Witam wszystkich.
Dzieki nieocenienionej pomocy kolegi lukfud.
( Dzięki za cierpliwość i szybkie odpowiedzi :

)
Odkopię temat sterownika nawadniania na Sanofie 4CHPro z softem od lukfud 2.4.1 / 1.37.
Projekt z wątku nie jest już rozwijany i ostatni Soft jest z 2023 roku. ( dostępny na pierwszej stronie)
Obecny projekt (komercyjny) to sterownik na max 14 sekcji , kombajn zwieloma funkcjami
Dla zainteresowanych szczegóły macie tutaj :
https://www.facebook.com/share/p/XvcGo7jQFFFq4kWW/
Ale wracając do tematu chciałbym wam przekazać kilka spostrzeżeń budując system od zera. Miałem wcześniej zbudowany system nawadniania - cztery sekcje w oparciu o sterownik Rainbirda jednak chciałem zintegrować to wszystko z Suplą.
Soft z wątku w 100% spełniał moje oczekiwania :
1. Cztery sekcje
2. możliwość podpięcia analogowego czujnika deszczu.
3. Integracja z PODLEWA.CZ ( działa wlasnie zmienilo mi status ).
Po wgraniu softu i uruchomieniu pierwsze pytanie czy chcecie zintegrować sterownik z podlewacz.cz jeżeli klikniecie na tak pokażą wam się później w Clouds i aplikacji dwa czujniki otwarcia drzwi :
-górny to czujnik zintegrowany z podlewa.cz (otwarty)
-Dolny (zamknięty z odwrócona logiką) to analogowy czujnik deszczu. Aby go otworzyć trzeba zewrzeć na płytce Gnd z RX. I właśnie do tych pinów podczepiamy analogowy czujnik deszczu. Mi zadziałało to bezpośrednio jednak po kontakcie z lukfud zrobiłem zworkę i odpiąłem ten czujnik do czasu kiedy go odizoluję opto izolatorem coby nie "usmażyć" ESP.
Standardowo musicie poustawiać w konfiguracji wszystkie informacje związane z nazwą, WiFi hasłami, serwerem supli itp. następnie klikając Przełącz do supli pojawi wam się taki ekran: ( plik nr 1)
Wprowadzacie tam kolejno
1. Interlock - TAK żeby nie odpaliło kilka sekcji na raz
2. hash profilu : tu wprowadzacie końcówkę linku z PODLEWA.CZ ( ten podświetlony koniec linku w Ustawieniach )
3. interwał odczytu po konsultacji z kolegą lukfud ustawiłem na 4 godziny ( 240)
pozostałe ustawienia zostawiłem.
Bardzo ważne jest aby konfigurując ustawienia w clouds mieć włączone uruchomienie ustawienia kanałów w przeciwnym razie nie zapisze wam ustawienia na podstawie których będziecie mogli odpalić cykl nawadnuania ręcznie albo z harmonogramu.
Opisy poszczególnych włączników i automatów schodowych macie na dwóch screenach:
- pierwszy po wgraniu softu
-drugi po mojej konfiguracji.
W cluds Supli ustawiacie sobie w sekundach długość działania automatów schodowych które odpowiadają poszczególnym sekcjom.
Po zapisaniu tych ustawień w clouds musicie zapisać ustawienia kanałów w sofcie dzięki temu nawadnianie będzie niezależne od połączenia z WiFi
Środkowym włącznikiem odpalacie cykl nawadniania ręcznie.
Aby to zautomatyzować trzeba ustawiać sobie harmonogram wg swoich preferencji na "włącznik cyklu"
i chyba tyle.
U mnie to działa bardzo dobrze przynajmniej na tą chwilę.
Jeszcze raz dziękuję koledze lukfud z forum który pomógł mi skonfigurować poprawnie system nawadniania pod jego Soft.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.