Rewolucja BEZ WIFI !!
-
gdzie mozna kupic ten modem GSM jaki to model?
Une enquГЄte terminГ©e sans affecter la qualitГ© de vie propriГ©tГ©s musculaires cardiaques, pulmonaires et sanguines..
-
-
Kup wersje V2 wygodniejszy w zasilaniu niż ten czerwony i nie wymaga dzielnika na uart, podłączasz 5V i na uart nie musisz robić żadnych dzielników. Te czerwone różne źródła różnie podają jedne nie wymagają dzielnika na uart a inne tak, być może zależy od wersji jaką trafisz. Jak robiłem testy to bez dzielnika poszły do wiecznej krainy
13,74 zł 10%OFF | Nowy moduł GSM SIM800L GPRS w/antena PCB karta SIM czterozakresowy dla Arduino
https://a.aliexpress.com/_vkpwVK
13,74 zł 10%OFF | Nowy moduł GSM SIM800L GPRS w/antena PCB karta SIM czterozakresowy dla Arduino
https://a.aliexpress.com/_vkpwVK
-
po czym rozróżnić wersje np: v2 , na allegro tez widzę i szybszy zakup
Une enquГЄte terminГ©e sans affecter la qualitГ© de vie propriГ©tГ©s musculaires cardiaques, pulmonaires et sanguines..
-
-
-
Z modułami GSM bym bardzo uważał - wiele z nich (przynajmniej te co są tanie) obsługuje wyłącznie 2G - a zasięg 2G spada drastycznie, na zachodzie w zasadzie 2G prawie nie istnieje, w Polsce wszystkie obecne sieci mocno już idą w 3G-minimum, lte itd - i urządzenia only-2G za chwile nigdzie się nie zalogują już do sieci gsm...
-
Spraw wygląda nieco inaczej, to 3G w pierwszej kolejności jest już po mały wyłączenie przez operatorów. Są już pewne deklaracje z ich strony, w ciągu 2 lat 3G przestanie istnieć. 2G będzie wspierane jeszcze do minimum 2030 roku ze względu właśnie na dużą ilość urządzeń IoT, które obsługują jedynie 2G. Ale zgadzam się że jest to schyłek tej technologii i lepiej inwestować w LTE cat. M lub NB-IoT.
-
Jest dokładnie tak, jak pisze @Yepestis. Wyłączana będzie tylko i wyłącznie technologia 3G. 2G (GPRS) będzie działała jeszcze dobrych parę lat. Posiadamy w firmie kilkanaście tysięcy kart SIM M2M, które w 99,9% wykorzystują właśnie transmisję GPRS. Otrzymaliśmy także pisemną deklarację operatorów komórkowych (wykorzystujemy M2M od dwóch operatorów), że 2G będzie działała jeszcze sporo lat.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
Hej
Jakiś czas temu znalazłem wątek o SUPLI z SIM800L. Do jednego posta dołączyłeś bibliotekę (gsm_gprs.h).
Mam najnowszą bibliotekę SUPLI i próbowałem razem ESP8266 + SIM 800L zarejestrować urządzenie na serwerach SUPLI z wykorzystaniem sieci GSM,m niestety bez powodzenia.
Czy u Was dalej to wszystko działa?
Proszę dajcie znać jak to wygląda u Was.
Od 2 tyg. walczę z tematem i zaczynam podejrzewać że po kolejnym upgrade ze strony opiekunów kodu SUPLA wszystko się rozjechało z tą biblioteką gsm_gprs.h.
Pozdrawiam Paweł
Jakiś czas temu znalazłem wątek o SUPLI z SIM800L. Do jednego posta dołączyłeś bibliotekę (gsm_gprs.h).
Mam najnowszą bibliotekę SUPLI i próbowałem razem ESP8266 + SIM 800L zarejestrować urządzenie na serwerach SUPLI z wykorzystaniem sieci GSM,m niestety bez powodzenia.
Czy u Was dalej to wszystko działa?
Proszę dajcie znać jak to wygląda u Was.
Od 2 tyg. walczę z tematem i zaczynam podejrzewać że po kolejnym upgrade ze strony opiekunów kodu SUPLA wszystko się rozjechało z tą biblioteką gsm_gprs.h.
Pozdrawiam Paweł