój soft. Już mam go wgrany na sonoff 4ch pro R3. Generalnie rozumiem zasadę działania, ale na chwilę obecną nie mogę rozgryźć jeszcze co za co odpowiada. Po wgraniu mam 4 x automat schodowy i to jest jasne. Po za tym jest są cztery włączniki on/off i jeden czujnik otwarcia drzwi. Doszedłem do tego, że jeden z włączników uruchamia cykl czyli jeden pod drugim włączają się przekaźniki. Nie mogę dojść co czego służą i za co odpowiadają pozostałe 3 włączniki oraz czujnik otwarcia drzwi. Z opisu wynika, że dwa z nich to pauza i bypass tylko jak poznać który to który i co właściwie te dwie opcje mają robić?? No i zostaje cały czas jeden włącznik i czujnik otwarcia drzwi które już zupełnie nie wiem do czego są. Czy może jakoś to szerzej opisać aby w pełni móc wykorzystać możliwości tego softu??
lukfud

PuteR wrote: Sun Apr 21, 2024 10:44 am lukfud będę robił w ogrodzie nawodnienie i chciałbym spróbować wykorzystać Twój soft. Już mam go wgrany na sonoff 4ch pro R3. Generalnie rozumiem zasadę działania, ale na chwilę obecną nie mogę rozgryźć jeszcze co za co odpowiada. Po wgraniu mam 4 x automat schodowy i to jest jasne. Po za tym jest są cztery włączniki on/off i jeden czujnik otwarcia drzwi. Doszedłem do tego, że jeden z włączników uruchamia cykl czyli jeden pod drugim włączają się przekaźniki. Nie mogę dojść co czego służą i za co odpowiadają pozostałe 3 włączniki oraz czujnik otwarcia drzwi. Z opisu wynika, że dwa z nich to pauza i bypass tylko jak poznać który to który i co właściwie te dwie opcje mają robić?? No i zostaje cały czas jeden włącznik i czujnik otwarcia drzwi które już zupełnie nie wiem do czego są. Czy może jakoś to szerzej opisać aby w pełni móc wykorzystać możliwości tego softu??
Nie pamiętam już, co i jak tam było ustawiane. Wrzucę na wemosa i sprawdzę.

Return to “Projekty użytkowników”