Sterownik nawadniania ogrodu

xcszuwar

I po nawadnianiu :( Wszystko trzeba stawiać od nowa
Niestety całość podziała fajnie niecałe 2 miesiące dzisiaj rano miałem burzę i przywaliło mi piorunem około 30 m ode mnie Sanoff padł :(

Całość mialem umieszczone w skrzynce elektrycznej z innymi elementami zasilającymi ogród (cztery wyłączniki różnicowoprądowe jakieś gniazdko itp) skrzynka jest dosyć duża około 60 x 40 cm więc na szynieDin umieszczony był również Sonoff 4ch Pro Może ktoś podpowie jak to lepiej odizolować i którędy mogło pójść przepięcie żeby nie stawiać systemu co dwa miesiące :(

1. Sonof 4CHPro był podpięty przez zasilacz 12v ( zasilacz cały i dziala poprawnie)
2. Elektrozawory 24 V zasilacz podpięty do przekaźników też działa poprawnie
3. Opis cała instalacji kilka postów wyżej jedynym punktem niepewnym był podpięty czujnik deszczu przez rezystor . Niestety nie podpiąłem tego jak proponował LUKFUD przez Optoizolator :(
4 opady było bardzo intensywne więc w miejscu posadowienia skrzynki przez moment znajdowała się woda która oczywiście została wchłonięta przez glebę w przeciągu kilkunastu minut.
5. Dodatkowo w tej samej skrzynce umieszczony jest drugi Sonoff Basic na którym mam sterowane gniazdko w skrzynce oraz termometr nic mu się nie stało
Na urządzeniu CH4 Pro nic nie widać żadnych spektakularnych przepaleń itd nie działa zarównoprzez 12v jak i 230v.
Jak to . ugryźć ? Macie jakieś.pomysly
@ Robert Błaszczak moglo sfajczyć CH4 Pro przez czujnik deszczu który
dotykał do ogrodzenia metalowego .
Mogę jeszcze dodać że prawdopodobnie wywaliło mi Porty LAN w jednym z routerów który odpowiedzialny jest za przekazywanie sieci na poszczególnych piętrach w budynku jestem na etapie sprawdzania tego :(
Last edited by xcszuwar on Fri Aug 16, 2024 4:18 pm, edited 1 time in total.
xcszuwar
https://sobianowice.aqi.eco/pl

30 urządzeń Supla :) :D
Robert Błaszczak

Z mojego wieloletniego doświadczenia z pracy na obiektach energetycznych (elektrownie, elektrociepłownie) wynika, że na wyładowania atmosferyczne nie ma szans zabezpieczyć się w 100%. Można stosować x zabezpieczeń, a i tak może nastąpić uszkodzenie spowodowane wyładowaniami atmosferycznymi. Znany mi jest przypadek uszkodzenia switcha światłowodowego (wszystkie porty optyczne 24xSFP), który był zasilany poprzez falownik z gwarantowanego napięcia stałego. Po wyładowaniu w bliskiej odległości tego switcha (konkretnie w komin obok budynku, w którym switch był umieszczony) okazało się, że uszkodzone zostały tylko 4 porty SFP (światłowodowe). Pozostałe działały. Cały tor zasilania również pozostał w 100% sprawny po wyładowaniu. Tak więc nie zbadane są przepływy prądów z wyładowań atmosferycznych :) .
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
xcszuwar

Fakt na wyładowania atmosferyczne nie ma mocnych. w ten uszkodzony ruter była wpięta zewnętrzna antena (do internetu radiowego) jednak w port WAN a ten działa.
Na 4 Porty LAN działa tylko jeden . i tylko na tym porcie łączy się z internetem.
Ruter się mocno grzeje.
Ale wracając do problemu głównego dalej zastanawiam się czemu padł tylko.jeden sanoff w rozdzielnicy ogrodowej drugi który był w tej samej rozdzielnicy działa.
Posłucham się Łukasza i zamontuję ten optoizolator mądry polak po szkodzie :(. Szkoda mi tylko straconego czasu na ponowną konfigurację .
xcszuwar

pzygmunt

Tak samo można zapytać dlaczego 3 porty nie działają, a jeden tak choć przecież są w tym samym urządzeniu ;)
xcszuwar

pzygmunt wrote: Fri Aug 16, 2024 1:52 pm Tak samo można zapytać dlaczego 3 porty nie działają, a jeden tak choć przecież są w tym samym urządzeniu ;)
Fakt - nie mam pojecia czemu tylko jeden. Wolałbym żeby Spalił się sonoff Basic -mniej roboty i tańszy.
czeka mnie ponowna zabawa z konfiguracją :(
Last edited by xcszuwar on Fri Aug 16, 2024 4:18 pm, edited 1 time in total.
xcszuwar

YoMan

xcszuwar wrote: Fri Aug 16, 2024 3:14 pm
pzygmunt wrote: Fri Aug 16, 2024 1:52 pm Tak samo można zapytać dlaczego 3 porty nie działają, a jeden tak choć przecież są w tym samym urządzeniu ;)
Fakt - nie mam pojecia czemu tylko jeden. Wolałbym żeby Spalił się sanoff Basic -mniej roboty i tańszy.
czeka mnie ponowna zabawa z konfiguracją :(
Dlaczego cały czas spiszesz sanoff? Na początku myślałem że to literówka ale teraz widze, że to ma jakiś głębszy sens tylko ciekawi mnie jaki.
YoMan

:D zgadza się teraz jest off :)
To tylko nadinterpretacja przez Smartfona chyba omyłkowo dodałem do słownika i mi automatycznie podmienia. Jeśli przeszkadza w czytaniu to skrupulatnie pozamieniam na Sonoff :)
ps. szlak mnie trafia na ten słownik:)
xcszuwar

YoMan

xcszuwar wrote: Fri Aug 16, 2024 4:13 pm :D zgadza się teraz jest off :)
To tylko nadinterpretacja przez Smartfona chyba omyłkowo dodałem do słownika i mi automatycznie podmienia. Jeśli przeszkadza w czytaniu to skrupulatnie pozamieniam na Sonoff :)
ps. szlak mnie trafia na ten słownik:)
Nie przeszkadza .... po prostu mnie to zaintrygowało ;) szukałem drugiego dna
YoMan

Miałem podobne doświadczenie z wyładowaniem i podejrzewam że wyindukowało się odpowiednie napięcie na płytce lub przewodach od bliskiego uderzenia pioruna
bokk

U mnie ostatnio burza uszkodzila - spaliła 2 moduły sonoff sv. Dziwna sprawa bo mam w szafce 4 sztuki podpięte do tego samego zasilania a uszkodziło te do których dodatkowo były podpięte krańcowki - czujnik otwarcia bramy wjazdowej i garażowej.

Return to “Projekty użytkowników”