Rewolucja BEZ WIFI !!

elmaya
Posts: 1482
Joined: Wed Jun 27, 2018 5:48 pm
Location: El Saucejo - Sevilla

Post

sim800l_wemos_bb.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
User avatar
klimasstudio
Posts: 1129
Joined: Wed Aug 28, 2019 9:35 pm
Location: localhost

Post

I mogę zrobi zdalny pilot do otwierania garażu zamontowany na kierownicy w rowerze :D

Ile czasu potrzebuje układ aby zgłosić się online w supli ?
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom :mrgreen:

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
User avatar
QLQ
Posts: 2282
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Post

klimasstudio wrote: Wed Apr 27, 2022 10:27 am I mogę zrobi zdalny pilot do otwierania garażu zamontowany na kierownicy w rowerze :D

Ile czasu potrzebuje układ aby zgłosić się online w supli ?
Jak jest sim800l wylogowany (wyłączony) to po włączeniu trwa to około 30-40 sekund. Masz to na filmiku po restarcie. Poza tym podczas logowania potrzebuje trochę prądu.
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....
Zibi
Posts: 618
Joined: Wed Jul 31, 2019 9:20 am
Location: Białogard

Post

klimasstudio wrote: Wed Apr 27, 2022 10:27 am I mogę zrobi zdalny pilot do otwierania garażu zamontowany na kierownicy w rowerze :D

Ile czasu potrzebuje układ aby zgłosić się online w supli ?
Jak chcesz zrobić zdalny pilot do otwierania bramy to bateria długo nie wytrzyma. Moduł GSM podczas logowania do sieci pobiera do 2A jest to chwilowe ale jednak poza tym czas który się zaloguje do sieci do około 50s więc zabijasz baterię.
Zastosuj moduł Lora po 433mhz. Ja te moduły stosuje od dwóch lat są najlepsze jeśli chodzi o sterowanie 433mhz. Zasięg będziesz miał do 3 km( są też na 8km) jak jedziesz autem, rowerem to w zupełności wystarczy otwierasz bramę dojeżdżasz. Ja to uspałem do 1uA Lora + Attiny. Od wciśnięcia przycisku wybudzasz układ na 1s i spać, max po 2s brama się otwiera.
W takiej konfiguracji bateria w pilocie wytrzyma lata.
vajera
Posts: 438
Joined: Wed Oct 31, 2018 7:58 am

Post

Zibi wrote: Wed Apr 27, 2022 3:42 pm
klimasstudio wrote: Wed Apr 27, 2022 10:27 am I mogę zrobi zdalny pilot do otwierania garażu zamontowany na kierownicy w rowerze :D

Ile czasu potrzebuje układ aby zgłosić się online w supli ?
Jak chcesz zrobić zdalny pilot do otwierania bramy to bateria długo nie wytrzyma. Moduł GSM podczas logowania do sieci pobiera do 2A jest to chwilowe ale jednak poza tym czas który się zaloguje do sieci do około 50s więc zabijasz baterię.
Zastosuj moduł Lora po 433mhz. Ja te moduły stosuje od dwóch lat są najlepsze jeśli chodzi o sterowanie 433mhz. Zasięg będziesz miał do 3 km( są też na 8km) jak jedziesz autem, rowerem to w zupełności wystarczy otwierasz bramę dojeżdżasz. Ja to uspałem do 1uA Lora + Attiny. Od wciśnięcia przycisku wybudzasz układ na 1s i spać, max po 2s brama się otwiera.
W takiej konfiguracji bateria w pilocie wytrzyma lata.
@Zibi a opisywałeś to może w jakimś wątku?
User avatar
Robert Błaszczak
Posts: 4091
Joined: Sat Dec 22, 2018 8:55 pm
Location: Zielona Góra

Post

Pozdrawiam
Robert Błaszczak


Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Zibi
Posts: 618
Joined: Wed Jul 31, 2019 9:20 am
Location: Białogard

Post

vajera wrote: Wed Apr 27, 2022 4:15 pm
Zibi wrote: Wed Apr 27, 2022 3:42 pm
klimasstudio wrote: Wed Apr 27, 2022 10:27 am I mogę zrobi zdalny pilot do otwierania garażu zamontowany na kierownicy w rowerze :D

Ile czasu potrzebuje układ aby zgłosić się online w supli ?
Jak chcesz zrobić zdalny pilot do otwierania bramy to bateria długo nie wytrzyma. Moduł GSM podczas logowania do sieci pobiera do 2A jest to chwilowe ale jednak poza tym czas który się zaloguje do sieci do około 50s więc zabijasz baterię.
Zastosuj moduł Lora po 433mhz. Ja te moduły stosuje od dwóch lat są najlepsze jeśli chodzi o sterowanie 433mhz. Zasięg będziesz miał do 3 km( są też na 8km) jak jedziesz autem, rowerem to w zupełności wystarczy otwierasz bramę dojeżdżasz. Ja to uspałem do 1uA Lora + Attiny. Od wciśnięcia przycisku wybudzasz układ na 1s i spać, max po 2s brama się otwiera.
W takiej konfiguracji bateria w pilocie wytrzyma lata.
@Zibi a opisywałeś to może w jakimś wątku?
Ten link co @Robert wrzucił to była moja pierwsza myśl z Atmega328 tam układ nic nie pobiera bo jest odcinany mosfetem. Później przebudowalem układ na Attiny1626 ze spaniem 1uA w takim celu, że ten procek ma wbudowany RTC i raport o napięciu baterii ze skrzynki pocztowej wysyła mi co 5 dni na tel przez telegram.
User avatar
Lector
Posts: 1428
Joined: Fri Nov 17, 2017 2:26 pm
Location: Poznań

Post

U mnie pilot do sterowników rolet.
Opisywałem i kilka filmików - z opcją wyzwalacza akcji.
viewtopic.php?p=122405#p122405
viewtopic.php?p=122217#p122217
Niespełniony automatyk. :mrgreen:
https://3d-lamp.photos/
User avatar
klimasstudio
Posts: 1129
Joined: Wed Aug 28, 2019 9:35 pm
Location: localhost

Post

Czy do tej lory ten moduł: https://allegro.pl/oferta/modul-radiowy ... 2063958008
się sprawdzi + jakiś wemos d1 mini ?

P.S - Sory za OffTopa
Więc chodź OSUPLUJE Ci dom :mrgreen:

Druk 3D - > https://klimastech.eu.org/druk-3d
User avatar
QLQ
Posts: 2282
Joined: Sun Sep 03, 2017 9:13 am
Location: Koszalin

Post

Zrobione. Taka do testowania stacja na BME280 oraz MAX44009 oparta na komunikacji GSM z Suplą , zasilana akku18650 ladowanym z panelu fotowoltaicznego. Mogę wstępnie potwierdzić @krycha88, że przerobione biblioteki pod MAX i biblioteka czujnika na razie na kanale temperatury z wartością/1000 działa. Aczkolwiek czasem kanał natężenia światła zwraca wartość ujemną np. -30 .

modem GSM podłączony do ESP :
TX modemu do Gpio4 Esp
RX modemu do GpiO5 Esp

Czujniki BME280 oraz MAX44009 podłączenie do ESP:
SCE do GpiO13 esp
SCL do GpiO12 Esp

kod:

Code: Select all

// Your GPRS credentials, if any
const char apn[]      = "internet"; // set Your APN
const char gprsUser[] = "";
const char gprsPass[] = "";

#define GSM_PIN ""
#define MODEM_UART_BAUD 19200
#define TINY_GSM_MODEM_SIM800
#define TINY_GSM_RX_BUFFER 2048

#include <SoftwareSerial.h>
SoftwareSerial SerialAT(4, 5);  // Gpio 5 "D1" to SIM800L TXD , Gpio 4 "D2" to SIM800L RXD.

#include <ESP8266WiFi.h>
#include <Wire.h>

#include <SuplaDevice.h>
#include <SPI.h>
#include<supla/sensor/BME280.h>
#include<supla/sensor/MAX_44009.h>



#include <supla/control/button.h>
#define STORAGE_OFFSET 1024
#include <supla/storage/eeprom.h>
Supla::Eeprom eeprom(STORAGE_OFFSET);
#include "gsm_gprs.h"
Supla::GSM_GPRS gprs("futureUse");


#define BUTTON_PIN           0

void setup() {
  Wire.begin(12, 13);
  Serial.begin(115200);

  //Turn off WiFi
  WiFi.mode(WIFI_OFF);

  // Replace the falowing GUID with value that you can retrieve from https://www.supla.org/arduino/get-guid
  char GUID[SUPLA_GUID_SIZE] = {0x67,0x14,0xAC,0x0A,0xCD,0x3B,0x8C,0xDD,0x99,0x55,0x14,0xED,0xAA,0x04,0x17,0xE8};

  // Replace the following AUTHKEY with value that you can retrieve from: https://www.supla.org/arduino/get-authkey
  char AUTHKEY[SUPLA_AUTHKEY_SIZE] = {0x00,0x89,0xCF,0xE4,0xA2,0xBA,0xE3,0xE1,0x92,0x24,0xE0,0x40,0x21,0x81,0xC6,0xC6};


  new Supla::Sensor::BME280(0x76, 100);
  new Supla::Sensor::MAX_44009();

  /*
     Having your device already registered at cloud.supla.org,
     you want to change CHANNEL sequence or remove any of them,
     then you must also remove the device itself from cloud.supla.org.
     Otherwise you will get "Channel conflict!" error.
  */


  auto button = new Supla::Control::Button(BUTTON_PIN, true, true);
  button->setMulticlickTime(200);
  button->setHoldTime(400);
  button->repeatOnHoldEvery(200);


  /*
     SuplaDevice Initialization.
     Server address is available at https://cloud.supla.org
     If you do not have an account, you can create it at
     https://cloud.supla.org/account/create SUPLA and SUPLA CLOUD are free of
     charge

  */

  SuplaDevice.begin(GUID,              // Global Unique Identifier
                    "svr1.supla.org",  // SUPLA server address
                    "XXXX@gmail.com",   // Email address used to login to Supla Cloud
                    AUTHKEY);          // Authorization key
  SuplaDevice.setName("Supla_GSM_POGODA");
}

void loop() {
  SuplaDevice.iterate();
  delay (25);
}
jak coś nie działa to włącz zasilanie.....

Return to “Nowości”